Høstaktiviteter for store og små

Høstferien nærmer seg, og du sitter kanskje og klør deg litt i hodet over hvilke høstaktiviteter dere kan sette i gang med og hvor dere bør dra. Hva kan man egentlig finne på i høstferien? Her er våre beste tips.

 

1. Høstaktiviteter på Sørlandet

Kunne du tenke deg hyttekos og kakao foran peisen, men er avhengig av at barna også har gode muligheter for å få rast litt fra seg? Hvis du leier en hytte i for eksempel Søgne, Mandal eller Flekkerøy, kan du faktisk få det beste av begge verdener. Her kan du leve ut hyttedrømmen fra en ekte sørlandsperle, og dra på dagsturer til Kristiansand, hvor de har flust av aktiviteter i høstferien.

Dyreparken har åpent i høstferien, og arrangerer blant annet «Skumle dager» for de modige, i tillegg til parkens mange faste severdigheter. Badelandet i Dyreparken er også åpen, noe som vil glede familiens vannhunder. Hvis dere har lyst til å få inn litt kultur, kan dere dra på BARNAS Kunstmuseum, som er en egen del av Sørlandets Kunstmuseum. Her kan store og små oppleve kunst sammen gjennom kreative aktiviteter og kunstverksteder.

Trenger dere å få brukt kroppen litt, kan dere besøke Høyt & Lavt Kristiansand. Det er moro for både store og små å suse mellom trærne i zipline og å øve på å holde balansen i en av klatreparkens mange løyper.

Lei hytte på Sørlandet

Høstaktiviteter på hytta på Sørlandet

2. Få en uforglemmelig høstferie med barna på Hardangervidda

For mange er høsten ensbetydende med å være ute i naturen. Da kan Hardangervidda være den perfekte basen for en rekke spennende høstaktiviteter og naturopplevelser. Hardangervidda strekker seg over et enormt område, og rommer derfor både fjellvann, fjelltopper, lange vidder av lav og lyng og et rikt dyreliv. Hvis dere er heldige, kan dere se Europas største bestand av villrein vandre over vidda.

Fra Rjukan kan dere ta den nesten 100 år gamle taubanen Krossobanen opp fjellsiden, og la barna få prøve seg som konduktører. Når dere når toppen av Øvre stasjon er det en lett spasertur over til utkikkspunktet, hvor dere får en fantastisk utsikt over Rjukan, Gaustatoppen og Vemork. Har dere Rjukan som utgangspunkt for turen, bør dere også stikke innom Rjukanbadet, som byr på mye moro for hele familien.

Hvis dere leier en hytte i Rauland, kan dere besøke Selstali Seter og være med på melkingen av kyrne og osteproduksjonen. Fra Rauland er det også enkelt å gå turen opp Falkeriset, som gir panoramautsikt over hele Hardangervidda og Gaustatoppen. Dette er bare én av mange høstturer i fjellet som egner seg for alle aldre. Kjøp et fiskekort i sentrum og prøv lykken med høstfiske etter ørret i et av områdets mange fjellvann – det blir nesten ikke mer idyllisk!

Lei hytte på Hardangervidda

Høstaktiviteter på Hardangervidda

3. Finn på egne høstaktiviteter ute i skog og mark

Dere trenger ikke nødvendigvis å reise bort for å finne hyggelige aktiviteter for dere og barna i høstferien, høstferie i Norge kan være fantastisk. Hva med å ta en sopptur i skogen? Om høsten bugner den norske skogbunnen av nydelige matsopper, som for eksempel kantareller, steinsopp og skrubb. Å lete etter gullet i skogbunnen er spennende for både dere og barna.

Fra den 15. september er det igjen lov å tenne bål i skog og mark. Hvis soppturen ikke gir fangst, kan dere alltids grille pølser eller pinnebrød. Slå opp et telt og tilbring natten ute i naturen – det er sånne høstferieaktiviteter som skaper minner for livet.

Høstaktiviteter i skog og mark

4. Oppdag høstaktivitetene i en ny by

Høstferien kan også være en tid for å oppleve noe nytt. Kanskje dere skulle oppsøke høstferieaktivitetene i en by dere ikke har vært i før? I Bergen kan dere besøke Akvariet og se både seler, pingviner, slanger og krokodiller. Hvis dere tar turen opp til Fløyen med Fløibanen, får dere en nydelig utsikt over hele byen, og det er ingen sak å ta beina fatt og spasere ned igjen. En tur langs Bryggen i Bergen er en fascinerende reise nesten 1000 år tilbake i tid. Beveg dere gjennom de trange passasjene og svalgangene, og oppdag galleriene og de mange småbutikkene som gjemmer seg i de gamle bygningene.

I Ålesund kan dere dra til Atlanterhavsparken, og få et innblikk i det yrende dyrelivet som befinner seg under havoverflaten utenfor norskekysten. Dere kan besøke fuglefjellet på Runde, som både lundefugl, havsule og krykkje kaller deres hjem. Det er det mest artsrike området for sjøfugl i Skandinavia. En liten biltur fra Ålesund ligger Geiranger og den helt unike Geirangerfjorden, som er på UNESCOs verdensarvliste.

Høstaktiviteter i Ålesund

5. Hva kan man gjøre i høstferien, når man bare skal holde seg hjemme?

Mange steder blir det arrangert spesielle høstferieaktiviteter, og dere kan helt sikkert finne flere morsomme, nye og annerledes opplevelser i nærområdet deres. Men høstkosen kan også være så enkel som å arrangere spillekveld med familie og venner, eller sette på en av favorittfilmene og nyte fritiden sammen.

Undersøk de skiftende årstidene, og gå ut i hagen eller parken og samle løv i de nydeligste gylne og oransje fargene. Ta dem med hjem og bruk dem til å lage fine løvtrykk, som dere kan henge opp hjemme – det eneste dere trenger er papir og litt maling!

Høstaktiviteter hjemme i egen by og hage