Aktiviteter og attraksjoner i Finland

Finland fascinerer naturligvis i første rekke gjennom sitt vidunderlige landskap som med sine skoger og vann inviterer til diverse aktiviteter ute i det fri: kortere eller lengre klatre- og fotturer, ulike typer vann- og vintersport, bare for å nevne noen av de mange mulighetene. Hovedstaden Helsinki kan selvfølgelig by på et omfattende kulturtilbud som også sørger for avveksling i ferien. For at du riktig skal kunne planlegge ferien din fra begynnelsen av, har vi samlet sammen et utvalg av de mest populære severdighetene i hver region. Her gir vi deg du en liten smaksprøve, slik at du kan danne deg et førsteinntrykk av det store, finske mangfold. Ytterligere attraksjoner finner du selvsagt under de respektive regioner.

Borgen Turku

På en øy i elven Aurajoki har denne borgen tronet helt siden slutten av 1200-tallet. Opprinnelig var den tenkt som en leir for troppene, hvoretter den senere ble brukt som bolig av Johan Vasa (sønn av Gustav Vasa) med kone. Skadene borgen fikk under den annen verdenskrig, er blitt møysommelig reparert, slik at bygget i dag atter stråler i sin gamle glans. Et museum forteller om borgens vekslende fortid, og her kan man ved juletider beundre det berømte Dekkede Julebord.

Kiseleffhuset i Helsinki

Når du er i Helsinki, bør du absolutt besøke markedet i huset Kiseleff. Det ble reist i det 18. århundret og ombygget 1816-18. Tallrike, mindre sjapper tilbyr de uvanligste varer: finsk design, usedvanlig kunsthåndverk og pene suvenirer er til salgs her. Dertil finnes det også en café og en leketøysutstilling som viser gamle dukker og andre historiske leker.

Det hellige fjell Saana

Samenes hellige fjell befinner seg i Lappland og rager med sine 1.029 m høyt over den nærliggende landsbyen Kilpisjärvi. Fjellet er blitt holdt i ære og hevd av urinnvånerne i flere århundrer. En vandrersti fører opp til toppen, men ennå den dag i dag tillater ikke samene seg å sette sin fot på fjellets tinde. Her oppe får man imidlertid et herlig utsyn over regionen.

Finlands mest betydningsfulle minnesmerke: Suomenlinna

Vi skriver år 1748: på seks ubebodde øyer utenfor hovedstaden Helsinki går svenskene i gang med å bygge festningsanlegget Viapori (sv. Sveaborg) som skal sikre grensen mellom de to land. Festningen ansees som uinntagbar. Men: 60 år senere erobrer russerne festningen, og i Krimkrigen må den holde stand mot angrep fra den fransk-engelske flåte. Under den annen verdenskrig får festningsanlegget navnet det har i dag: Suomenlinna. Frem til begynnelsen av 1970-årene var området underlagt den finske hæren. I dag utgjør Suomenlinna landets viktigste minnesmerke og er blitt en del av UNESCOs Verdensarv.

Adelskap forplikter: Landets herregårder

Rundt omkring i hele Finland ligger det tallrike historiske herregårder; de eldste av dem stammer fra Vasa-tiden (16. århundre). Det handler her om tidligere gods som landadelskapet i sin tid lot bygge. Senere gav også industriherrer i oppdrag å reise tilsvarende praktbygg som i ettertid er blitt restaurert og i dag ennå fremstår som godt bevarte. Mange av herregårdene ble oppført av datiden innflytelsesrike familier, Horn og Fleming. De eldste, fremdeles bevarte bygningene er Kankas i Masku, Vuorentaka i Halikko, Qvidja i Pargas, Sundholm i Uusikaupunki og Svidja i Sjundeå. I dag huser de for det meste museer, gamlehjem og konferansesentre.