Aktiviteter og attraksjoner i Finlands innsjøområde

Finlands innsjøområde byr på de aller beste muligheter for aktiviteter ute i det fri, fremfor alt vannsport. Her kan man padle, segle, svømme og fiske. Skjønt også på det kulturelle plan finnnes det en del å ta seg til. For at du riktig skal kunne planlegge feriehusoppholdet i Finland ditt fra begynnelsen av, har vi her samlet sammen et utvalg av severdigheter for deg, som skal sørge for litt avveksling under oppholdet. Vi ønsker deg allerede nå mye moro og en avslappende ferie.

Hytte og feriehus i Finlands innsjøområde

Kuopio

Byen med ca. 75.000 innbyggere ligger på en landtunge i innsjøen Kallavesi. Kuopio opplevde sin glansperiode i midten av det 19. århundret gjennom åpningen av Saimaa-kanalen som forbinder byen med Finskebukten. I Kuopio finnes det en dyrepark med førti ulike dyrearter som bl.a. påfugl, struts, hest, esel, geit og mange andre.

Forskjellige museer forteller om regionens historie og kunst: Kunstmuseet, Kuopion korttelimuseo (no. Gamle Kuopio bymuseum), Suomen ortodoksinen kirkkomuseo (no. Finlands ortodokse kirkemuseum) med egenartede, ortdokse kunstskatter og J. V. Snellmanin kotimuseo (no. Snellman-museet) som forteller om livet til filosofen, politikeren og publisisten Johan Vilhelm Snellman.

Mikkeli

Selv om Mikkelis (sv. S:t Michel) historie kan føres helt tilbake til middelalderen, ble stedet innrømmet bystatus først i 1838. Tallrike bygninger vitner om byens vekslende og ustadige fortid: her finnes det f.eks. et steinsakristi fra 1500-tallet, en ortodoks teglkirke og en domkirke fra slutten av det 19. århundre. Likeledes forteller også byens museer om de forgangne tider: i hovedkvartermuseet Päämajamuseo får man vite interessante ting fra de forskjellige krigene som heller ikke Mikkeli ble skånet for; mer kunstnerisk viser trekunstutstillingen Puutaidesuurnäyttely seg (åpent hver dag mai-desember). Kun den 4. juni hver år har man mulighet til å kikke inn i det indre av marskalk Mannersheims reisevogn som står på jernbanestasjonen. Suur-Savon museo (no. Stor-Savo-museet) tar for seg Mikkeli-regionens historie og viser flere bygg, historiske gjenstander og fotografier.

Jyväskylä

Byen Jyväskylä ble grunnlagt i 1837 ved den nordlige bredd av innsjøen Päijänne. Stedets høyere utdanningsinstitusjoner, som var de første i Finland, har gitt byen kallenavnet Finlands Athen. I Jyväskylä finnes det også adskillinge museer, bl.a. Alvar-Aalto-museet som er tilegnet livet til den berømte arkitekten og bysbarnet Alvar Aalto, Keski-Suomen Ilmailumuseo (no. Midt-Finlands Luftfartsmuseum), Museet for håndverk, kunstyrker og drakter, Midt-Finlands museum som også omfatter friluftsmuseet Savutuvan Apaja og en våpenutstilling, Handelsmuseet og Kunstmuseet. For den som planlegger en museumsrunde, anbefaler vi å kjøpe en kombi-ticket til bare 10 euro (ca. NOK 80,-) som da gjelder for flere museer.

Borgen Olavinlinna i Savonlinna

På en liten klippeøy i Finlands største innsjø Saimaa bygde Erik Axelsson Tott borganlegget Olavinlinna (sv. Olofsborg) som vern og grensesikring mot Novgorod. Borgen kan skue tilbake på en meget varierende og urolig fortid, preget av gjentatte maktkamper, og havnet vekselvis i svenske og russiske hender. I dag er Olavinlinna arena for årlige operafestspill.

Lei feriehus nær Saimaa i Finlands innsjøområde

Den botaniske hage i Joensuu

Den botaniske hage, tilhørende universitetet i Joensuu, huser flere enn 1.000 plantearter fra de forskjelligste klimasoner. Her finnes det f.eks. et tropehus med bl.a. skilpadder og den talende gulhettekakaduen (lat. Cacatua galerita) ved navn Juuso. Fra april til slutten av september kan man også beundre de merkeligste sommerfuglarter. Parken holder åpent hele året (unntatt tirsdager).

Kajaani

På elven Kajaaninjoki grunnla grev Peter Brahe byen Kajaani (sv. Kajana) i 1651. Ruinene av Kajaani-borgen befinner seg ennå i hjertet av denne byen som i dag teller 40.000 sjeler. En annen av byens severdigheter utgjør trekirken Paltaniemi med sine vidunderlige tak- og veggmalerier som danner flotte kulisser for konsertene som regelmessig finner sted her. Den som interesserer seg for kunst, bør besøke kunstmuseet i Kajaani. Kainuu-museet forteller om historien til det finske nasjonalepos Kalevala og om naturtjæreutvinningen.