Aktiviteter og attraksjoner på Costa Brava

På Costa Brava er det selvfølgelig strendene som tiltrekker seg størst oppmerksomhet. Der kan man skikkelig slappe av i herlige omgivelser og nyte ferien i fulle drag. Vi har her satt sammen et utvalg av de flotteste strendene for deg. Skjønt de som gjerne vil være litt mer aktive i ferien og interesserer seg for regionens kultur og historie, kommer høyst sannsynlig heller ikke til å bli skuffet; også for dem har vi her samlet sammen noen høydepunkt. Med NOVASOL blir feriehusoppholdet i Spania helt fantastisk.

Strendene

  • Moll Grec i Sant Martí d´Empuries: den ca. 600 m lange og ca. 40 m brede stranden er forsynt med finkornet, gul sand og ligger mellom et rolig hav uten særlig høye bølger og et uberørt dynelandskap med pinjetrær; ikke så langt ute i sjøen ligger det en klippeøy som enkelt kan nås med pedalbåt eller ved å svømme; stranden har god infrastruktur og er blitt tildelt det blå miljøflagg for sin førsteklasses vannkvalitet.
  • Les Muscleres i L'Escala: stranden, som er ca. 300 m lang og temmelig smal, består av gul, finkornet sand og er spesielt egnet for familier; rundt stranden befinner det seg høye klipper som man kan fiske fra; også her vaier det blå flagg.
  • Riells i L'Escala: denne ca. 750 m lange og ca. 30 m brede stranden er den største i L'Escala; sanden er gul og finkornet, bølgene moderate og vannet kvalitetsstemplet med det blå flagg; stranden er meget velutstyrt med bl.a. en seilskole, restauranter og butikker og dessuten tilrettelagt for funksjonshemmede.
  • Gran de Tossa de Mar i Passeig de Mar: stranden, som er ca. 400 m lang og ca. 60 m bred, har en grov sandtype og vann som er tilkjent det blå flagg; stranden er ellers godt utstyrt og tilrettelagt for funksjonshemmede.
  • La Mar Menuda i Av. San Raimon de Penyafort: dette er en heller mindre strand som ikke måler mer enn 200 m, og er dekket av grov sand; stranden er forøvrig velutstyrt, tilrettelagt for funksjonshemmede og beæret med det blå flagg.
  • Playa de Lloret: den ca. 2 km lange bystranden er preget av finkornet sand, lite bølger og beste vannkvalitet som understrekes gjennom det blå flagg; stranden er utstyrt med meget gode serviceinnretninger og ditto infrastruktur.

De romanske klosterruinene Sant Pere de Rodes

Benediktinerklosteret Sant Pere, som ble grunnlagt i år 945, opplevde sin glansperiode i det 11. og 12. århundret. I enkelte kilder blir stedet nevnt allerede såpass tidlig som år 878. Etter å ha blitt utsatt for adskillige angrep, ble klosteret omsider definitivt oppgitt i 1793 og bygget overlatt til seg selv. Først i 1935, fem år etter at klosterbygningen hadde fått status som verneverdig minnesmerke, startet restaureringsarbeidene.

I dag er det fremdeles mulig å gjenkjenne de ulike stilelementene: arabisk byggekunst kommer til syne på lik linje med den franske og spanske fløyen av den romanske arkitektur. Den velbevarte ruinen troner høyt over havet.

Teatro-Museo Dalí

Teater-museet Dalí i Figueras viser verk av den verdensberømte maleren som går for å være surrealismens geni. Her treffer man på mange kjente eksponenter, skjønt også stykker som hittil ennå ikke har funnet sin vei til den brede offentlighet. I dette museet kan man virkelig tilbringe flere timer; hele tiden oppdager man nye ting og dykker da ned i en ganske annen verden. Museet holder åpent året rundt.

Festningen Peralada

Her er det snakk om en festning fra 1300-tallet, som i dag huser et museum og et spillecasino. Et forhenværende augustinerkloster er integrert i festningen. På sommerstid er festningsanlegget regelmessig vertskap for kulturarrangement.

Pals

Den lille, historiske landsbyen Pals omfatter tettstedene Pals, Els Masos de Pals og Sa Punta (Platja de Pals). Her bor det tilsammen ca. 2.000 mennesker. En gammel bymur omgir Pals hvis middelalderske bykjerne stadig lokker til seg besøkende. Særdeles severdig er det gotiske kvarteret med sine brosteinsgater og historierike herregårder. Vidunderlig er også sandstranden som her med få avbrudd strekker seg nesten 10 km bortover kysten.

Gerona

Gerona er provinshovedstaden som ligger i krysset mellom fire elver og har derfor fått tilnavnet De fire elvers by. I den historiske gamlebyen finner man spor etter stedets romerske, mauriske og jødiske forfedre. Gerona ble grunnlagt av romerne i det 1. århundret f.Kr., og fra denne tiden stammer den antikke bymuren hvis rester ennå kan beskues. Særdeles severdig er katedralen og det gamle benediktinerklosteret Sant Pere de Galligants.

Baños Árabes – Arabiske bad

De arabiske bad i Gerona befinner seg i det gamle kapusinerklosteret og stammer fra 1100-tallet. Bassengene, garderobene og avkjølingsrommet er ennå veldig godt bevarte, hvorimot hvilerommet og dampbadet har lidd noe mer under tidens tann. Badene kan beskues året rundt.

Catedral de Girona

Byggingen av katedralen i Girona samt dens klokketårn ble startet allerede på 1000-tallet; i det 12. århundret fulgte korsgangen, hvoretter resten av bygget stod ferdig i det 16. århundret. Dermed består også denne katedralen i likhet med så mange andre i Spania av ulike byggestiler. Her finner man verdens bredeste gotiske kirkeskip. Tapiz de la Creatión (no.: Skapelses-veggteppet) bør nevnes spesielt. Katedralen holder åpent hele året; på mandagene får man anledning til å beskue kirkeskipet og korsgangen gratis.