search

Feriehus i Böhmen

Böhmen er navnet på et historisk område som utgjør rundt to tredje deler av territoriet til den nåværende Tsjekkiske Republikk. Under Böhmen regnes i dag følgende ti tsjekkiske regioner: Hlavní město Praha (hovedstadsregionen), Středočeský kraj som omslutter Praha, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, vestre del av Kraj Vysočina, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj og Ústecký kraj.

Naturomgivelser

Nærmest hver by i Midt-Böhmen kan varte opp med en gammeldags, historisk bykjerne; dette er f.eks. tilfellet i byene Benešov, Kolín, Mělník, Mladá Boleslav, Příbram og Kladno. Denne regionen er samtidig også inngangsporten til naturvernområdet Böhmiske Paradis. Den harmoniske naturen langs elvene Berounka og Sázava samt vannverkene ved elven Vltava utgjør meget kjære utfluktsmål og populære områder for vannsport.

En fast bestanddel i regionen Liberecký kraj danner naturvernområdene rundt fjellene Jizerské hory, og Lužické hory og nasjonalparken Krkonošský národní park. Enestående er også de mange utkikkstårnene av stein eller jern, som ellers ikke er å finne andre steder i Tsjekkia.

Blant et nærmest uendelig antall kultur- og naturminnesmerker huser regionen Královéhradecký kraj også middelalderborger (f.eks. Kost), sjarmerende slott (f.eks. Kuks) og militære festninger (f.eks. Josefov).

Høylandsregionen Kraj Vysočina er kjent for sitt utrolig godt bevarte og rene miljø. Typisk for dette området er de små, koselige landsbyene som aldri ligger mer enn en times kjøring fra nærmeste større by.

Lei feriehus eller ferieleilighet i Böhmen

Opplevelser og severdigheter

Tsjekkias eldste stutteri, som ble grunnlagt i 1552, befinner seg i landsbyen Kladruby nad Labem. I regionshovedstaden Pardubice går det beryktede hesteløpet Velká Pardubická av stabelen (annen søndag i oktober), som er Europas sannsynligvis vanskeligste og hardeste steeplechase (galoppløp med hinder). Her ligger også regionens høyeste punkt som er fjelltoppen Králický Sněžník med sine 1.425 m.

Populære reisemål i sommerhalvåret danner i første rekke områdene rundt de kjente, kunstige innsjøene Údolní nádrž Lipno og Vodní nádrž Orlík sammen med de skogkledte fjellene Böhmerwald i Sør-Böhmen. Om vinteren trekker de besøkende naturligvis til skisentrene Churáňov og Zadov som også befinner seg i Böhmerwald.

Byen Plzeň (ty.: Pilsen) har nok fått sitt verdenskjente renommé i første rekke takket være bryggeriet Pilsner Urquell; en rundtur innenfor bryggerimurene kan anbefales på det varmeste. Men også det kjente maskinkonsernet Škoda Holding a. s. har sin opprinnelse og sitt hovedkvarter i denne byen. I tillegg har Plzeň opparbeidet seg en betydelig stilling som industri-, handels-, kultur- og administrasjonssentrum. I denne universitets- og bispebyen bor det i dag ca. 164.000 mennesker.

Regionen Karlovarský kraj (ty.: Karlsbad) skiller seg ut fra resten av Den Tsjekkiske Republikk gjennom sitt finmaskede, underjordiske nett av varme og kalde mineralkilder, noe som har gjort denne vestligste delen av Tsjekkia til en av Europas største kurbadregioner. Her spruter det rundt 100 naturlige kilder opp av jorden, men kun tolv av disse utnyttes til medisinske formål.

Regionen Ústecký kraj rundt byen Ústí nad Labem (ty.: Aussig) betegnes gjerne som den tsjekkiske stats vugge, for her ligger elvedalen Bílina med det sagnomsuste tettstedet Stadice; herfra stammer sagaen om Plogmannen Přemysl som fyrstinnen Libuše kåret til sin ektemann og dermed fikk hentet til sitt hoff. Geografisk sett omfatter regionen bl.a. fjellkjeden České středohoří, brorparten av den tsjekkiske del av fjellene Krušné hory og et par naturvernområder.

NOVASOL feriehus i Böhmen

Böhmen er en vakker region og passer godt for deg som setter pris på en ferie i vakre naturomgivelser. Her får du en blanding av natur, kultur og historie - perfekt for en ferie i Tsjekkia!