Aktiviteter og attraksjoner i Mähren

Mährenhar et tett og godt utbygd nett av markerte gangstier og skiltede sykkelruter. De populære sykkelstiene som går på kryss og tvers gjennom ulike vindistrikt, tiltrekker seg hvert år mange syklende vinelskere. De helsebringende badene og klimatiske kurstedene (f.eks. Jeseník, Luhačovice og Teplice nad Bečvou) tilbyr de forskjelligste helbredelseskurer og wellnessprogram. Det sjarmerende landskapet viser seg mer enn godt egnet til alle mulige fritidsaktiviteter som eksempelvis sykkel- og fotturer, bading og svømming, fisking, ridning og klatring.

Severdigheter

  • Den store industribyen Ostrava oppstod som følge av at 34 opprinnelig selvstendige tettsteder vokste sammen under kaotiske omstendigheter. På bakgrunn av byens kjappe fremvekst og utvikling finnes det kun et fåtall gamle severdigheter her, men ikke desto mindre står Ostravas industriarkitektur i dag for 20 verneverdige tekniske bygg og minnesmerker (f.eks. to bergverk, smier etc.).
  • Byen Opava utgjorde tidligere et viktig administrasjonssentrum for lokale fyrster og senere for Schlesien. Her ligger Tsjekkias eldste museum, det Schlesiske Provinsmuseum, som ble grunnlagt i 1814.
  • Ikke langt unna byen Hranice na Moravě ligger Hranická propast (ty.: Weißkirchener Abgrund) som er den dypeste kløften på tsjekkisk territorium. I dag måler den 329,5 m, skjønt desuaktet bedrives det her fremdeles speleologiske undersøkelser og forskning.
  • Den høyeste toppen i fjellkjeden Hrubý Jeseník utgjør fjellet Praděd med sine 1.492 m samt et 162 m høyt fjernsynstårn. Dette er det høyeste og samtidig kaldeste (gjennomsnittlig årstemperatur: +0,9°C) punkt i Mähren.
  • På kurstedet Velké Losiny helbredes folk med bevegelses- og pusteproblemer. Den lokale papirfabrikken (grunnlagt 1596) er den eldste av papirbedriftene i Mellom-Europa, som har holdt det kontinuerlig gående uten avbrekk.

Aktiv ferie

Meget populære er selvfølgelig skiområdene i fjellkjeden Hrubý Jeseník, som f.eks. bydelen Karlov pod Pradědem i Malá Morávka og tettstedene Ramzová, Dolní Morava og Červenohorské sedlo. I Velké Losiny har du anledning til først å stå på ski og deretter benytte de varme svovelkildene.

Ostrava arrangerer hvert år i juni måned toppfriidrettsstevnet Zlatá Tretra eller på engelsk Golden Spike. Sportsinteresserte kan selvsagt også dra til Ostrava-Vítkovice og sitte ringside under ishockeykampene i den moderne ČEZ-Arena som bl.a. ble brukt under ishockey-VM 2004.

Mähren generelt - og Hrubý Jeseník spesielt - er godt egnet for å foreta en sykkel- eller fottur, jogge, spasere eller ganske enkelt slappe av. Her ligger alt til rette for en aktiv ferie i Mähren.

Byen Jeseník har i flere århundre fremmet utvinningen av edelmetall. Det var imidlertid først i det 19. århundret at byen (dengang under navnet Frývaldov) oppnådde verdensberømmelse etter at bonden og naturmedisineren Vincenz Prießnitz (1799-1851) grunnla verdens første vannkursted her i 1822.