Aktiviteter og attraksjoner i det midtre Egeerhavet

Det tyrkiske Egeerhavet fremstår liksom en historiebok fra den greske og romerske antikken. Her finnes det uendelig mange minnesmerker fra landets omskiftende historie; også i byene og tettstedene venter det en mengde attraksjoner på deg. For at du skal kunne planlegge feriehusoppholdet ditt i Tyrkia skikkelig, får du her et utvalg av severdigheter ved det midtre Egeerhavet. Allerede nå ønsker vi deg mye moro på din oppdagelsesreise.

Efesos / Selçuk

Her er antikken bokstavelig talt til å ta og føle på, og du kan gå hele 3.000 år tilbake i historien. Under Rommerrikets glansperiode hadde Efesos status som hovedstad i den romerske provinsen Asia. Midt på 1800-tallet begynte man å grave frem den romersk-hellenske byen, og i dag møter man et nærmest komplett bybilde av den en gang så livlige metropolen. Spesielt imponerende er teatret med plass til 25.000 tilskuere; fra de øverste radene har man en fantastisk utsikt utover byen samt Celsus-biblioteket. Efesos må man bare ha sett!

Sardis

I den forhendværende lydiske hovedstaden hadde i sin tid den formuende kong Krøsus sin residens. Gå i Alexander den stores fotspor og bli forhekset av det imponerende Artemistempelet. Absolutt severdig er også det gjenoppbygde gymnasiumbadet, teatret og synagogen fra det 3. århundret. Gjennom byen renner elven Sart (tidl. Poktolos) som i hine dager førte med seg gull og dermed hjalp byen til rikdom og velstand.

Foça

Foça som en gang i tiden var en liten, overskuelig fiskerlandsby, fremstår i dag som et populært feriemål. Den nærliggende bukten Mersinaki er et mål for alle badeengler.

Allerede langt tilbake i historien var dette stedet av stor betydning. Herfra startet mange sjøfarere sine reiser ut i den vide verden, som f.eks. til den franske Middelhavskysten hvor de bl.a. grunnla havnebyen Marseille. Regionen rundt byen er erklært naturvernområde; her lever bl.a. munkeselen (lat.: monachus; tyrk.: akdeniz foku) som også har gitt byen dets navn.