Aktiviteter og attraksjoner i Ungarn

På en familieferie håper hver og en på å få oppfylt sine ferieønsker. I Ungarn finnes det en hel mengde attraksjoner og arrangement. Vi har sanket sammen de aller største, slik at du kan planlegge ferien din skikkelig fra begynnelsen av.

Budapest: Óbuda

Her er det snakk om restene av den sivile og militære byen Aquincum som i lys av sin mer enn 2.000 år lange historie ansees for å være den romerske forgjengeren til dagens Budapest. To amfiteatre, villaer med mosaikkutsmykninger, et gammelt militærbad og steinpilarer fra en akvedukt er å finne i den nordlige del av byen. Aquincum-museet har utstilt verdifulle funn som f.eks. veggmalerier, bearbeidede steiner og et antikk orgel.

Rundt Óbudas hovedplass herker en helt spesiell stemning som man bare er nødt til å oppleve. Ikke langt unna ligger også de to kunstmuseene Imre-Varga-Museum og Vasarely-Museum. Kisceller Museum huser en rik samling av kunstverk som er tilegnet byen.

Margaretøyen

Denne bilfrie Donau-øyen ligger midt i Budapest. Margaretøyen (Margit-sziget) danner en grønn oase som strekker seg fra Margaretbroen (Margit híd) til Árpádbroen (Árpád híd). Flere hundre år gamle trær, en rosehage, en innsjø fra varmekilder, en japansk hage og en foss innbyr til en lengre pause. Her finnes det også en innhegning med ville dyr. På friluftsteatret avholdes det musikkarrangement av alle slag i sommerhalvåret. På øyen kan man også betrakte noen minnesmerker samt ruinene av en dominikaner- og en fransiskanerkirke med sine respektive klostre. I tårnet til premonstratenser-kapellet ringer landets eldste klokker.

Besøk Budapest og opplev spennende attraksjoner på ferien

Den gamle festningen i Komárom/Komarno

I dette festningsanlegget fra begynnelsen av 1200-tallet holdt 20.000 soldater til på det østerriksk-ungarske monarkis tid. Uaktet festningens stadige ombygginger og utvidelser gjennom århundrenes løp har den som helhet beholdt sin stil og utgjør i dag en del av UNESCOs Verdensarv.

Limes

Også her i Ungarn kan man langs Donau ennå se rester av det romerske grenseanlegget. Deler av det har fått plass på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder.

Gödöllő

Slottet i byen Gödöllő nordøst for Budapest var på det østerriksk-ungarske monarkis tid et yndet oppholdssted for det østerrikske keiserparet, keiser Franz Joseph og dronning Elisabeth. Den 200 år gamle bygningen er blant sin tids største og mest betydningsfulle verk. Nå for tiden avholdes det festivaler og klassiske konserter i festsalen og borggården. Også det restaurerte teatret i barokkstil lokker til seg besøkende fra hele verden.

Andaktskirken i Máriabesnyő er allerede i flere århundre vært et kjent valfartssted.

Fjellkjeden Mátra

Ungarns tak er også en betegnelse for toppen av fjellkjeden Mátra nord i landet. Fra utkikksplattformen på det nær 190 m høye fjernsynstårnet har man et fantastisk utsyn over de omkringliggende fjell.

I Mátra-fjellene ligger også et vintersportssted med nedfarter av forskjellig lengde og en hoppbakke. Her blir man bortskjemt med både en særdeles ren og klar luft og solskinn nær sagt året rundt.

Eger

Eger er en meget skjønn barokkby nord i Ungarn som også har innehatt bispesete i mer enn 1.000 år. Byen kan se tilbake på en ærerik fortid som mange av de godt bevarte og møysommelig restaurerte bygg og minnesmerker gir prov på. Et av disse byggverkene utgjør middelalderborgen som i 1552 var krigsskueplass da borgkommandanten István Dobó med dyktighet og hell forsvarte seg mot den tallmessig overlegne tyrkiske hæren.

Historien bringes også for dagen i de tallrike museene som eksempelvis fengselmuseet, Panoptikum, mynthuset og bildegaleriet; sistnevnte inneholder kunstverk fra perioden mellom det 16. og 19. århundre.

Imponerende er også Ungarns nest største klassisistiske kirke som huser landets største orgel.

I den høyere pikeskolen befinner det seg et meget vakkert bibliotek som ved siden av 150.000 andre bøker også tar vare på Ungarns første trykte bok fra 1473.

Det tyrkiske bad minner om badekulturen under tyrkernes regjeringsperiode. Området er for øvrig også kjent for sin temperamentsfulle rødvin; her burde du så absolutt smake på den tradisjonelle Egri Bikavér (Okseblod fra Eger).

Nasjonalparken Aggtelek

Nordvest for byen Miskolc ligger nasjonalparken Aggtelek med grotten Baradla som befinner seg delvis i Ungarn og delvis i Slovakia. Hulen utgjør en del av UNESCOs Verdensarv og hører utvilsomt til de mest imponerende geologiske fenomen i verden. Innerst renner det en underjordisk bekk som til de besøkendes overveldelse omkranses av de forskjelligste dryppsteinsdannelser og andre steinformasjoner. Grotten rommer også en konsertsal som regelmessig fylles med toner fra alle mulige musikksjangre. Det tilbys flere ulike rundturer gjennom hulen.

Alt dette og mer kan du oppleve fra ditt NOVASOL feriehus i Ungarn