search

Feriehus ved Balatonsjøen

I det transdonausiske Vest-Ungarn ligger Mellom-Europas største og varmeste innsjø. Balatonsjøen er 77 km lang og 14 km bred.

Ungarernes hav utgjør utvilsomt landets mest populære ferieområde. Utallige ferieboliger og feriehus venter hvert år på sine gjester, hvorved de mange strendene tilfredsstiller solbaderne og badeenglene til fulle.

I hvor lang tid Balatonsjøen har fascinert menneskene slik og dermed utgjort et yndet feriemål, er det ingen som riktig vet. Hvem kan vel ha vært den første som tenkte: Hit må jeg tilbake? En av de mange diktere som allerede tidlig reiste tilbake hit for å gi sin kreativitet fritt løp? Kanskje en som i det 19. århundre var på gjennomreise? Vi kommer vel aldri til å få vite det.

Men grunner til å vende tilbake hadde de første ferieturistene mer enn nok av; og vel vann- og badetilhengerne fremfor alle. Ferskvannsinnsjøen utgjør især om sommeren et riktig paradis for alle badeengler. Vannet er behagelig (22-28°C) og holder drikkevannskvalitet. De grunne strendene ved innsjøens sørlige bredd er spesielt barnevennlige; i den nordlige delen blir det derimot brådypt, hvilket på sin side tiltrekker seglere, surfere og fiskere.

Feriehus ved Balatonsjøen

En naturopplevelse for samtlige sanser

Likeledes lokker den eventyrlige naturen rundt innsjøen til seg besøkende. Nasjonalparken Balaton-Felvidéki Nemzeti Park imponerer med sitt vidunderlige vulkanlandskap, der de såkalte basaltorglene liksom meterhøye steinforheng skyter i været foran sine besøkende. I den gamle landsbyen Tapolca kan man ro gjennom en sjøgrotte på en opplyst vannvei; i hulen hersker et spesielt helbredende klima som gir folk med luftveisproblemer forhåpninger om lindring.

Ved Balatonsjøens vestre bredd ligger Kis-Balaton (Lille Balaton) med et sumpområde som renser vannet fra elven Zala, før dette renner ut i den store innsjøen. Først for kort tid siden ble denne naturlige mekanisme gjenopprettet, etter at den var blitt ødelagt gjennom en omdirigering av elveløpet.

En annen attraksjon er bøffelreservatet i Kápolnapuszta, der disse etterkommerne av urbøffelen får utfolde seg i naturlige omgivelser.

En super måte å utforske naturen på er til hests eller med sykkel på gang- og sykkelveien som leder rundt innsjøen. De som imidlertid ønsker å få en totaloversikt over hele området fra luften, kan henge seg på en rundtur med småfly, helekopter eller varmluftballong.

For den som gjerne går ut og danser natterstid, har Balaton-regionen mye å by på. Spesielt de yngre feriegjestene svinger seg rundt på de mange festene i de varme sommernettene.

Nytelse og velbehag

Vinkjennere kommer til å føle vital glede ved Balaton-vinene. Den forvitrede vulkangrunnen, det særegne klima og solstrålene som reflekteres av innsjøen, sørger for de beste forutsetninger for de livlige og kraftige vinene. Ikke desto mindre kan man lett smake seg frem til de fine forskjellene mellom de enkelte vindistrikt rundt Balatonsjøen. Et besøk på vingårdene er absolutt å anbefale.

Ut fra Balatonsjøens bredder springer en stor mengde svovelholdige varmekilder som i århundrenes løp ikke bare er blitt oppsøkt av reumatikere.

Musikkelskere forhekses igjen og igjen av den fantastiske orgelkonserten i Tihany og operettegallaen i Siófok. Overalt i området er det livlige kulturlivet til å ta, føle og ikke minst se og høre på.

Du har allerede oppdaget at Balaton-området er utrolig mangfoldig og har virkelig noe å tilby for enhver smak. La deg forføre av denne enestående og flotte regionen. Har du først vært her en gang, vil du sikkert føle et ønske om å komme tilbake hit igjen så fort som mulig.

Feriehuset i Ungarn danner da alltid det ideelle utgangspunkt for ferien din.