Aktiviteter og attraksjoner ved Balatonsjøen

Balatonsjøen byr på en mengde attraksjoner og severdigheter. I tillegg til det brede sportstilbudet finnes det mange gamle byer som med sin arkitektur og sitt kulturprogramm lokker besøknde til seg. Naturvernområder og nasjonaparker forhekser deg med sine bisarre landskap samt en artsrik flora og fauna. De utallige varmekilder innbyr til avspenning og nytelse. Her følger det et utvalg av attraksjoner som skal gjøre at du kan planlegge en så avvekslende og interessant ferie som mulig. Nå har du bare valgets kval.

Keszthely

Fra feriehuset ved Balatonsjøen er en tur til Keszthely. Ved vestbredden av Balatonsjøen ligger Balatonområdets største og eldste by som allerede på romernes tid hadde vokst seg til et betydelig handelssentrum; om denne epoken vitner restene av byen Valcum som kan sees i Fenékpuszta. Severdig er også fransiskanerkirken fra det 14. århundre med sine originale gotiske fresker og rosevinduer.

Festetics er Ungarns tredje største slott og inneholder et imponerende barokktårn, Helikon-bibliotek, en speilmusikksal som arrangerer regelmessig konserter på sommerstid, og en fredet engelsk hage som forhekser de besøkende. Slottsmuseet Helikon forteller om slottets historie.

Balatonmuseet informerer om Balatonsjøens tilblivelse og historie, dens plante- og dyreliv og dens skipsfart. Museet viser også opptil 7.000 år gamle arkeologiske funn.

Andre interessante museer er marsipanmuseet, dukkemuseet og Panoptikum. Et helt spesielt høydepunkt utgjør øybadet som ble bygget inn i sjøen i 1892.

I safariparken til museet i Balatonederics, som ble grunnlagt av Afrikaforskeren Endre Nagy, går bøfler, sebraer og kameler fritt rundt langs Balatonsjøens bredder.

Aktiviteter og attraksjoner ved Balatonsjøen

Vindistriktet

Tradisjonsvingården Badacsony ved den nordvestlige bredd av Balatonsjøen er kjent for bl.a. sine hvitvinsdruer Welschriesling. Hemmeligheten bak deres vidunderlige dråper ligger i blandingen av det særegne jordsmonnet som består av forvitret vulkanstein, det spesielle klimaet og den såkalte sekundærstrålingen i form av solstråler som reflekteres fra Balatonsjøen.

Et annet fremragende vindistrikt ligger ved innsjøens nordøstlige bredd og heter Balatonfüred-Csopak. Også her er vindruene bortskjemt med et middelhavslignende klima, men på grunn av den heller kalkholdige jorden blir disse vinene noe lettere. Kjente druesorter er Rheinische Riesling, Olaszrizling og Chardonnay, skjønt i området finnes det også rødvinsdruer.

Også ved den sørlige bredd av Balatonsjøen har vindyrkere holdt det gående i århundrer. Her frembringer løssjorden med sin store andel sand enda en særegen bouquet i de lokale produkt. Lær å kjenne de fine forskjellene mellom de ulike Balatonvinene ved å betrakte vingårdene og -distriktene hver for seg, mens du prøvesmaker de elde dråper. Et absolutt must for vinkjennere og -elskere!

Opplev god vin i Badacsony

Balatonfüred

Dette er stedet, der alt begynte. Her har Balatonsjøens badekultur sin opprinnelse; allerede på 1600-tallet trakk de første gjestene hit, for å dra nytte av de kullsyreholdige kildenes fordeler. Det 19. århundre fikk så oppleve ferdigstillingen av det første badehuset av tre og stabelavløpningen til det første dampsikpet. Likeledes stammer de første seglyachtene herfra, og også regionens første teater ble åpnet i Balatonfüred. I dag er rundkirken Kerektemplon og villaen til den ungarske forfatteren Mór Jókai blant severdighetene i denne byen ved den nordøstlige bredd av Balatonsjøen.

Kurstedet Balatonföldvár

Dette stedet ved Balatonsjøens sørøstlige bredd fascinerer med sine vidunderlige parkanlegg, imponerende promenader og gater samt sin fortryllende havn. I klart vær er det herfra mulig å få et utsyn som strekker seg over 200 km. Adelsfamilien Széchenyi og byplanleggeren István Spur øvet stor innflytelse på denne byens utvilking.

Det musikalske Siófok

I dette ferieparadiset ved innsjøens sørøstlige bredd spiller musikken en viktig rolle. Her finnes det noe for enhver smak; fra de sommerlige operettearrangement til ære for komponisten Imre Kálmán via orgelkonsertene i den katolske sognekirken til de utallige diskoteker som på sommerstid fremstår som ungodommenes møtested. Den som søker litt ro og stillhet i naturen, vil få sitt ønske oppfylt i naturvernområdet Törek like ved.

Szántódpuszta

Ved den sørlige bredd av Balatonsjøen finnes det mye å på. Et friluftsmuseum demonstrerer landsbybeboernes hverdag, slik denne fortonet seg før i tiden. Blant de 30 bygninger som museumskomplekset omfatter, finnes det bl.a. et meieri, en smie, låver og staller, et administrasjonshus og eksemplar av det typiske vertshuset Csárda. Tilbudet avrundes med maleriutstillinger.

Her ligger det også et vel ansett stutteri som i sommermånedene stadig varter opp med ulike fremføringer. Likeså informativt er dertil akvariet som formidler alt man bør vite om dyre- og plantelivet ved Balatonsjøen.

Det lokale kjøkken

Den som tror at det ungarske kostholdet utelukkende består av gulasj og paprikaretter, vil her fort komme på andre tanker. Balatonsjøen leverer de kosteligste ingredienser for et smakfullt og mangfoldig kjøkken. Gjørsen (lat. Sander lucioperca) kalles Kongen av Balaton og står helt øverst på menyen; denne fisken serveres innbakt og fremstår med sitt hvite, milde, benløse kjøtt som en sann nytelse.

Uten tvil bør du også prøve den Balatonske fiskesuppe som hovedsakelig består av karpe (lat. Cyprinus carpio) og europeisk malle (lat. Silurus glanis) foruten flere andre fiskeslag.

Landets grønnsaksretter må også nevnes; ungarsk gryterett med bønner og røkte svineknoker eller med linser og danziger-pølse, likeledes også gryten med tomater, kål og stekt ribbekjøtt får tennene til å løpe i vann.

Viltretter har en lang tradisjon i Balaton-regionen. De kjempestore skogene huser nær sagt alt man kan ønske seg; både rådyr, hjort, villsvin, hare, fasan og rapphøne får alle en kostelig tilberedelse. Riktig perfekt blir måltidet med en flaske av de utsøkte Balaton-vinene - ganske enkelt himmelsk!

Helse og velvære ved Balatonsjøen

Allerede i flere århundrer har varmekildene i denne regionen hatt rykte på seg for å ha velgjørende og helbredende virkninger. Den mest kjente av dem er Hévízer-kilden som egentlig er en geysir. Med en vanntemperatur på 38°C innbyr den til et avslappende bad i kraterbassenget. Skjønt ikke bare vannet, men dertil også gjørmeslammet fra grunnen av sjøen bidrar til en sikker helbredelse av leddsykdommer.

Enda en helbredende kilde er oppdaget i Zalakaros, ikke langt unna Balatonsjøens vestbredd, hvor det er opprettet et bad som i første rekke nyttes av folk med bevegelses- og pusteproblemer; men her er det selvsagt også rom for sunne mennesker som ganske enkelt bare ønsker å gjøre seg selv noe ekstra godt.

Det første badehus som tilbød behandling ved hjelp av det helbredende vannet, ble opprettet i byen Balatonfüred på 1700-tallet. Dengang ble de kullsyreholdige kilder også ansett som helbredende for hjertesykdommer, men på dét området anvendes andre metoder nå for tiden. Skjønt ikke desto mindre er dette ennå et kjent kursted.

Som du nå kanskje skjønner kan et feriehus i Ungarn by på varierte ferieopplevelser for hele familien!