Aktiviteter og attraksjoner ved Kis-Balaton

Rundt Lille Balaton finnes det en mengde å se på og oppleve. Nærheten til storebror Balatonsjøen med sine skjønne strender og muligheter for å drive vannsport gjør den selvsagt meget attraktiv. Men også utflukter til de nærliggende byene Zalakaros, Keszthely og Hévíz er alltids å anbefale. Dessuten ligger jo denne eventyrlige naturen her overalt med sitt mangfoldige plante- og dyreliv som det gjelder å oppdage. Her følger noen forslag for hvordan du kan planlegge en interessant og avvekslende ferie. Med et NOVASOL feriehus i Ungarn er alt mulig. 

Fiskerlandsbyen Vörs

Den gamle fiskerlandsbyen Vörs ligger blant sivet ved bredden av Kis-Balaton og er kjent for sitt sålehus som er bygget av kjempestore eikebjelker og dekket av siv. Både her og i utfluktsentrene på øyen Kányavár og i Kápolnapuszta fortelles det om livet ved Lille Balaton. Rett i nærheten av landsbyen befinner det seg 39 langobardergraver.

Øyen Máriaasszony

Máriaasszony er én av mange øyer i Kis-Balaton. Her kan ennå ruinene av en middelalderkirke besiktiges.

Kurbadet Zalakaros

Her spruter det helbredende varmtvann med en temperatur på 96°C opp fra 2.300 meters dyp. Besøk det lokale kurbadet med sine 21 basseng og et 20 hektar stort uteareal. La deg bortskjemmes av de forskjelligste innretninger som f.eks. kar- og vektbad og massage.

Hévíz

Ikke langt unna Balatonsjøens nordlige bredd ligger byen Hévíz med et kurbad hvis helbredende vann på 36°C springer ut av et krater. Til og med på vinterstid er vannet varmt nok til å bade utendørs. Vannet er lett radioaktivt, rikt på gass, mineraler og svovel, hvilket har positive virkninger på diverse sykdommer. Likeledes anvendes også det helbredende bunnslammet mot de forskjelligste lidelser.

Lei feriehus i nærheten av Balatonsjøen

Keszthely

Ved vestbredden av Balatonsjøen ligger Balatonområdets største og eldste by som allerede på romernes tid hadde vokst seg til et betydelig handelssentrum; om denne epoken vitner restene av byen Valcum som kan sees i Fenékpuszta.

Severdig er også fransiskanerkirken fra det 14. århundre med sine originale gotiske fresker og rosevinduer.

Festetics er Ungarns tredje største slott og inneholder et imponerende barokktårn, Helikon-bibliotek, en speilmusikksal som arrangerer regelmessig konserter på sommerstid, og en fredet engelsk hage som forhekser de besøkende. Slottsmuseet Helikon forteller om slottets historie.

Balatonmuseet informerer om Balatonsjøens tilblivelse og historie, dens plante- og dyreliv og dens skipsfart. Museet viser også opptil 7.000 år gamle arkeologiske funn.

  • Andre interessante museer er marsipanmuseet, dukkemuseet og Panoptikum.
  • Et helt spesielt høydepunkt utgjør øybadet som ble bygget inn i sjøen i 1892.
  • I safariparken til museet i Balatonederics, som ble grunnlagt av Afrikaforskeren Endre Nagy, går bøfler, sebraer og kameler fritt rundt langs Balatonsjøens bredder.

Sportslig og aktivt

Området rundt Lille Balaton inviterer først og fremst til fotturer. Her kan man oppdage flere enn 250 fuglearter, sjeldne dyr og planter. Fiskemuligheter finnes det f.eks. ved munningen av elven Zala, på øyen Kányavár og langs de forente kanalers bredd ved Fenékpuszta.