Aktiviteter og attraksjoner ved Velencesjøen

Området rundt Velencesjøen har utrolig mye å by på. Innsjøen holder fra naturens side en mengde aktivitetsmuligheter beredt både i og på vannet, men også i omlandet rundt venter tallrike severdigheter og attraksjoner på deg. En dagsutflukt til hovedstaden Budapest gir alltids valuta igjen for pengene, og likeledes er også den gamle byen Székesfehérvár verd et besøk. For at du skal kunne planlegge oppholdet i ferieboligen i Ungarn skikkelig fra begynnelsen av, har vi her sammenfattet de største attraksjonene for deg. Det er nok altfor mye for én enkelt ferietur; men vi er temmelig sikre på at du vil komme tilbake hit hvis du først har forelsket deg i denne flekken på jorden. 

Vértesfjellene

Nord for Valencesjøen strekker Vértesfjellene seg med sine romantiske daler og sjeldne flora. Forhistoriske funn i Esterházy-hulen gir prov på at de første menneskene slo seg ned her allerede for flere enn 10 mill. år siden. Dette er et motsetningenes landskap; i Fáni-dalen vokser de skjønneste blomster, hvorimot grunnen mellom Gánt og Meleges er karrig og livløs. En natursti fra Gánt til Csákvár forklarer geologien og botanikken i disse fjellene og inviterer dermed til en herlig spasertur. 

Martonvásár

Byen Martonvásár nord for Valencesjøen er nært forbundet med den verdensberømte komponisten Ludwig van Beethoven som i sin tid besøkte familien Brunszvik her to ganger. Under inspirasjon fra disse oppholdene skrev han bl.a. Måneskinnsonaten og siste sats av fjerde symfoni. I slottet Brunszvik er det til ære for komponisten innredet et museum som stiller ut bl.a. forskjellige notepapir, flygelet som Beethoven pleide å spille på, og et av kunstnerens hårstrå. Spesielt imponerende viser også slottsparken seg med sitt arboretum av en botanisk hage som på sommerstid avholder kjente Beethoven-konserter.

Székesfehérvár

Vest for Valencesjøen ligger den mer enn 1.000 år gamle byen Székesfehérvár som i sin tid huset de ungarske kongers residens og et bispesete. Her ble adskillige konger og dronninger både kronet og senere begravet. Også i middelalderen spilte byen en viktig rolle, noe som tallrike severdigheter den dag i dag gir prov på. Grunnmuren til datidens kroningskirke, som tyrkerne sprengte i begynnelsen av det 17. århundre, kan ennå betraktes på det nasjonale minnestedet i ruinområdet fra middelalderen. Likeså severdige er den barokke domkirken og kapellet Szent Anna kápolna som utgjør den eneste bevarte bygningen fra middelalderen. Barokkens stilart preger ellers byens praktfulle borgerhus og adelsresidenser.

Tác-Gorsium

Det er her snakk om Ungarns største friluftsmuseum som befinner seg ca. 1,5 km fra landsbyen Tác, mellom Balaton- og Velencesjøen. I den arkeologiske parken har man avdekket en romersk bosetning. Stedet ble anlagt som et militæranlegg, men utviklet seg senere til det religiøse sentrum i regionen Transdonau (Vest-Ungarn). Her kan man i dag betrakte bosetningens helligdommer, bymurene og -portene, kirkene og palassene, Foraene og badene.

Veszprém

Veszprém ligger ved Séd-bekkens bredd og er også kjent under navnet Dronningenes by, for en gang i tiden innehadde denne byen eneretten på å krone dronningene.

I det tidligere borgkvarteret hvis midtpunkt utgjorde den kongelige borg, står i dag de skjønne borgerhusene som dermed bringer den historiske atmosfæren tilbake. Dubnicaczay-huset i gamlebyen viser frem gjenstander fra borggalleriet og teglsteinsmuseet. Bli med på en tur tilbake til fortiden og oppsøk erkebispens barokkpalass, de vidunderlige veggmaleriene i kapellet Gizella-kápolna, kirkekunsten i Dronning Giselas museum, St. Georg-kapellet fra 800-tallet og det klassisistiske piaristgymnaset fra det 18. århundre. Borgens utkikksbastion gir deg et herlig utsyn.

Sportslig og aktivt

  • Tallrike friluftsbad venter på deg langs Velencesjøens bredd. Overalt finnes det båt-, surfebrett- og pedalbåtutleie.
  • I Nadap og Gárdony kan man leie hest og legge ut på lengre rideturer.
  • Ved stranden i Gárdony finner det stadig sted pop-konserter, folklorefestivaler og sportsarrangement.
  • Agárd har ry på seg for å være et vannsportens mekka.

Kulturtips

  • I området rundt Velencesjøen befinner det seg flere slott og herregårder som f.eks. det klassisistiske slottet til familien Cziráky i Lovasberény.
  • Blant landskapets naturlige særegenheter finner du den 16 m lange grotten i Pákozdvár.
  • Eller besøk fjelltoppen Meleg-Hegy (Varmt fjell) som med sine 352 m danner Velence-fjellenes høyeste punkt.