10 flotte fotturer

Nordmenn elsker fjellturer og vi er svært heldige som har så mange flotte alternativer tilgjengelig. En tur i fjellet er en fantastisk mulighet til å oppleve landets vakre natur samtidig som du er aktiv. Leier du en hytte i Norge gjennom NOVASOL kan du bo nær gode turmuligheter. 

Uansett om det er stillheten, utsikten fra middagsbordet i hytta eller spektakulære toppturer som får deg til fjells, så tar den norske fjellheimen deg i mot med åpne armer. 

Vær aktiv i naturen på din neste hytteferie. Under får du noen tips til flotte fjellturer i Norge; 

1. Knivskjelodden på Magerøya

Knivskjelodden er en halvøy i Nordkapp kommune. Dette er Norges og Europas nordligste fastlandspunkt. Hit kommer du deg ved å parkere sju kilometer før Nordkapp-platået. Herfra kan du følge vardet sti til Knivskjelodden, og turen tar rundt fem-seks timer. 

2. Rampestreken i Åndalsnes

Turen opp til Rampestreken passer godt for familien, da turen ikke er altfor krevende og godt tilrettelagt. Turen er heller ikke så lang og det er flere fine steder å stoppe underveis. Vel oppe på utkikkspunktet venter en spektakulær utsikt over Åndalsnes, Romsdalsalpene og Romsdalsfjorden. Det er også mulig å fortsette videre og etter 15-30 minutter kommer du til Nesaksla. 

3. Trollheimen

Fjellområdet Trollheimen ligger mellom Nordmøre og Sør-Trøndelag, og blir ofte kalt «perlen blant norske fjelltrakter». Her venter en variert natur, og blant alpine topper og daler ligger flotte hytter i terrenget. Her finnes en rekke flotte toppturer, som Snota og Innerdalstårnet. 

Lei hytte i Norge og gå på tur i Rondane

4. Rondslottet og Vinjeronden

Rondslottet er Rondanes majestet og en godt kjent fjelltur. Klassikerens lillebror Vinjeronden er mindre kjent, men verdt å få med seg dersom du har mulighet. Mange velger å kombinere begge toppene, og turen vil ta rundt åtte timer. 

5. Utladalen i Sogn og Fjordane

Ville og vakre Utladalen er en to mil lang dal ved Øvre Årdal i Sogn og Fjordane. Dalføret strekker seg fra innerst i Sognefjorden og inn i Sognefjellet og Jotunheimen. Her kan du vandre mellom frodige bergsider og se Norges høyeste uregulerte fossefall, Vettisfossen.

6. Fjellgården Skageflå

Over Geirangerfjorden ligger den fraflyttede fjellgården Skageflå. Turen starter med en båttur ut Geirangerfjorden, før du går i land ved Skagehola. Herfra går turen oppover i et ganske bratt terreng. Deler av stien har trappetrinn og rekkverk. Fra gården har du utsikt over fjorden og De syv søstre. 

Lei hytte og gå til fjellgården Skageflå i Geiranger

7. Kongeveien over Filefjell i Valdres

Har du lyst til å gå i historiens fotspor? Kongeveien er fjellovergangen på den Bergenske Kongevei mellom Oslo og Bergen, og en av seks kongeveier i Norge. Veien stod ferdig i 1793 og skulle gjøre ferden over fjellet enklere for embetsmenn som reiste mellom Norges byer. I dag er rundt halvparten av den 100 kilometer lange veien fortsatt slik den var på 1700-tallet. Strekningen mellom Vang og Lærdal er den mest spektakulære. 

8. Blånebba i Møre og Romsdal 

Blånebba ligger mellom Romsdalen og Venjesdalen i Møre og Romsdal. Turen opp til toppen er relativt enkel, men ikke mindre spektakulær av den grunn. Kjør til Rauma, og start turen på Venjadalssetra. Det er merket sti til toppen, der en fantastisk utsikt over Romsdalen og Trolltindene venter. 

9. Slogen i Sunnmørsalpene

Slogen ligger midt i Sunnmørsalpene, og er lettere å bestige enn du kanskje tror. Vær likevel oppmerksom på spesielt det siste partiet er luftig. På toppen har du en fantastisk utsikt til toppene rundt og de flotte dalene rundt Hjørundfjorden. Turen egner seg fint som en dagstur. 

10. Veslløyfttinde i Jotunheimen

Veslløyfttinden er et fjell i Gjendelalpene i den sørlige delen av Jotunheimen. Dette er en tur for deg som har litt erfaring med toppturer. Det er to alternative ruter opp Veslløyfttinden; over Knutshøe og tilbake Leirungsdalen til broen over Leirungsåe, eller du kan gå direkte fra riksvei 51. Sistnevnte rute tar rundt seks timer. 

Ta med familien til en hytte på fjellet

Høstferie på fjellet

Høsten er en fantastisk årstid for turer i fjellet. Ta med familien på hyttetur og legg ut på tur i et fargesprekende fjellandskap. Det trenger ikke være lange turer heller, og dersom barna er små holder det ofte med korte etapper. Det er opplevelsen som er viktig – og selvfølgelig kosen på hytte etterpå. Kjølige høstkvelder på fjellet er aller finest foran peisen med en kopp kakao i hendene. 

Hytte til sommerferien på fjellet

Sommeren er høysesong for vandreturer i fjellet. Da har vi fri og kan gjennomføre toppturene vi har drømt om siden forrige sommer. Benytt anledningen til å prøve noen av de mindre kjente turene, så unngår du også de største folkemengdene. Bor du i en NOVASOL hytte har du et fint utgangspunkt. Det er fint å ha en «base», der du kan slappe av etter en dag fylt med aktivitet og opplevelser. 

Dette må du huske før fjellturen

Skal du ut på fjelltur i Norge? Med en av våre hytter som utgangspunkt ligger det til rette for flotte turopplevelser i vårt vakre land. Du finner NOVASOLs hytter og feriehus i Norge tett på noen av våre flotteste nasjonalparker og naturlandskap. Finn din drømmehytte og gå turer derfra. Reiser du med barn er det fint å ha et utgangspunkt. 

Noen ting å tenke på før du legger ut på tur; 

  • Ha fjellvett og følg «De 10 Fjellvettreglene». 
  • Vær godt forberedt. Sjekk vær, sørg for å ha riktig fottøy og bekledning, og ta med nok mat og drikke.  
  • Tilpass turen etter erfaring og form hos turfølget.
  • Skal du på fjelltur med barn? La barna være med på planleggingen, husk at opplevelsene er viktigere enn målet og at leken er viktig.