Fantastiske fjellturer i Norge

Hvis det er noe Norge har i overflod, så er det fantastisk natur. Og for hver en ås, hei og fjelltopp, er det to-tre flotte turer som leder opp til dem. Derfor er det nærmest umulig å lage en fullendt liste over de fineste fjellturene i Norge. Men vi har samlet noen av våre favoritter, som forhåpentligvis kan gi deg inspirasjon til noen fantastiske fjellturer i Norge.  

Se tipsene våre til fantastiske fjellturer i Norge

Barnevennlig fjelltur i Norge? Sjekk ut Vesle Nup!

 • Vanskelighetsgrad: Middels krevende rute.
 • Lengde: 5,9 km, må regne ca. 4 timer på hele turen.
 • Sesong: April – september
 • Overnatting: Hytte på Hardangervidda 

Helt sør på Hardangervidda ligger en spiss topp som hever seg over den omkringliggende vidda. Det er Vesle Nup. Toppen rager 1510 meter over havet, og ligger ca. to timers gange fra Haukeliseter. Derfor er den også en av de mest populære fjellturene på Hardangervidda.

Selv om denne fine fjellturen er middels krevende, egner den seg også godt til når du skal på fjelltur med barn – bare husk å legge inn nok tid og pauser. Løypa er merket fram til Hellevassbu, men videre forbi tjernet Loftsdokktjønn og opp til skaret før toppen av Vesle Nup er stien umerket. Det er likevel lett å navigere seg opp til toppen fra Loftsdokktjønn. 

Fra toppen av Vesle Nup får du panoramautsikt over flere av Hardangerviddas høyeste topper, som for eksempel Sandfloeggi og Store Nup mot nord, og – hvis du er heldig – Gaustadtoppen mot nordøst.

Gaustatoppen – en av de vakreste fjellturene i Norge

 • Vanskelighetsgrad: Det er flere ruter opp til toppen, som både er middels krevende og krevende. Man kan også velge å ta banen opp fra inne i fjellet.
 • Lengde: 5,4 km, 1,5 - 2 timer.
 • Sesong: Mai – september
 • Overnatting: Hytte på Hardangervidda og Telemark 

Gaustatoppen blir av mange omtalt som Norges vakreste fjell. Og turen opp er også en av de vakreste fjellturene i Norge. Gaustatoppen troner 1883 moh, og ligger ikke langt fra byen Rjukan i Vestfold og Telemark fylke, som er et viktig sentrum for norsk industri og krigshistorie.

Selv om rutene opp til toppen både kan betegnes som krevende og middels krevende, er det en fjelltur som er ganske lett tilgjengelig for de fleste. Ikke desto mindre får du en av Norges flotteste utsikter fra toppen, og det sies faktisk at man kan se så mye som en sjettedel av Norge på en skyfri og klar dag.

Preikestolen – en av de mest kjente fjellturene i Norge

 • Vanskelighetsgrad: Det finnes flere ruter opp Preikestolen, som både er enkle og middels krevende
 • Lengde: 3,9 km, ca. 2,5 time
 • Sesong: Hele året
 • Overnatting: Hytte i Rogaland

Preikestolen er en av de mest kjente fjellturene i Norge – både innenfor og utenfor landegrensene. Det karakteristiske fjellplatået som rager over Lysefjorden er også virkelig noe for seg selv. Platået ligger 600 meter over fjorden, og det er store sjanser for at det kribler litt ekstra i magen når du beveger deg ut dit.

De fleste starter turen opp til Preikestolen fra Preikestolen Fjellstue. Herfra møter du både steinlagte sherpa-stier og kupert og ulendt terreng opp til platået. Hvis du går opp til Preikestolen med barn, må du regne med å bruke rundt 3 timer opp til fjellplatået. Hvis du er vant til å gå i ujevnt terreng i fjellet, klarer du denne fine fjellturen på 2 timer.

Preikestolen er et yndet turistmål, og derfor kan det være vanskelig å finne et tidspunkt hvor man får gå og nyte naturen og den fantastiske utsikten alene. Men velger du å ta turen på en ettermiddag om sommeren, eller vinteren, kan du få muligheten til å oppleve en av de mest spektakulære fjellturene i Rogaland (og Norge!) uten så alt for mange andre. Det er selvfølgelig alltid viktig å kle seg etter forholdene.

Preikestolen er en av de flotteste fjellturene i Norge

Ulriken – Høvdingen blant fjellturene i Bergen

 • Vanskelighetsgrad: Det er mange ruter opp Ulriken, som både er middels krevende og krevende. Det er også mulig å ta Ulriksbanen opp
 • Lengde: Avhengig av valg av rute. Ca. 2 km og 1 – 1,5 time
 • Sesong: Hele året
 • Overnatting: Hytte eller feriehus i Bergen 

Ulriken er det høyeste av Bergens syv fjell, og tårner over vestlandsbyen med sine 643 moh. Det er flere ruter opp til toppen, som både varierer i vanskelighetsgrad og i lengde. Felles for dem alle er at de er ganske bratte, spesielt på det siste stykket opp mot toppen. Det er derfor viktig å undersøke hvilken av rutene som er best egnet for deg og turfølget før du setter ut på tur.

På toppen av Ulriken får du panoramautsikt over Bergen, de syv fjell som omkranser byen og byfjorden. Ta deg en kopp kaffe og en svele på kafeen på toppen, og nyt utsikten og den flotte naturen.

Ryten – en av de fineste fjellturene i Lofoten

 • Vanskelighetsgrad: Middels krevende
 • Lengde: 5,7 km, 2 timer
 • Sesong: Hele året
 • Overnatting: Hytte i Lofoten

Ryten ligger på Moskenesøya, som er den ytterste av de veifaste øyene i Lofoten. Turen opp hit er ikke spesielt krevende, og du kan derfor fint ta hele familien med på denne fine fjellturen nord i Norge.

Det er to ruter opp til toppen, og du kan enten velge å gå via sandstranden i Kvalvika eller ta turen direkte til toppen av Ryten forbi Fredvanghytta. På toppen av Ryten ligger den kjente steinhellen som lener seg ut over kanten ca. 542 meter over havet.

Her får du en fantastisk utsikt over alt det som er så karakteristisk ved Lofoten; høye topper som ender rett i havet, hvite sandstrender og turkist og mørkeblått hav. Du får garantert et sug i magen av den spektakulære utsikten og det luftige svevet fra Ryten.

Fjellturen til Ryten i Lofoten gir en fantastisk utsikt

Fjelltur i Norges skiparadis: Gå langs fjellryggen til Skagsvola

 • Vanskelighetsgrad: Middels krevende
 • Lengde: 8,4 km (hele turen), 3 timer
 • Sesong: Juni – oktober
 • Overnatting: Hytte i Trysil

Fjellryggen Skagsvola ligger ved innsjøen Engeren nord i Trysil. På grunn av den smale fjellryggen og den flotte utsikten over innsjøen, sammenligner mange denne fine fjellturen med Besseggen, majesteten i Jotunheimen.

Men Skagsvola er ikke høyere enn 932 moh, og derfor er dette en tur som egner seg for flere enn bare de mest erfarne fjellgeitene. I 2019 var faktisk 20 prosent av turgåerne barn, så det er altså ingenting i veien for å ta denne turen hvis du skal på fjelltur med barn.

Turstien ble ikke merket før i 2014, men siden den gang har fjellturen bare blitt mer og mer populær. Fjellturen starter ved Brunnsdalssætra, på baksiden av fjellet. Her er terrenget mindre bratt, og du vil gå over myrer, gjennom skog og til slutt bart fjell. På toppen vandrer du langs den luftige fjellryggen og får en nydelig utsikt over Engeren og området rundt.

Rampestreken – ett av Norges flotteste utkikkspunkter

 • Vanskelighetsgrad: Middels krevende
 • Lengde: 1,7 km, 2 timer
 • Sesong: April – november
 • Overnatting: Hytte i Møre og Romsdal

Utkikkspunktet Rampestreken ligger på veien opp fra Romsdalstrappa til fjellet Nesaksla ved Åndalsnes. Fra utkikkspunktet får du en nydelig utsikt over Åndalsnes, Romsdalsalpene og Romsdalsfjorden, og turen opp er en av de fineste fjellturene i Norge.

Turen starter ved parkeringsplassen under fjellet Nebba, som ligger ved siden av Nesaksla. Her følger du stien oppover, som både er godt merket og har håndlister på strekningene hvor det kan være glatt. Det er flere steder på veien hvor det er verdt å stoppe opp og nyte utsikten.

Når du kommer opp til Rampestreken, kan du gå ut på jernplatået som er bygget for å gi den best mulige utsikten over området. Her kan du se helt til Trollstigen, og de ville fjordene og fjellene som er karakteristiske for området.

Rampestreken gir deg en spektakulær utsikt

Dette må du huske før du legger ut på fjellturer i Norge

Skal du ut på fjelltur i Norge? Med en av våre hytter som utgangspunkt ligger det til rette for flotte turopplevelser i vårt vakre land. Du finner NOVASOLs hytter og feriehus i Norge tett på noen av våre flotteste nasjonalparker og naturlandskap. Finn din drømmehytte og gå turer derfra. Reiser du med barn er det fint å ha et hjemlig utgangspunkt ikke langt fra ruten. 

Før du legger ut på tur, er det viktig å huske dette:

 • Ha fjellvett og følg de 9 fjellvettreglene. 
 • Vær godt forberedt. Sjekk været, sørg for å ha riktig fottøy og bekledning, og ta med nok mat og drikke.  
 • Tilpass turen etter erfaring og form hos turfølget.
 • Skal du på fjelltur med barn? La barna være med på planleggingen. Husk at opplevelsene er viktigere enn målet og at leken er viktig.

 

Har du lyst å legge ut på noen litt lettere fotturer eller mer krevende toppturer? Ta en titt på listen vår over 10 flotte fotturer i Norge og Topp 7 toppturer i Norge

| Forfatter
(Publisert første gang: )