Topp 7 toppturer i Norge

Med over 200 fjelltopper som rager over 2000 moh, finner du et hav av flotte toppturer i Norge. Og uansett om du er en erfaren fjellgeit eller har lyst til å bli det, finnes det helt sikkert turer du ikke har begitt deg ut på enda. Her er våre topp 7 toppturer i Norge.

Det finnes et hav av flotte toppturer i Norge

1. Galdhøpiggen – den høyeste toppturen i Norge

 • Vanskelighetsgrad: Krevende
 • Lengde: 5,7– 5,8 km, 6/7 timer – 9 timer (avhengig av rutevalg)
 • Sesong: Mai – august
 • Overnatting: Hytte i Jotunheimen

Galdhøpiggen, Norges høyeste fjell, er selvskreven på listen over de flotteste toppturene i Norge. Med sine 2469 moh, rager fjellet over de andre toppene i vakre Jotunheimen.

Det finnes to ruter opp Galdhøpiggen. Den korteste turen går fra Juvasshytta og opp til Styggebrean, hvor du er avhengig av breføring over isbreen for å komme videre opp til toppen. Du kan få mer informasjon om breføringen ved å kontakte Juvasshytta. Selv om turen er krevende, er det en fin topptur med barn, så lenge de er litt turvante. Men vær oppmerksom på at det er 7-års aldersgrense for å være med over breen.

Den andre ruten er litt lengre, og starter ved turisthytta Spiterstulen vest for Galdhøpiggen. Selv om turen er lang, er den absolutt overkommelig for deg som er i normalt god form.

Fra toppen av Galdhøpiggen, og Norge, får du en fantastisk utsikt over Jotunheimen og toppene rundt. Denne toppturen i Jotunheimen er virkelig uforglemmelig.

Galdhøpiggen er den høyeste toppturen i Norge

2. Den luftige toppturen til Romsdalseggen

 • Vanskelighetsgrad: Krevende
 • Lengde: 10,8 – 11,9 km, 7 timer (avhengig av rutevalg)
 • Sesong: Juni – september
 • Overnatting: Hytte i Møre og Romsdal

Romsdalseggen ligger, som den litt mindre krevende fjellturen til Rampestreken, ved Åndalsnes i Møre og Romsdal, og er en av de mest populære toppturene i Norge.

De to alternative rutene opp til Romsdalseggen tar like lang tid, og har begge luftige partier. Men velger du den litt lengre turen over Mjelvaskaret, står du ovenfor en enklere stigning og mindre luftig tur, enn hvis du går over Halsaskaret. Begge rutene er for de mer erfarne turgåerne, men turvante, eldre barn kan også være med.

På toppturen til Romsdalseggen kommer du opp på 1329 moh på det høyeste, og får en helt fantastisk utsikt over Romsdalsfjellene og den spektakulære Trollveggen. Det er ikke rart at Romsdalseggen er på lista over Den Norske Turistforeningens mest populære toppturer i Norge!

3. Glittertind – nok en nydelig topptur i Jotunheimen

 • Vanskelighetsgrad: Krevende
 • Lengde: 6 – 9,8 km, 3,5 – 6 timer (avhengig av rutevalg)
 • Sesong: Juni - september
 • Overnatting: Hytte i Jotunheimen

Glittertind er Norges nest høyeste fjell, og ligger, som Galdhøpiggen, i Jotunheimen. Det har alltid vært uvisst hvor høyt selve fjellet er, da det har hatt en iskappe på toppen. I 2020 ble man helt sikre på at fjellet er 2452 moh, da det meste av iskappen har smeltet bort.

Den korteste av rutene opp til toppen går via hytta Glitterheim, som ligger ved foten av fjellet på ca. 1400 meters høyde. Da går du den merkede ruten nordvest opp fjellet, og tar stien videre vestover på 2250 meters høyde over Glitterbrean. Denne følger du hele veien til toppen.

Det lengre alternativet er å gå mot hytta Spiterstulen og så ta mot nord og nordvest til Glitterrundhøe som ligger på 2089 moh. Deretter går man nordøst mot toppen av Glittertind. På veien tilbake kan du velge å følge samme ruten eller gå forbi Glitterheim, som i den kortere ruten.

På toppturen til Glittertind får du en helt majestetisk utsikt over Jotunheimen og garantert et minne for livet.

Topptur til Glittertind, Norges nest høyeste fjell

4. Kjerag – en av de villeste toppturene i Rogaland

 • Vanskelighetsgrad: Krevende
 • Lengde: 10 km, 6-7 timer
 • Sesong: Juni – oktober
 • Overnatting: Hytte i Rogaland

Kjerag ligger i Lysefjorden, som en annen kjent turistattraksjon i Norge – Preikestolen. Men med sine 1110 moh, er toppturen til Kjerag litt mer utfordrende og luftig enn fjellturen til Preikestolen. Turen opp går fra stien ved Øygardstølen, og innebærer flere runder med kraftige stigninger. Etter Storedalen når du eggen av Kjeragmassivet, hvor du får en utrolig utsikt over Lysefjorden. På toppen kan du se den kjente Kjeragbolten – steinen som er kilt fast mellom en kløft i fjellet. Hvis du tør, bør du begi deg ut dit og få noen til å ta et bilde av deg, mens du balanserer 1110 meter over fjorden langt der nede.

På grunn av de bratte stigningene opp, kan turen ned også være noe utfordrende. Det gjelder spesielt hvis værforholdene ikke er på topp, da det meste av turen går på bart fjell, og hvis du er litt redd for høyder.

5. Besseggen – en av de luftigste toppturene i Norge

 • Vanskelighetsgrad: Krevende
 • Lengde: 13,8 km, 8 timer
 • Sesong: Juni - september
 • Overnatting: Hytte i Jotunheimen

Besseggen er også en selvskreven gjest på lista over de flotteste toppturene i Norge. Den er en av Norges mest populære toppturer – og det med rette.

Turen over Besseggen starter med en båttur over vannet Gjende til Memurubu. Stigningen herfra opp til toppen på 1743 moh er lang, men ikke spesielt krevende. Men det betyr ikke at du ikke får et adrenalinrush og den gode topptur-følelsen på turen, da den har flere luftige partier og en fantastisk utsikt over Jotunheimen. På veien har du utsikt over det karakteristiske grønne Gjendevannet på den ene siden, og det mørkeblå Bessvatnen på den andre.

Det finnes også alternative ruter opp til Besseggen, hvis du ønsker en mer utfordrende tur.

6. Leter du etter en flott topptur på Sunnmøre? Da skal du dra til Slogen!

 • Vanskelighetsgrad: Krevende
 • Lengde: 4,5 timer, 3,1 km (Fra Patchellhytta)
 • Sesong: Juni - september
 • Overnatting: Hytte på Sunnmøre

Selv om det ikke er Sunnmørsalpenes høyeste fjell, er Slogen likevel en imponerende fjelltopp med sine 1564 moh. Og det er gode grunner til at det er en av de mest populære toppturene i Norge.

Det finnes flere ruter opp til Slogen, men alle går forbi Patchellhytta i Habbostaddalen. Du kan velge å gå via Brunstaddalen i Sykkylven til Patchellhytta, som tar ca. 4 timer, eller så kan du gå de litt kortere turene fra Øye eller Engeset, som tar 2-3 og 3-4 timer.

Fra Patchellhytta opp til Slogen tar det rundt 2-3 timer. Dette er en umerket rute, men det er flere stier opp til toppen som er lette å finne. Toppturen til Slogen er absolutt av den luftige typen, med Habbostaddalen noen hundre meter ned på den ene siden, og den vakre Hjørundfjorden langt der nede på den andre. Husk godt turutstyr og å holde øye med værforholdene!

Slogen er en av de flotteste toppturene på Sunnmøre

7. Snota – en av de mer krevende toppturene i Norge

 • Vanskelighetsgrad: Ekstra krevende
 • Lengde: 11,1 km, 8 timer
 • Sesong: Juli – september
 • Overnatting: Hytte i Trøndelag

Snota, på 1669 moh, er Trollheimens landemerke og en av de mest krevende toppturene i Norge.

Turen starter på godt merket sti fra Trollheimshytta, og stigningen tar til oppover mot Aksla. Stien opp til toppen har både bratte, kuperte områder og flatere partier. Når du nærmer deg toppen kommer du opp til breen ved Litl-Snota. Her må du være veldig oppmerksom på sprekker i isen, da snøsmeltingen kan føre til farlige turforhold.

Etter en lang og hard tur opp, vil panoramautsikten over Folldalen og Trollheimen ta pusten fra deg, og absolutt være verdt turen.

Dette må du huske før du legger ut på toppturer i Norge

Skal du ut på fjelltur i Norge? Med en av våre hytter som utgangspunkt ligger det til rette for flotte turopplevelser i vårt vakre land. Du finner NOVASOLs hytter og feriehus i Norge tett på noen av våre flotteste nasjonalparker og naturlandskap. Finn din drømmehytte og gå turer derfra. Reiser du med barn er det fint å ha et hjemlig utgangspunkt ikke langt fra ruten. 

Før du legger ut på tur, er det viktig å huske dette:

 • Ha fjellvett og følg de 9 fjellvettreglene.
 • Vær godt forberedt. Sjekk været, sørg for å ha riktig fottøy og bekledning, og ta med nok mat og drikke.  
 • Tilpass turen etter erfaring og form hos turfølget.
 • Skal du på fjelltur med barn? La barna være med på planleggingen. Husk at opplevelsene er viktigere enn målet og at leken er viktig.

 

Leter du etter inspirasjon til noen litt lettere fotturer og fjellturer i Norge? Ta en titt på listene våre over 10 flotte fotturer i Norge og Fantastiske fjellturer i Norge

| Forfatter
(Publisert første gang: )