Sikkerhet i vinterfjellet

Planlegger du en vinterferie i Norge? Dersom du skal opp i norske fjellområdene, enten på fot – eller skitur, er det en rekke forhåndsregler du bør ta. På vinteren kan de norske fjellområdene være lunefulle, og plutselige endringer i vær, samt skredfare, bør tas med inn i turplanleggingen. Gjør som de mest erfarne fjellfolkene – vær godt forberedt og ha respekt for naturkreftene. 

Et godt utgangspunkt for turer i vinter, og alle andre turer i fjellheimen, er fjellvettreglene:

1.    Planlegg turen og meld fra hvor du går.
2.    Tilpass turen etter evne og forhold.
3.    Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
4.    Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
5.    Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
6.    Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
7.    Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
8.    Vend i tide, det er ingen skam å snu.
9.    Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

Kilde: ut.no/fjellvettreglene

Sikkerhet på skiferie i fjellet

Topptur på ski

Norske fjelltopper frister med spektakulær utsikt, pudderføre og minustemperaturer – altså alt du trenger for en uforglemmelig dag ute i naturen. Men skikjøring utenfor allfarvei kommer også med en del farer, og du bør være forberedt dersom noe skulle skje. Du bør alltid sjekke snøskredvarselet og forholde deg til fjellvettreglene før du legger ut på tur. Er du ikke kjent i området er det ekstra viktig å planlegge godt på forhånd. Gjør deg kjent med kartet, og sjekk snøskredvarsel på varsom.no og værutsiktene hos yr.no.

Har du ikke den nødvendige kompetansen for å ferdes trygt i fjellet alene, bør du dra med guide. Ved hjelp av lokalkjente guider kan du ta deg trygt frem til de beste toppturene. Godkjente høyfjellsførere har også skredkurs. Det er også mulig å ta skredkurs på egenhånd. 

På fjellet kan værforholdene skifte raskt og enorme naturkrefter kan fort settes i sving. «Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær» er sant som aldri før når det kommer til turer utenfor allfarvei. Muligheten til å ta av og på plagg etter behov er viktig. Start alltid med ull innerst mot huden og på føttene. Ull er temperturregulerende og kan holde på mye fuktighet uten å føles våt. Selv når ullen er våt vil den holde deg varm. I tillegg til et godt mellomlag, bør du ha en vindtett jakke som det ytterste laget. 

Er du usikker på hvilket utstyr du trenger? VisitNorway har laget en nyttig pakkeliste for deg som skal på topptur på ski;

 • Spade
 • Søkestang
 • Skredsøker
 • Fløyte
 • Førstehjelpsutstyr
 • Fjellduk/vindsekk
 • Solkrem for hud og lepper.
 • Solbriller/skibriller
 • Ekstra klær
 • Stegjern
 • Isøks
 • Hjelm
 • Hodelykt
 • Mobiltelefon
 • Kart og kompass
 • GPS
 • Mat og vann

Kilde: https://www.visitnorway.no/planlegg-reisen/sikkerhetstips/sikkerhet-pa-topptur-pa-ski/

Vinterferie i fjellet med barn 

Vinterferien står for døren, men du har ikke planlagt verken storbytur eller dyreparkbesøk. Kanskje det heller frister å ta med barna en tur opp i høyden, leke i snøen og grille pølser? Vinterferien i Norge er noe helt spesielt og stadig flere får øynene opp for de mange turmulighetene som finnes på vinterstid. La barnas kjærlighet for naturen starte tidlig! Når du skal ut på tur med barn gjelder stort sett de samme reglene som når du skal på tur uten. Forskjellen er likevel at du gjerne må planlegge og pakke for flere personer, og da gjelder det å holde tungen rett i munnen. 

Husk å...

...ta med førstehjelpsutstyr, uansett hvor kort eller lang turen er. 
...kle på barna gode og komfortable sko og klær er utrolig viktig, men det er minst like viktig med ekstra skift i sekken. 
...tilpasse turen etter barnas alder, og gruppens generelle turerfaring. Turen trenger ikke være lang for å være fin. Det er dessuten greit å starte i det små, slik at barna opplever mestring og turglede.  
...la barna styre tempoet underveis. Se etter dyrespor og annet spennende i snøen, og ta mange gode pauser underveis. 
 

Vinterferie i Norge

Lei hytte i den norske fjellheimen

Kan du tenke deg å bo tett på fantastiske turmuligheter? Du må ikke eie egen hytte for å oppleve vinter-Norge på sitt aller vakreste. Lei en av NOVASOLs hytter på fjellet og ha enkel tilgang på den norske naturen. Våre hytter i Norge finner du spredd over hele landet, og du finner en stor andel utenfor allfarvei. La en av våre hytter i fjellet være utgangspunkt for turer i området. Det er godt å kunne trekke seg tilbake i private omgivelser etter en lang dag fylt med aktivitet og opplevelser. 

Nyttig kontaktinformasjon for deg som på ferie i vinterfjellet

I Norge har vi to hovedredningssentraler som har hvert sitt ansvarsområde:

51 51 70 00 – HRS Sør-Norge
75 55 90 00 – HRS Nord-Norge

Andre nødnumre: 

110: Brannvesenet

112: Politiets operasjonssentraler

113: Akuttmedisinsk

1412: Teksttelefon for døve og hørselshemmede