Aktiviteter og attraksjoner i Lappland

Lappland er definitivt en region for individualister. Det som naturen her oppe har å tilby, er ikke å få andre steder. Det vide og brede landskapet samt freden og roen gjør at man raskt glemmer hverdagens kjas og mas der hjemme. Attraksjonene og severdighetene her oppe har et naturlig opphav. Her tilbys ekstraordinære aktiviteter som f.eks. husky-, reinsdyr- og snøscootersarafri, ridning på islandshester, trugevandring, isfiske, isbading og en tur med isbryteren. Det du aller helst ikke bør gå glipp av under din ferie i Lappland, har vi her samlet sammen for deg. Således kan du planlegge feriehusoppholdet i Finland ditt skikkelig fra begynnelsen av. Allerede nå ønsker vi deg mye moro og en avslappende ferie.

Innsjøen Enare

Innsjøen Enare (fi. Inarijärvi/Inarinjärvi, sam. Aanaarjävri/Anárjávri, sv. Enare träsk) ligger med sine ca. 3.000 øyer romantisk til mellom Lapplands gran- og furuskoger. Innsjøen er ofte isbelagt helt frem til juni måned; men da tines isen brått under midtsommersolen, og skøyteløperne som her for ikke lenge siden la ut i lange skjær, bytter raskt ut skøytene med badebukse eller bikini.

Midt i innsjøen troner det et fjell med en restaurant på toppen. Her oppe finnes det en utkikksplattform, hvorfra man får et glimrende utsyn over omådet.

I tettstedet ved samme navn ligger det et kunstmuseum som gir en god oversikt over regionens historie og samenes liv.

Opplev naturen fra et feriehus i Lappland

Kemi

Kemi er den eneste byen i Finland som ligger direkte ved Østersjøen. I turistnæringen har Kemi gjort seg kjent gjennom sitt ishotell om vinteren. En annen attraksjon er isbryteren Sampo som tilbyr rundturer om vinteren. Museumsutvalget i Kemi er temmelig variert; det finnes et arbeider- og frisørmuseum, et edelsteingalleri, et historisk museum, et kunstmuseum, et bymuseum og et fargemuseum.

Kemijärvi

Kemijärvi ligger ved bredden av elven Kemijoki og er med sine rundt 9.000 innbyggere Finlands nordligste by (66º 40' N). Her bør de besøkende nytte høvet til å begi seg utpå fotturer og naturstier, bestige fjellet Suomutunturi, stå på ski om vinteren og besøke kunstsenteret Puustelli ved Pöyliöjärvi. Landsbymuseet Luusua og folkemuseet gir en omfattende oversikt over regionens historie og tradisjoner.

Julenissens hjem: Rovaniemi

Byen Rovaniemi (66º 30' N) befinner seg like ved den nordlige polarsirkel (66º 56' N) og utgjør ikke bare det økonomiske, men også det kulturelle sentrum i Lappland. Selv om den første bosettingen ble grunnlagt her allerede i 1785, fikk Rovaniemi sin bystatus først i 1960. Gatenettet, som delvis er anlagt etter planene til arkitekten Alvar Aalto, har form som et reinsdyrgevir. Med 183 snødager i året fremstår vinteren som den dominerende årstiden; Rovaniemis kulderekord ligger på ÷45,3°C. Ellers bør du for all del få med deg det futuristiske Lapplandhuset som arkitekten Alvar Aalto har tegnet.

Her i Rovaniemi har også Julenissen sitt verksted. Året rundt kan man besøke ham i sitt kammers og se på hvordan han snekrer sammen julegaver. Dette er en stor opplevelse for hele familien - ikke bare for barna.

Det er også verd å avlegge en visitt i juletemaparken Santa Park som fullt og helt er viet årets skjønneste fest. Parken holder åpent i sommermånedene og ved juletider.

I Artikum ligger det et museum og en moderne forskningsstasjon under samme tak. Her får man vite alt om Rovaniemi og resten av den nordlige regionen.

Dyreparken Ranua

I dyreparken Ranua lever det 60 forskjellige arktiske og nordiske dyrearter som bl.a. isbjørn, ulv, reinsdyr, elg og mange flere. Om sommeren kan de yngste besøkende få stryke og klappe enkelte av dyrene. Parken holder åpent hele året og huser ved siden av de animalske beboerne også et fabrikkutsalg fra sukkertøyfabrikken Fazer, en restaurant og en suvenirbutikk. Rauna befinner seg ca. 80 km fra Rovaniemi.

Se våre ferieboliger i Europa