Vinregioner i Frankrike

Franske viner har gjennom århundreder holdt stand helt i verdenstoppen. Til alle tider har franske viner vært synonymt med skyhøy kvalitet, i tillegg til at landet som intet annet vinproduserende land har klart å innlemme vinen i alle deler av sin kultur. Dermed fremstår den som et unikt kulinarisk kunstverk. NOVASOL leier ut feriehus i Frankrikes kjente vinregioner, og til og med på en rekke vingårder i hele landet. Finn den perfekte ferieboligen til en vinferie i Frankrike på våre nettsider, eller ta kontakt med vårt kundesenter for tips til din neste reise.

Visste du at…

  • Over en halv million franskmenn dyrker vindruer?
  • De franske vinåkrene strekker seg totalt over et areal på rundt 10.000 km2? Dette tilsvarer omtrent hele Finnmark, Troms og Nordland til sammen.
  • I 1954 lå vinforbruket pr innbygger i Frankrike på over 140 liter? I dag er det imidlertid redusert til «bare» 67 liter.
  • Franske vindekreter er blant verdens strengeste landbrukslover?
  • Halvdelen av all dyrket mark i Frankrik brukes til produksjon av enkle, men svært gode bordviner?

Vin i verdensklasse

All verdens vindyrkere anser den dag i dag de franske vinene som en rettesnor det er naturlig å sammenligne seg med. De varierende klimatiske forholdene og det vekslende jordsmonnet danner grunnlaget for det store mangfoldet av viner, som favner alt fra Loiredalens lette hvitviner til de kraftige rødvinene fra Le Midi (Sør-Frankrike).

Aller øverst på all verdens vinmenyer står gjerne viner fra Bordeaux og Bourgogne. Verdensberømt har også distriktet Champagne blitt for dine musserende viner. Her gjelder uttrykket: «Ofte kopiert, men aldri oppnådd». For kjennere er disse dråpene helt umiskjennelige. Også navn som Chateau Mouton Rothschild, Champagne Krug og Gevrey-Chambertin har dette eiendommelige over seg.

I tillegg til «spydspissene» som eksporteres over hele verden, blir det også produsert en lang rekke lokale viner som knapt er kjent utenfor sitt eget distrikt. I Nice bør dere absolutt prøve Bellet-hvitvinene, mens områdets musserende vin er et «must» ved et besøk i Limoux. Og uansett hvilken region turen går til, en god flaske kortreist vin hører med til en hyggelig aften i en feriebolig i Frankrike.

Besøk noen av de mange vinregionene i Frankrike

Provence – en smak av sommer

Provence er en av de eldste og mest tradisjonsrike vinregionene i Frankrike. Bare navnet Provence gir gjerne assosiasjoner til sol og sommer, og tappet på flaske blir det til Côtes de Provence eller Côteaux d’Aix. Disse to rosévariantene gjenspeiler lavendelåkrenes fargespill, og passer perfekt til det provençalske kjøkken der oliven, paprika og sjømat er viktige ingredienser. Også røde viner fra regionen er av utmerket klasse. Råvarer til middagen kjøper dere på det lokale markedet, og vinen er det en god ide å kjøpe direkte hos bonden. Velger dere et feriehus fra NOVASOL er grunnlaget lagt for en vellykket ferie i et av de franske vinområdene.

Lei et feriehus ved vingårder i Provence

 

Langedoc – noe for enhver smak

Langedoc er den mest vidtfavnende vinregionen i Frankrike. Den spenner fra Middelhavskysten til foten av fjellkjeden Pyreneene. Det varierte terrenget, med alt fra sandstrender til kjølige innlandsfjell, sørger for en innholdsrik palett av konsentrerte rødviner, foruten lette rosé- og hvitviner. Men base i en feriebolig i et av de franske vinområdene ligger alt til rette for spennende utflukter til gjestfrie vingårder.

 

 

Vingårder i Langedoc

Alsace – verdensberømte hvitviner i historiske omgivelser

Små landsbyer med brostein og bindingsverkhus, og frodige vinmarker så langt øyet kan se. Det er Alsace, det. Lengst øst i Frankrike, ved grensen til Tyskland, ligger denne innbydende regionen. Her har det vært produsert vin siden middelalderen. Området har i perioder vært under tysk herredømme, og den germanske innflytelsen vises fortsatt tydelig, ikke minst gjennom den særegne dialekten som snakkes av store deler av lokalbefolkningen. Det er fremfor alt hvitvin Alsace er berømt for, både tørre og mer fruktige varianter. Riesling og sylvaner av topp kvalitet passer ypperlig til regionale spesialiteter som asparges og surkål, mens den mer fruktige Gewürtzraminer egner seg utmerket til oster og desserter. Velger dere å feriere i en av NOVASOLs ferieboliger i Alsace styrer dere dagene som dere selv vil, samtidig som dere kommer tett på lokalbefolkningen og får minner for livet.

Loiredalen – gyldne dråper i herskapelige omgivelser

Når det er snakk om fransk kvalitetsvin, tenker vi gjerne først og fremst på rødvin. Men hvitvinen i Loiredalen er akkurat like utsøkt. Faktisk er det her det produseres mest hvitvin i hele Frankrike! Prøv et glass tørr, forfriskende Muscadet AOC eller Pouilly Fumé AOC, så forstår dere hva vi mener. Lokale delikatesser som småretter basert på svin og spekk, samt den særegne geitosten Crottin de Chavignol, er utsøkte kontraster til de friske hvitvinene. Langs elven Loire ligger slottene på rekke og rad. Flere av dem finnes i NOVASOLs rikholdige utvalg av ferieboliger i de franske vinområdene. En vakrere ramme om gyldne vinoplevelser enn et vaskeekte slott i den frodige Loiredalen kan vi knapt tenke oss.

 

Bordeaux – røde viner i verdensklasse

Vinregionen Bordeaux er omgitt av vann. Elven Garonne danner det ene ytterpunktet, Dordogne det andre. Begge ender opp i en felles elvemunning før de oppslukes av det mektige Atlanterhavet. Det sandholdige jordsmonnet sørger for druer med unike egenskaper, deriblant et over gjennomsnittet høyt innhold av mineraler og antioksidanter. Bordeaux byr i tillegg til viner i verdensklasse på utallige historiske severdigheter, der Saint-Emilion med sin monolittiske kirke og sine oldtidsruiner er et av høydepunktene, i tillegg til byens havn som står på UNESCOs verdensarvliste i Frankrike. Lei et feriehus fra NOVASOL og legg ut på oppdagelsesreise i et av Frankrikes mest spennende områder. Røde viner fra Bordeaux har hedersplassen på mangt et vinkart verden rundt, men det er likevel en helt spesiell opplevelse å nyte dem på «hjemmebane». Gjerne på en bedre restaurant i havnebyen Bordeaux, akkompagnert av en entrecôte a la bordelaise, som er en ribbenstek av okse tilberedt i en fyldig rødvinssaus. Gjennom sin brede satsing på ferieboliger i Frankrike kan NOVASOL tilby et godt utvalg feriehus i den franske vinregionene.

Ferie i vinregionen Bordeaux

Feriehus på vingårder

Å feriere på en fransk vingård er en uforglemmelig opplevelse. Dere bor i landlige omgivelser, tett på vinmarkene og tett på lokalbefolkningen. Rundt dere går dagliglivets rutiner og arbeider på gården sin gang, og dersom dere får tilbud om omvisning i åker og produksjonslokaler takker dere selvfølgelig ja til det. Mange av vingårdene har egne utsalg, der prisene ligger godt under det dere må betale i butikken. Det er heller ikke uvanlig at vingårdene kan friste med sitt eget gjestehus, der det serveres lokale spesialiteter fra gryter og flasker.

Har du lyst til å motta nyheter om våre feriehus i Frankrike rett i mailboksen? Meld deg på NOVASOLs nyhetsbrev og få tilsendt spennende ferieinspirasjon hver uke!