Aktiviteter og attraksjoner i Hellas

Når du leier feriehus i Hellas, vil du oppdage at det finnes neppe et land i Europa som har like mange antikke og historiske severdigheter. Følgelig er det umulig å ramse opp alle sammen, for ikke å snakke om å gi dem alle en nærmere beskrivelse. Derfor har vi her sortert ut de viktigste, slik at du får et første overblikk over utvalget. Beskrivelsene av de respektive regioner inneholder ytterligere severdigheter, opplevelsesrike fester og interessante aktiviteter, som alle vil gjøre ferien din i Hellas så mangfoldig og avvekslende som mulig.

Lei et feriehus i Hellas nær flotte severdigheter

Athen

I neppe noen annen by på kloden støter to såpass ulike verdener på hverandre som i Athen, byen som er oppkalt etter den greske gudinnen for visdom, Athene. Her fremstår ennå antikkens guder og mytologi like levende som den moderne samtiden.

Om det så var slik at de som tidligere ferierte i Hellas, gjorde en stor bue rundt Athen, fordi de mente byen var bråkete, skitten og kaotisk, så viser den greske hovedstad seg i dag fra sin beste side, noe spesielt forbedringene i infrastrukturen foran de olympiske leker i 2004 har bidratt til. Og noe slikt skulle vel bare mangle, for i denne byen finnes det så uendelig mye å oppdage.

Bygg som Akropolis og Dafniklosteret har allerede lenge prydet UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder.

Men Athen er også like moderne som enhver annen europeisk storby: shoppinggater, hyggelige caféer og tavernaer inviterer deg til et lengre opphold i byen. Oppdag Athen!

Akropolis i Athen

Taler man om Akropolis, så mener man som regel Akropolis i Athen. Skjønt begrepet 'akropolis' betyr i ordets rette forstand strengt talt intet annet enn den høyeste by, og i det antikke Hellas fantes det foruten Athen også adskillige andre byer som hadde anlagt en festning på byens høyeste punkt. Ikke desto mindre må nok Akropolis i Athen sies å være den mest berømte av dem alle.

På den relativt flate toppen av en ca. 150 m høy klippe midt i Athen by vokter den imponerende festningen over den greske hovedstad og utgjør samtidig en del av UNESCO-Verdensarven.

Epidauros - to kjente severdigheter på én gang

I Epidauros, ikke langt unna Athen, befinner det seg med det samme to berømte severdigheter: det kjente amfiteateret og Asklepios-helligdommen.

Rett over Epidauros rager Arahneo-fjellet som allerede i den greske dramatiker Aiskhylos' verk Agamemnon ble døpt Arachnaion. Der, nedfelt i en av de grønne skåningene, befinner det mest kjente og best bevarte av samtlige antikke teatre seg, som i tillegg til sin skjønne beliggenhet også er berømt for sin uovertrufne akustikk: selv på bakerste rad kan man uten problemer høre hvert ord som sies på scenen 22 m under. Teateret ble oppført i kalkstein i det 3. århundre f.Kr. og har en tilskuerkapasitet på 14.000. Her går Epidauros-festspillene av stabelen på sommerstid.

Den andre attraksjonen i Epidauros utgjør helligdommen til Asklepios, helbredelseskunstens gud. Fra det 6. århundre f.Kr. ble Asklepios-helligdommen benyttet som et slags sykehus, der pasientene dengang skal være blitt helbredet ved hjelp av renselsesritualer. Helligdommen er fremdeles meget godt bevart, og man kan ta flere deler av anlegget i nærmere øyesyn som f.eks. sovesalene, gjestehuset og Asklepios-tempelet.

Olympos

Olympos ligger på halvøyen Peloponnes og utgjør ikke bare ett enkelt fjell, som man ofte tror, men derimot det høyeste fjellområdet i Hellas. Dets høyeste topp, Mytikas på 2.917 m, kan man enkelt nå ved å klatre fra fjelltoppen Skala (2.866 m) og over eggen Kakoskala. Både plante- og dyrelivet og de geologiske formasjonene i dette fjellområdet er meget særegne. Siden 1938 har Olympos hatt status som naturvernområde.

Korinterkanalen

Her handler det om en over 6 km lang, kunstig sjøvei mellom Korinterbukten og Saroniabukten, som ble opprettet på slutten av 1800-tallet. Hele anlegget er et imponerende skue, spesielt fra broen som fører over kanalen. Man kikker ned i en kløft med steile, glatte fjellvegger som stuper 76 m nedover. Kanalens størrelse er som regel for liten for dagens skipsfart, men det er både mulig og absolutt tilrådelig å hoppe på en av båtene som tilbyr kanalturer.

Det sannsynligvis mest berømte skipsvrak i Hellas

I en forlatt bukt på den joniske øyen Zakynthos ligger det sannsynligvis mest berømte skipsvrak i Hellas. Kun via sjøveien kan man nå frem til denne bukten som omkranses av opptil 200 m høye klippevegger. Skipet var i sin tid lastet med smuglervarer og råket ut for en storm. Da en kystpatrulje nærmet seg for å hjelpe, fikk besetningen panikk og tente på skipet. Restene har siden forblitt liggende i bukten.

Embros Therme på Kos

Ikke langt unna byen Kos ligger Embros Therme, en naturlig varmekilde som springer ut av fjellet og ned i et basseng. Vannet holder en temperatur på ca. 50°C og gjør dette til et populært badested. Kilden skal ha ord på seg for å virke helbredende mot leddsykdommer og reumatisme.