Aktiviteter og attraksjoner på De joniske øyer

De joniske øyer tilbyr en rekke utfluktsmuligheter og attraksjoner. Mange historiske steder og severdigheter venter bare på å bli oppdaget. Skjønt også øyenes natur har mye å by på. Tilbudet er meget mangfoldig og rikholdig. For at du skal kunne planlegge ferien på de greske øyer skikkelig fra begynnelsen av, har vi her satt sammen et utvalg av de forskjelligste attraksjoner for deg.

Ukesmarked på Korfu

Dette er et ekte marked, slik man forestiller seg det. Ingen stativ med t-skjorter og nøkkelringer, men med alt hva øyboerne og selvsagt også de besøkende trenger i hverdagen: fersk fisk, saftig frukt og grønnsaker, duftende urter og blomstrende planter. Loddselgere forsøker å få deg til å prøve lykken, og mellom strendene byr de små kaféene på forfriskninger. Markedet finner sted hver formiddag unntatt søndager i vollgraven under Odós Sp. Vlaíkoj.

Korfus Esplanade

Den store esplanaden i Korfu er byens midtpunkt. Her treffes unge og gamle, her blir det flanert, og her finner av og til offentlige arrangement sted. Selve esplanaden kan føres tilbake til det 17. århundre og ble anlagt av venezianerne. På vestsiden står det høye 1800-talls hus. Kaféene innbyr til avslappende pauser.

Achíllion på Korfu

Bygget med midler fra den østerrikske keiserinne Elisabeth, alias Sissi, troner det lille slottet den dag i dag over østkysten av Korfu. Og det tiltrekker fremdeles mange besøkende, der det ligger omgitt av en herlig park med tallrike skulpturer. Slottet ble først benyttet som keiserinnens feriehus og etter hennes død kjøpt av den tyske keiser Wilhelm II som ofte feiret påsken sin her oppe. Bygningen holder åpent for besøkende året rundt.

Det arkeologiske museum på Korfu

I det arkeologiske museum på Korfu står hovedsakelig funn fra den antikke byen Kérkyra utstilt, bl.a. restene av to tempelgavler som tydelig demonstrerer utviklingen av gresk kunst, i tillegg til adskillig andre kunstskatter. Museet holder åpent hele året (mandager stengt).

Angelókastro på Korfu

"Engleborgen", som den heter direkte oversatt, har mang en gang reddet livet til innbyggerne på den nordlige delen av Korfu. Levningene av dette festningsanlegget befinner seg på en stupbratt klippe, hevet høyt over kysten, ikke langt unna Lákones. Borgen kan nås til fots og belønner de besøkende med et fantastisk utsyn.

Det bysantiske museum på Korfu

Det bysantiske museum befinner seg i kirken Panagía Antivuniótissa og viser mer enn hundre verdifulle ikoner fra det 15. til det 18. århundre. Ikonene stammer fra forskjellige kirker rundt om på øyen, og hvert enkelt av dem har en helt egen historie å fortelle. Museet holder åpent året rundt (stengt mandager).

I Odyssevs' fotspor på Ithaka

  • Sørvest for byen Vathi ligger nymfegrottene Marmora Spilia som oversatt betyr Vevstoler av stein. Dette navnet kommer sannsynligvis fra de tusenvis av stalaktittene som henger ned fra huletaket. Her skal Odyssevs angivelig ha gjemt skattene fra Alkinoos.*En annen plass som Homer skriver om i Odyséen, kan muligens ha vært Ravneklippen. Det var her ved Arethusa-kildene Eumaios etter sigende skal ha druknet sin konges griser.*Betegnelsen Odyssevs' by er tillagt restene av boplassen Alalkomeni som befinner seg i en hule ved Aetos, nord for Vathi.*Odyssevs' palass har man sannsynligvis funnet i nærheten av Pelikata, nord for Stavros, blant noen ruiner fra en bosetning som etter dagens beregninger skal ha blitt grunnlagt rundt 2200 f.Kr.

Zakynthos: Det sannsynligvis mest berømte skipsvrak i Hellas

I en forlatt bukt på den joniske øyen Zakynthos ligger det sannsynligvis mest berømte skipsvrak i Hellas. Kun via sjøveien kan man nå frem til denne bukten som omkranses av opptil 200 m høye klippevegger. Skipet var i sin tid lastet med smuglervarer og råket ut for en storm. Da en kystpatrulje nærmet seg for å hjelpe, fikk besetningen panikk og tente på skipet. Restene har siden forblitt liggende i bukten.

Grottene ved Zakynthos

  • Ved kapp Skinari ligger de såkalte Blå Grottene. Man kan kjøre inn i grottene med små båter og blir her ratt trollbundet av farger i alle slags blå- og grønntoner som oppstår gjennom vannets skimmer. Likeledes får også de besøkende som her går ut i vannet, liksom et blålig skjær.
  • Grotten Xyngia ligger lenger sør. Da en svovelkilde har sitt utspring i denne hulen, er vannet hvitt i en radius på ca. 500 m. Ifølge legenden skal denne grotten en gang ha vært boligen til nymfen Xyngia som forelsket seg i en sjømann, men ble forlatt av denne og dermed lar sine tårer i stadig sorg renne ut i havet; det er disse tårene som angivelig skal gi havet her sin hvite farge.

Antikke steder på Kefalonia

  • I antikken fantes det totalt fire bosetninger på Kefalonia. Restene av disse kan du fortsatt se ulike steder på øya. Ruinene av den mykenske hovedstaden, Kraner, ligger sør for Argostolion.
  • Befinner du deg på den andre siden av bukten i Lixourion, kan du se ruinene etter antikke Pale. Over Sami ligger ruinene av bosetningen Same, og spor av byen Pronoi kan du finne helt sør på øya.
  • Et tempel fra det 6.århundet fvt. kan du også se på øya. Tempelet er i dag en del av kirken Skala. Steingraver fra den mykenske tiden kan du se nær landsbyen Masarakate. Ruinene av en venetianske borg og klosteret Agios Andreas ligger sør for Argostolion.

Grottesjøen Melissani på Kefalonia

Da den tyske arkeologen Heinrich Schliemann besøkte Kefalonia, ble han vitne til et naturfenomen: to møller ble drevet med vann som på underjordisk vis rant fra havet og inn i et fjell. Dette vannet kommer ikke til syne igjen før i grottesjøen Melissani ved Sami; denne grottesjøen ligger imidlertid høyere enn havoverflaten, slik at vannet dermed renner oppover. Forklaring: Vannet ledes inn i tunnelsystemet gjennom høyereliggende kilder, og det trykket som da oppstår, fører til at vannet renner oppover.

Et besøk i grotten Melissani kan absolutt anbefales på det varmeste - i særdeleshet ved middagstider når mest mulig sol trenger inn i hulens indre.

Paxi

Den store sjøgrotten Ipapanti utgjør et fantastisk utfluktsmål fra øyen Paxi. Hulen ligger et par sjømil fra Paxi og kan enkelt nås med motorbåt fra fiskelandsbyen Lakka som befinner inne i en beskyttet bukt.