Aktiviteter og attraksjoner på det greske fastland

Det greske fastland byr på en overflod av antikke og historiske severdigheter, og én enkelt ferie er ingenlunde tilstrekkelig til å oppleve dem alle sammen. Med et saktens uendelig stort utvalg av steder og plasser er det vanskelig å bestemme seg for hva man skal se på - og hva man må unnlate -, for severdige er de virkelig alle og enhver. For å gjøre avgjørelsen noe enklere for deg med en gang, har vi her valgt ut enkelte av de mange attraksjonene innen gresk kultur og historie. Vi er sikre på at du kommer til å tilbringe et opplevelsesrikt feriehusopphold i Hellas.

 

Det hellige fjell Athos

På halvøyen Chalkidikí i den greske regionen Sentral-Makedonia ligger denne autonome, ortodokse munkerepublikken som står under gresk suverenitet. Her bor det omkring 2.000 munker hvis antall helt siden midten av 1980-årene igjen er for oppadgående. Hvert eneste av de 20 klostrene der er selvstendig; under disse igjen står småklostrene, munkelandsbyene og eremittbosetningene. Adgang til det hellige fjell Athos har utelukkende menn med religiøst forehavende.

Apollo Epikourios-templet ved Bassae

Apollon Epikourios-templet ved Bassae ble høyst sannsynlig bygget av Phigaleias innbyggere i tidsrommet 450-420 f.Kr. til ære for guden Apollon Epikourios som ifølge legenden skal ha skånet beboerne for pest under Peloponneskrigen. Anlegget er riktig godt bevart, skjønt det fremdeles bare står igjen 39 søyler. Tempelet stod imidlertid i fare for å styrte fullstendig sammen, men er satt opp igjen på nytt. I dag hører det med til UNESCO-Verdensarven.

Vergina / Aigai

Utgravningsstedet ved Vergina viser etter all sannsynlighet ruinene fra den antikke byen Aigai som var den forhenværende hovedstad i Kongeriket Makedonia. Tallrike rester av helligdommer samt deler av et teater og et palass, trolig fra det 4. århundre f.Kr., er blant funnene i dette området. Utgravningene har også avdekket en boplass samt levninger fra et gravhaugkompleks med 300 graver fra det 11.-9. århundre f.Kr. De arkeologiske utgravningene ved Vergina er oppført som en del av UNESCO-Verdensarven.

Delfi

Hvem har vel enda ikke hørt om Orakelet i Delfi? Men hva skjuler seg egentlig bak det? Delfi var en by i det antikke Hellas, som lå like nord for Korintbukten (i dagens greske region Sentral-Hellas) og ble i sin tid ansett som verdens midtpunkt. Stedet er forbundet med sagnet om Jordens gudinne Gaia. Selve orakelet, som var viet den greske guden Apollon, brukte prestinnen Pythia som sitt talerør til folket; hun var den eneste kvinnen som fikk lov til å sette sin fot innenfor tempelets søyler. Foran alle viktige avgjørelser som eksempelvis krigsstrategier ble orakelet spurt til råds, noe som dermed gav det stor politisk innflytelse i sin tid. Også de arkeologiske utgravninger i Delfi tilhører UNESCO-Verdensarven.

Se Delfi teatret på ferie i Hellas

Thessaloniki

Thessaloniki er hovedstaden i den greske regionen Sentral-Makedonia; i selve bykjernen bor det i dag omtrent 360.000 mennesker, mens innbyggertallet iberegnet forsteder når opp til ca. 800.000, hvilket gjør Thessaloniki til den nest største byen i Hellas. Det er en moderne metropol med universitet, havneanlegg, industri og diverse messer. Byens landemerke er det såkalte Hvite tårn (Lefkós Pýrgos), mens mange av de gamle kirkene er blitt en del av UNESCO-Verdensarven. Thessaloniki står allerede nevnt i Bibelen og er ikke minst av dén grunn blitt et begrep for mange.

Dafniklosteret

I Athens forstad Dafni ligger dette klosteret som utgjør et av de viktigste sakrale byggverk fra middelalderen. Allerde på 400-tallet stod det et annet, førkristent kloster her, som mot slutten av det 11. århundre imidlertid ble erstattet av dagens klosterbygning. Dette nye Dafniklosteret ble deretter overdratt til cistercienserordenen på begynnelsen av 1200-tallet, etter at frankerne hadde erobret Athen. Helt siden det 15. århundre har det igjen bodd ortodokse munker her. Dette stedet skal angivelig også huse en ytterligere Apollon-helligdom.

Siden 1990 har klosteret stått oppført på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder.

Mykene

Mykene var i sin tid en av de mest betydningsfulle byer i Hellas. Under utgravningene ble det funnet ruiner av Mykenes akropolis, den kyklopiske ringmuren samt Løveporten som sannsynligvis stammer fra ca. 1250 f.Kr. Det ble også avdekket gamle graver som var utstyrt med verdifulle gjenstander; den eldste av disse gravene dateres helt tilbake til det 16. århundret f.Kr. Dessverre er det ikke noe særlig igjen av palasset. Utgravningene av Mykene har gitt et stort bidrag til nærmere forståelse av og viten om den mykenske tidsalder.