UNESCO

 8 UNESCO attraksjoner i Kroatia

Det er ikke mange steder i verden som er så spesielle, at de blir oppdaget på UNESCOS verdensarvliste over bevaringsverdige og kulturminnesmerker eller naturforekomster. I Kroatia møter vi 8 unike UNESCO attraksjoner. Når du leier en villa i Kroatia kan du bo i nærheten av disse attraksjoner, og få en fantastisk opplevelse med hjem fra ferien. Med så mye som 8 UNESCO plasser, er det mulighet for å besøke mange og forskjellige steder i Kroatia.

Besøk gamlebyen i Dubrovnik

Gamlebyen i Dubrovnik

Den første UNESCO attraksjonen i Kroatia som i 1979 kom på verdensarvlisten er Gamle byen i Dubrovnik. Gamlebyen har sport helt tilbake fra 700-tallet og bymuren ble bygget på 1300-tallet. Det er derfor en omfattende historie i byen som du kan oppleve på nært hold, dersom du er på ferie i Kroatia. Byen kalles ofte Adriaterhavets perle, og det er det en god grunn for. Den vakre gamle byen byr på idyll og en fantastisk stemning. Verdensarvlisten består av både kultur og naturarv, og Gamlebyen i Dubrovnik går naturligvis inn under begrepet kulturarv.

Plitvice nasjonalpark

Nasjonalparken Plitvice ble oppført på UNESCOs verdensarvlisten samme år som Gamlebyen i Dubrovnik, 1979. Plitvice nasjonalpark går følgelig inn under betegnelsen naturarv på verdensarvlisten. Nasjonalparken ble opprettet i 1949, og befinner seg i fjellet i sentrale-Kroatia på grensen til Bosnia-Hercegovina. Området er svært vakkert, og her må man i løpet av ferien ta turen. Parken er også veldig stor, og strekker seg over ca. 300 000 kvadratkilometer, og har en rekke besøkende hvert år.

Plitvice nasjonalpark i Kroatia

Gamlebyen i Split med diocletians slott

Den vakre kjente gamlebyen split med dens slott kalt Diocletians kom på UNESCOS verdensarvliste i 1979. Split har historie helt fra år 290, altså en svært gammel historie, og byen er derfor unik. Det var den romerske keiseren Dioceletians som regjerte og grunnla byen, og det var derfor han som bygget seg det kjente slottet Diocletians. Er du på besøk i Split må du vandre gatelangs i de trange gater, og beundre den fantastiske byen samt ta turen til det kjente slottet. Har du med bil på ferien i Dalmatia, er det også viktig å vite at steingatene i Split er bilfrie!

Lei et feriehus nær Split og besøk gamlebyen

Gamlebyen i Trogir

Et sted som absolutt er verdt et besøk er Gamlebyen i Trogir, en fantastisk by. Byen ble nedfelt på UNESCOs verdensarvliste i 1997, og det er ikke rart da den er har en helt fantastisk arkitektur og mye historie. Arkitekturen er helt fra 13- og 15-tallet, og beskyttelsen fra fjellene i nord har vært til hjelp når det gjelder bevaring av det vakre kunstverk. Når du er på besøk kan du også nyte et måltid på en av byens mange smakfulle restauranter. Gamlebyen i Trogir går inn under kulturarvbegrepet på verdensarvlisten!

Gamlebyen i Trogir er verdt et besøk på ferien

St. Euphrasius basilikaen i Poreč gamleby

St. Euphrasius basilikaen befinner seg i gamlebyen Poreè, og er en av Europas eldste kristne byggverk. Den ble skrevet inn på UNESCOS verdensarvliste samme år som gamlebyen i Trogir, 1997. Byggverket har en omfattende historie da det ble bygd i det 6. århundre, og alt er bevart herfra. Basilikaen tar utgangspunkt i bysantinsk arkitektur, en type flatkunst.

Besøk den vakre gamlebyen i Poreč

St. Jakobkatedralen

St. Jakobskatedralen som befinner seg i Šibenik ble skrevet inn på UNESCOS verdensarvliste i 2000. Dette er et svært viktig arkitektonisk monument fra renessansen, og går følgelig inn under begrepet kulturarv under verdensarvlisten. Dersom du befinner deg i nærheten av denne vakre katedralen må du ta turen. Den har en svært vakker kuppel på 32 meter og fantastiske utsmykninger. Ta turen, du vil ikke angre!

Stari Grad sletten

Stari- Gard sletten befinner seg på den flotte øyen Hvar, ikke langt fra Split. Sletten er et vakkert kulturlandskap og her dyrkes det slik som i gamledager både druer og oliven. Dette henger nemlig igjen fra da grekerne regjerte for omtrentlig 2500 år siden. Stari-Grad ble skrevet inn på UNESCO verdensliste i 2008 på grunn av sitt vakre landskap. I dag er landskapet truet av moderne landbruk, og dette er nok en av grunnene til at den er skrevet inn på listen over bevaringsverdig kulturarv.

Stecci - gravsteiner fra middelalderen

Stecci er monolittiske gravsteiner fra middelalderen, og ble nedfelt på UNESCOs verdensarvliste så sent som i 2016. Men det er ikke bare i Kroatia disse befinner seg, de omfatter også områdene i Bosnia og Herzegovina. Det finnes flere gravsteiner i Kroatia du kan besøke, men vil du besøke den mest berømte Zgošæanska steãak må du ta turen til Kakanj. Bestill enten en feriebolig i nærheten eller begi deg ut på en dagstur, og her møter du også nasjonalmuseet i Sarajevo, så da får du virkelig to fluer i en smekk!