UNESCO

Få steder i verden er så unike at de blir oppdaget på UNESCOs verdensarvliste over bevaringsverdige kulturminnesmerker eller naturforekomster. I Norge kan vi glede oss over hele 8 UNESCO attraksjoner. Når du leier hytte i Norge, kan dere velge å bo i nærheten av disse fantastiske steder, og få en spesiell opplevelse med hjem fra ferien. Med åtte unike steder, er det mulighet for å komme rundt hele Norge.

Lei feriehus eller hytte i Bergen

Bryggen i Bergen

På UNESCOS verdensarvliste finner vi en severdighet fra Norges nest største by Bergen. Bryggen i Bergen, også kjent som hansabryggen, ble bygget rundt 1070 av kong Olav Kyrre. Ca. 300 år senere ble bryggen dominert av tyskerne i nesten 400 år, og her var hovedvirksomheten eksport og import av tørrfisk. Bergen har gjennom tidene hatt mange branner, og bryggen har hatt mange gjenreisninger. I 1972 ble bryggen oppført på UNESCOS verdensarvliste, og er derfor en kulturell severdighet som er verdt et besøk når man befinner seg i nærheten av eller i Bergen. Verdensarvlisten består av både kultur og naturarv, og bryggen i bergen er går under begrepet kulturarv.

Urnes stavkirke

Urnes stavkirke ble oppført og bygget rundt 1130-årene, og er en av de eldste stavkirkene i Norge. Kirken befinner seg på gården Ornes i Luster kommune i Sogn og Fjordane. Kirkens utsmykninger er et kunstverk i seg selv, og kirken er kjent for sin stil og arkitektur. Kirken ble skrevet inn på UNESCOS verdensarvliste i 1979, og er som bryggen i bergen definert som kulturarv, og må derfor bevares som menneskehetens felles kulturarv, og er verneverdig. Er man i Sogn og Fjordane er Urnes stavkirke noe man bør besøke.

Helleristningene i Alta

I Alta kommune i Finnmark finner man en stor samling helleristninger og hellemallerier på Berg. Det er registret hele 6000 figurer. Bergkunsten er laget av jeger-fangst folk, og kunsten ble laget fra omtrentlig 7000 – 2000 år siden. Hvilken periode bergkunsten ble laget er vanskelig å fastsette, men det stammer trolig fra en periode mellom 5200 f. Kr og 200 e. Kr. Bergkunsten ble skrevet inn på UNESCOS verdensarvliste i 1980, og den er svært viktig da den gir oss et omfattende innblikk i menneskenes tanker, utnytting av ressurser og sosiale aktiviteter mv. Hvis du befinner deg i Alta er samlingen verdt et besøk, da den kartlegger deler av menneskenes historie.

Bergstaden Røros

Bergstaden Røros befinner seg i Sør-Trøndelag, og bergstadens trehusbebyggelse og bykjerne er en kulturarv opplistet på UNESCOS verdensarvliste i 1981. Begrunnelsen for dette er at det er viktige kulturminner knyttet til driften av Røros kobberverk, dens norske trehusmiljø, gruveby omgivelsene og dens omkringliggende kulturlandskap som viser hvordan gruvedriften har foregått samt røros landskap, naturen og jordbruket. Befinner du deg i Sør-Trøndelag er denne kulturelle gruvebyen definitivt et sted du ikke vil gå glipp av!

Opplev Geirangerfjorden i Norge

Vestnorsk fjordlandskap

Vestnorsk fjordlandskap består av to områder som ble skrevet inn på UNESCOS verdensarvliste i 2005. Det første er Nærøyfjordområdet, mens det andre kalles Geirangerfjordområde. Begge områdene strekker seg over fylkene Sogn og Fjordane, Møre og romsdal og Hordaland. Det Vestnorske fjordlandskap går under definisjonen naturarv, i motsetning til for eksempel Bryggen i Bergen og Urnes stavkirke. Begge fjordene er klassiske og vakre fjorder, og det er en av mange begrunnelser for at de er tatt inn som en del av verdensarvlisten.

Rjukan - Notodden Industriarv

I Telemark befinner den siste norske kulturarv som er listet opp på UNESCOS verdensarvliste i 2015. Kulturarven tar sikte på vern av industrilandskapet i områdene Rjukan og Notodden inkludert jernbanen og jernbaneferger ved Tinnsjøen. Industriarven omfatter fire komponenter i perioden 1905-145; Kraftproduksjon, fabrikkområder, transporttårn og industrisamfunnet. Det var ikke mye som skulle til for at UNESCO tok industriarven i Rjukan- Notodden inn på sin prestisjefylte verdensarvliste. Opplev kultur og historie på din ferietur i Norge , og besøk Rjukan-Notodden industriarv!

Vegaøyan

Omtrent 25 år etter Bergstaden ble en ny kulturarv oppført på verdensarvlisten, nemlig Vegaøyan i 2004. Vegaøyan befinner seg nær polarsirkelen, og er en stor øygruppe med langt over 1000 øyer, holmer og skjær som befinner seg i kommunen Vega på Helgeland. UNESCOs verdensarvliste begrunner opplistingen av øygruppen i dens bærekraftige levemåte som fiskere og bønder har oppretthold de siste 1500 år. Øygruppen er desidert et sted der mennesker og naturen har samarbeidet over lang tid, og er et spesielt område som skaper inntrykk. Besøk Vegaøyan, og opplev en av landets åtte kulturarver på UNESCOS verdensarvliste når du leier hytte i Norge.

Struves triangelkjede

Friedrich Georg Wilhelm von Struves hadde et omfattende prosjekt i flere land om å måle trianguleringspunkter på en rekke steder. I dag er 34 av målepunktene til Friedrich opplistet på UNESCOS verdensarvliste (2005), og noen av dem befinner seg i Norge. I Norge befinner punktene seg i Fuglenes, og strekker seg videre til Sverige, Finland, Russland osv. Arbeidet har vært viktig for kartkonstruksjon og også annen forskning om jorden. Start i Fuglenes da vel, og følg veien videre mot Sverige for å oppleve en omfattende og spennende kulturarv nedfelt på UNESCOs verdensarvliste. Punktene er også markert på ulike måter, slik at de er lette å oppdage når du besøker de!

Norge er et eventyrland med alle sine naturskatter - og det fine er at det alltid er noe nytt å oppleve. Leier du en hytte har du muligheten til å komme tett på de gode opplevelsene! 

Har du lyst til å motta mer informasjon om hytteferie i Norge og andre spennende destinasjoner? Abonner på NOVASOLs nyhetsbrev og få ukentlig inspirasjon rett i mailboksen.