Wiens Kultur

Wien er verdens musikkhovedstad. Her har det bodd flere komponister enn i noen annen by. Her hører valser og operetter hjemme, og musikaler laget i Wien når ut til det internasjonale publikum. Store stemmer og utmerket skuespill – Wiens operahus og operettescener inviterer til fantastiske opplevelser for deg som leier feriehus i Østerrike

Kjente scener er:

  • Wiener Staatsoper (statsoperaen i Wien)
  • Wiener Volksoper
  • Wiener Kammeroper

Wiens musikalscener som Theater an der Wien, Rainmund Theater, Ronacher og Volksoper innbyr til forrykende kvelder, med oppførelser som ”Elisabeth”, ”Romeo og Julie” eller ”Mamma Mia”.

Vitiøse Solister, geniale dirigenter, betydningsfulle orkestre, alle elsker de å opptre i Wien! Ikke bare på grunn av den fremdragende akustikken eller det fantastiske publikummet, men også fordi følelsen man får når man opptrer i verdens musikkhovedstad knapt kan sammenlignes med noen annen.

Statue av Johann Strauss i Wien

Teater

I Wien diskuterer man ofte teater og man interesserer seg for det som skjer både på scenen - og bak. Eksempler på teatre er Burgtheater, Adademietheater, Theater in der Josefstadt eller Volkstheater.

Regionalt kjøkken

  • Kaféhuskulturen: Kaféhusene i Wien er svært gamle. Til tross for alderen – eller kanskje nettopp derfor – er de mer levende og mangfoldige enn en noensinne. I Wien finnes det ikke bare tradisjonelle kaféhus, men også ulike kafékombinasjoner som kafé med kneipe, bokhandel, bar, musikklokale, kaberetscener osv. Enkelte kaféer er også mer det vi vil kalle konditori og restaurant i Norge. Man har også forsøkt å linke kaféer med fast-food kulturen. Alt i alt er et Wiener-kaféhus en oase i hverdagen, et sted der man trekker seg tilbake og nyter tilværelsen. Kaféhusene er gamle, men ikke umoderne.
  • Wiener Schnitzel: Dette er en tynn panert kalvesnitsel og er en av de mest berømte spesialitetene i Wiener-kjøkkenet. Historien forteller at Wienersnitselen opprinnelig stammer fra Nord-Italia, og at den fant veien til Wien i 14. eller 15. århundre. Navnet Wienersnitsel kom rundt 1900. Berømte snitselrestauranter i Wien er Figmüller, Plachutta og Steiereck.

Nasjonale produkter

  • Manner Waffeln: Denne vaffelkjekstypen med nougat selges i pakninger med bilde av Stefansdomen. De ble et kultfenomen etter at landsbarnet Arnold Schwarzenegger spiste en pakke i filmen ”Terminator 3”. Nå har vaffelkjeksen fått en egen butikk, rett ved Stefansdomen. Grunnleggeren av firmaet Joseph Manner, hadde også sin første butikk på Stefansplassen.
  • Sacher-Torte: Ved Hotel Sacher blir denne sjokoladekaken bakt etter hemmelig oppskrift.

Heurige (vinstuer)

Wien er ikke kun en moderne pulserende storby midt i Europa, men også en egen vinregion. Rundt 700 hektar vingårder befinner seg innenfor bygrensene – ingen andre steder i verden kan skilte med dette. Heurige er vinstuer der man også serverer mat. Dette er en fin sjanse til å nyte ekte østerrikske kjøkken. Mesteparten av Wiens vinstuer ligger i utkanten av Wien, i Grinzing eller Neustift am Walde. Uansett om man fortrekker Riesling, hvit burgunder eller Zweigelt – Wiens vin er velsmakende.