Byer og severdigheter i Masuria

Allenstein: Historisk by med pittoresk gamleby. Domkapitels gotiske slott fra den andre halvdel av 14. århundre er et naturlig midtpunkt. I dag benytter museumet fra Ermland og Masuria slottet til oppbevaring av samlinger av stor kunstnerisk og historisk verdi.

Frauenburg: Domkirken (bygget fra 1329-1388) er et ”Backstein-gotisk” mesterverk. Det rike interiøret stammer fra forskjellige århundrer og forener elementer fra barokk og rokoko. Her levde og arbeidet den berømte astronomen i flere år. Etter sin død ble han begravet i domkirken. Det sør-vestre tårnet, det kraftige klokketårnet, kan bestiges av besøkende. Der kan man skue utover byen Frauenburg og omegn.

Hellige lindetre: En av de skjønneste barokk-byggverk i Polen, Basilika med Jesuitt-kloster, ligger ikke langt fra Rastenburg. Barokk-orgelet med beveglige figurer fra 1721 er midtpunktet i det prektige interiøret.

Oberland-kanal: Teknisk vidunderverk fra det 19. århundre og turistattraksjon av første klasse. Kanalen er ca. 80 km lang og forbinder Elbing og Osterode. Høydeforskjellene på tilsammen 100 m, over fem nivåer, blir overkommelig ved hjelp av vannkraft. To skip er til enhver tid klare til å dra neste skip.