Kultur Slovenia

Kulturen i Slovenia har vært preget av forskjellige historiske og politiske hendelser. Kulturell arv finnes på mange områder – litteratur, musikk, teater og arkitektur. Slovenia er et av de få land i verden hvor det feires en nasjonal kulturdag.

Kulturdagen er den 8. februar, og den er samtidig også dikteren France Prešerens dødsdag. Dikteren er godt kjent i Slovenia og har blant annet skrevet den slovenske nasjonalsangen Zdravljica.

Den evangeliske presten Primož Trubar, som publiserte den første boken på slovensk i 1550, spilte en stor rolle i slovensk kultur. Med hans publisering ble det slovenske språket offisielt en del av de europeiske skriftspråkene.

Følgende forfattere preget slovensk litteraturhistorie på 1900-tallet: Ivan Cankar, Srecko Kosovel, Ciril Zlobec, Kajetan Kovic, Tomaž Šalamun, Dane Zajc, Vitomil Zupan, Drago Jancar, Boris Pahor og Lojze Kovacic. Mange av deres bøker ble oversatt til andre språk.

UNESCO kåret Ljubljana til verdens bok-hovedstad i 2010. Maribor er europeisk kulturhovedstad i 2012.

Internasjonale kulturbegivenheter

Hvert år finnes det forskjellige arrangementer over hele landet, bl.a. Exodus-dansefestivalen i Ljubljana, gateteateret Ana Desetnica og litteraturfestivalen Vilenica ved Sežana. Leier du et feriehus i Slovenia når noen av disse festivalene går av stabelen, må du prøve å få med deg noen av arrengementene. 

Kulturelle arrangementer er subsidiert av regjeringen (ca. 2/3 av finansieringen) og regionale felleskap. Gallerier, teater og museer er en del av kulturarven, men også flere minnemerker, borger, kirker, klostre, arkeologiske funn og nasjonalparker.