Aktiviteter og attraksjoner på Gran Canaria

Øyens kosmopolitiske karakter kommer også til uttrykk gjennom dens utallige kulturelle aktiviteter. Til hovedarrangementene hører Spanias eldste operafestival, den internasjonale festivalen for klassisk musikk som ifølge ekspertene er landets beste, teaterfestivalen Cinco Continentes og musikk- og dansefestivalen.

I tillegg til disse fiestaene finner det også sted regelmessige utstillinger, oppvisninger, kulturuker og mye annet.

Dertil kommer et bemerkelsesverdig bredt museumstilbud: Museo Canario (no.: det Kanariske museum), Nestor-museet, bispemuseet, Casa de Colón (no.: Columbushuset), museumshuset Pérez Galdós, Centro Atlántico de Arte Moderno (no.: Atlanterhavssenteret for moderne kunst); kunst- og kulturinteresserte har med andre ord mye å velge imellom på den kanariske øy Gran Canaria.

Lei et feriehus i Gran Canaria

Museo Canario på Grand Canaria

Det Kanariske museum befinner seg i Las Palmas de Gran Canaria og viser Kanariøyenes forhistoriske kultur. Her står det utstilt en omfattende samling av arkeologisk og etnografisk materiale som f.eks. 2.000 forhistoriske hodeskaller. I tillegg huser museumsbygget et godt utstyrt fagbibliotek. Museet holder åpent hele året.

Casa de Colón

Columbushuset forteller alt om den spansk-amerikanske fortid samt den kjente sjøfarers oppdagelsesreiser. Museet, som er innredet i et mer enn 500 år gammelt guvernørhus i Las Palmas de Gran Canaria, holder åpent året rundt. Gratis adgang.

Aktiviteter, utflukter og fritidssysler

Både i den sørlige, nordlige og sentrale del av øyen finnes det utsøkte muligheter for utflukter som man (også med barn i bil) lett og ledig kan foreta seg i løpet av 2-8 timer (alt etter hvilken rute man velger). Det er enkelt og praktisk å leie en bil når du leier et feriehus på Gran Canaria.

Om du så foretrekker en helt vanlig og kurant utfluktstur eller en litt særere rute tilpasset din egen smak (f.eks. med anbefalte superrestauranter), så vil du alltids finne noe som passer for deg. Gran Canaria tilbyr et stort mangfold av muligheter. Det er vel verd å begi seg ut på en herlig utflukt bare for å oppleve en typisk, kanarisk landsbyfiesta eller en ditto folkloreopptreden. Også barna vil finne seg til rette, eksempelvis i Palmitos Park som holder eget papegøyeshow i en subtropisk atmosfære, eller i Rancho-Park som tilbyr hesteutleie, lekeplasser og vel tilrettelagte grillområder.

De litt større barna kan velge mellom Ørnekløften (Sioux-City med indianershow) og noen runder med mini-karts eller go-karts.

Catedral de Las Palmas de Gran Canaria

Katedralen i Las Palmas de Gran Canaria stammer fra det 16. århundret og er oppført i nyklassisistisk stil. Kirkebygget består av tre skip med andaktskors og demonstrerer innvendig - i motsetning til fassaden - eksempler på gotisk arkitektur, ettersom byggingen i sin tid ble avbrutt i en lengre periode. Spesielt nevneverdig er de palmeformede søylene. Katedralen huser også et bispemuseum.

Castillo de la Luz

Borgen La Luz er et festningsanlegg fra det 15. århundret. Det ble i sin tid egentlig bygd helt nede ved vannet, for å beskytte øyen mot engelske og hollandske pirater; men senere landvinninger har ført til at det nå befinner seg et lite stykke inn i landet. Borgen er gjort tilgjengelig for offentligheten og huser i dag et skipsfartsmuseum og et kultursentrum.

Kunsthåndverk

Det kanariske kunsthåndverk byr på enestående produkt som flettede bananfibre, silketekstiler, kniver med innfelte utsmykninger av bein og horn. Betydelige håndverksprodukt fra Gran Canaria er f.eks. timplen (et instrument som ligner på gitaren, men som er mye mindre og har kun 4 eller 5 strenger), chácarasen fra Telde (også kjent i Latin-Amerika), keramikkvarer fra Arucas og Atalaya, stålvarer fra Guía, kurvvarer fra Teror og Ingenio og broderier fra forskjellige steder rundt om på øyen.

Gastronomi

Skjønt det kanariske kjøkken fremviser et stort mangfold, er det samtidig særs originalt og sunt. Grand Canarias urinnvånere holdt seg med en temmelig karrig og naturnær meny som erobrerne i sin tid overtok og opprettholdt; demed serveres det fremdeles den dag i dag en stor del gofio (ristet maismel), fisk, kjøtt (spesielt fra kanin og geit) og grønnsaker. Når du flyr til Gran Canaria, må du ikke strengt talt og nødvendigvis være fiskespiser, men det er absolutt en fordel; for den dryppende ferske atlanterhavsfisken er en ganefryd i ultraklassen, om den så nytes grillet, kokt eller stekt i smør med den særegne papas og mojo-sausen samt en frisk salat ved siden av. Hvilke typiske fiskeslag som finnes, og hva du burde spørre etter i hvilke restauranter, røper vi gjerne når du booker feriehuset ditt.

Men også kjøttspisere blir tilfredsstilt, for gode restauranter vet å tilberede de ulike kjøttsortene (storfe, svin, lam, kanin etc.) på sitt respektive lekre vis. Dertil fristes familiens smårollinger med bl.a. pommes frites, spaghetti og pizza. Når du så får den typisk kanariske vinen til maten, vil du sikkert forbli sittende til bords så lenge som mulig.