Aktiviteter og attraksjoner på La Palma

La Palma er en meget mangfoldig øy som ikke bare har en vidunderlig natur å tilby, men dertil også en rik kultur. Her følger et utvalg av øyens attraksjoner, som vi har satt sammen for deg, slik at du skal kunne planlegge en så variert og interessant ferie på La Palma som mulig.

De flotteste fotturene

Det ubestridte vandrermål par excellence utgjør nasjonalparken Caldera de Taburiente som er et av verdens største erosjonskrater og det eneste sted på øyen, hvor vannet sildrer i bekken året rundt. Dette er så å si La Palmas hjerte.

Organisierte fotturer leder ikke bare gjennom nasjonalparken, men i tillegg også langs kraterets rand, der observatoriene ligger. Øvrige vandrermål danner laurbærskogene i nordøst med sine fosser og ekte urskog. Den nordvestre del lokker med furuskoger og like gigantiske kløfter som i øst.

I det høye nord finner man hele lunder av draketrær. Den sørlige del er preget av en lengre vulkankjede med over 120 utdødde vulkaner og vulkankratre. Langs disse fører det en imponerende vulkanrute. Det finnes nær sagt ikke et eneste sted på øyen som det ikke lønner seg å utforske til fots.

Vakkert landskap på La Palma som er perfekt for fotturer

Cumbre Vieja

Takket være en mengde vulkanutbrudd har det utviklet seg et enestående landskap i denne naturparken. Det ca. 7.500 ha store området omfatter tallrike vulkankratre og et artsrikt plante- og dyreliv. Inn under naturparken hører også kurdistrikt som El Pilar og La Pared Vieja.

Dynelandskapet i Maspalomas

Disse dynene ligger sørøst i Maspalomas og er opptil 2 km brede. Det særegne ved dem er at de ikke består av sand, som sedvanlig er, men derimot av korall- og muslingkalk.

De flotteste strendene

Skjønt La Palma er mer en øy for vandringer og fotturer, finnes det ikke desto mindre også diverse skjønne strender og bukter her. På østsiden av øyen, ved Santa Cruz de la Palma, ligger Los Cancajos som er et lite turistsentrum med flere mindre strender og badebukter. Det tilsvarende motstykket på vestsiden er Puerto Naos med en ca. 800 m lang strand; i tillegg kommer de andre lange strendene i Tazacorte, Playa Nueva og Charco Verde.

På sørkysten ligger det mange større og mindre badebukter rundt omkring Fuencaliente. I nordøst består La Palma av bratte klippekyster og har derfor bare to kunstige, badevennlige havbasseng (Charco Azul og det meget flott utbygde La Fajana).

Langs vestkysten herjer det ofte bølger og sterke understrømninger, så her bør man være kontinuerlig på vakt og ytterst forsiktig.

Strendene på La Palma er av utseende som regel svarte (fin lavasand).

Santa Cruz de la Palma

Denne byens historie rekker tilbake til slutten av det 15. århundret og er siden den tid vært sterkt preget av økonomi og næringsliv. I så henseende innehadde Santa Cruz de la Palma en spesielt betydningsfull rolle gjennom sin beliggenhet på handelsruten mellom Europa og Den nye verden. Eksporten florerte, og dermed fant stadig flere handelsreisende og bankmenn veien hit. I år 1558 ble den første oversjøiske domstol opprettet i byen.

Dagens bysentrum danner Plaza de España med rådhuset fra det 16. århundret. Her ligger også kirken El Salvador som likeledes demonstrerer sen 1500-talls arkitektur. Øvrige severdige kirkebygg er kirkene Santo Domingo (16. årh.) og San Francisco (kunsthistorisk minnesmerke i renessansestil).

Kunsthåndverk

La Palmas kunsthåndverk bygger på en flere hundre år lang tradisjon. Det benyttes nesten utelukkende lokale materialer som selv er å oppdrive på øyen: tre, leire og plantefibre. Disse blir da som oftest bearbeidet på tradisjonelt vis og ved hjelp av metoder og teknikker som er nedarvet fra generasjon til generasjon. Resultatet blir vidunderlige keramikkprodukt, ekstraordinære tekstiler, finmaskede broderier, håndlagede sigarer og ditto kurver.

Det blir bl.a. tilbudt følgende kunsthåndverk:

  • Engelsk broderi: fra rikt utsmykkede folkedrakter til bordduker.
  • Keramikk: f.eks. reproduksjonene av urinnvånernes leirprodukt som fremstilles uten bruk av dreieskive.
  • Tekstiler: f.eks. lappeduker som lages på gamle vevstoler.
  • Silkeprodukt: lages i El Paso og farges med naturfarger.
  • Kurver: flettes av rørsiv og strå, palmeblader og bjørnebærgrener.
  • Sigarer: håndrullede etter cubansk mønster.

Folkefester

I løpet av sommerhalvåret går det stadig fiestaer av stabelen i landsbyene til ære for ymse helgener. Følgende fester er spesielt kjente:

Mandelblomstringsfesten i Puntagorda (februar), karnevalet som feires over den ganske øyen, fe- og husdyrmarkedene i San Antonio del Monte (juni) og Los Llanos (juni), Kristi legemsfest i Mazo (mai), den store festen til den kvinnelige skytspatronen i Las Nieves (hvert 5. år), vinfesten i Fuencaliente, djevelfesten i Tijarafe. Disse festene er spredt utover hele året.