UNESCO

UNESCO attraksjoner i Sverige

Få steder i verden er så unike og fantastiske at de blir oppdaget på UNESCOs verdensarvliste over bevaringsverdige kulturminnesmerker og naturforekomster. I Sverige har vi hele 15 stykker, noe som er mer enn vårt eget land og nabolandet Danmark. Når du leier en hytte i Sverige kan man velge å bo i nærheten av disse stedene, og få med seg en ekstra ferieopplevelse! Nedenfor vil vi trekke frem 8 av de 15 severdighetene som vi i NOVASOL syns er verdt å besøke.

Drottningholm slott

Det fantastiske slottet, Drottningholm slott ble grunnlagt på 1500-tallet på Lovön i Mälaren i Sverige. I tidligere tider ga slottet husrom til mange svenske konger og dronninger, og nå bor kongefamiliene her. Deler av slottet er imidlertid åpne, slik at turister og boende kan besøke severdigheten. I 1991 ble slottet stadfestet på UNESCOS verdensarvliste. Verdensarvlisten består av både kultur og naturarv, Drottningholm slott går under begrepet kulturarv, og er verdt et besøk hvis man er på ferie i Sverige!

Birka og Hovgården

Siden 1993 har Birka og Hovgård blitt tatt inn på UNESCOs verdensarvliste over bevaringsverdige kulturminner og naturforekomster. Førstnevnte var en svensk handelsby under vikingtiden, og det vil si at byen er svært gammel, fra omtrentlig 700-tallet. En historisk severdighet som virkelig er verdt turen. Hovgården var i tidlig i middelalderen en kongsgården, og gården styrte over Birka. Her befinner det seg mange spennende arkeologiske funn, blant annet runestener.

Skogskirkegården

Skogskirkegården er en nydelig og unik severdighet som ble nedfelt på verdensarvlisten i 1994, og er designet av arkitektene Sigurd Lewerentz og Gunnar Asplund. Kirkegården er plassert i kategorien kulturarv, og begrunnelsen for at den ble tatt inn på verdensarvlisten var eksempelet på hvordan arkitektur og et kulturlandskap fra vårt århundre smeltes sammen til en kirkegård.

Laponia

Lapnoia er Europas største sammenhengende naturlandskap med så å si uberørt natur. Landskapet ble tatt inn på UNESCOs verdensarvliste i 1996 og går inn under kategorien naturarv. Samene har slått seg til ro i Lapnoia i mange år, og befinner seg fortsatt her. Hvis du vil besøke et spektakulært naturområde, er Lapnoia virkelig å anbefale!

Höga kunsten/Kvarken

Höga kunsten ble innskrevet på verdensarvlisten i 2000 under begrepet naturarv. Område består av Kvarken skjærgård som befinner seg I Finland, og kystområder i Höga kunsten i Sverige. Her ser du vakker natur på din Sverigeferie, alt fra nasjonalparker, andre verneområder til hav og land.

Falun og Kopparbergslagen

Falun og Kopparbergslagen er et historisk industrilandskap som befinner seg ved Flaun og Kopparberget i dalarnas län. Industrilandskapet ble tilført verdensarvlisten i 2001, og begrunnelsen var blant annet dens metallproduksjon og gruvedrift. Et fantastisk landskap, som virkelig er verdt turen dersom du befinner seg i nærheten!

Radiostasjonen i Grimeton

Vil du imidlertid besøke en historisk spennende og mindre severdighet, som ikke omfatter et helt landskap med natur, ja da er radiostasjonen i Grimeton noe for deg. Stasjonen er en langbølgesender for radiokommunikasjon og telegrafi, og er bevart helt fra 1924. Faktisk er stasjonen den eneste som står i igjen etter vi har fått mer trådløs kommunikasjon i verden. Radiostasjonen ble nedfelt på verdensarvlisten i 2004, og er den eneste aktive langbølgesenderen.

Struves triangelkjede

Friedrich Georg Wilhelm von Struves hadde et omfattende prosjekt i flere land om å måle trianguleringspunkter på en rekke steder. I dag er 34 av målepunktene til Friedrich opplistet på UNESCOS verdensarvliste (2005), og noen av dem befinner seg i Sverige. I Sverige befinner punktene seg i Norrbottens län, og strekker seg fra Fuglenes i Norge, og videre til Finland og Russland. Punktene har vært viktig for kartkonstruksjon og også annen forskning om jorden. Start i Norrbottens län da vel, og følg veien videre mot Russland og Finnland for å oppleve en omfattende og spennende kulturarv nedfelt på UNESCOs verdensarvliste. Punktene er også markert på ulike måter, slik at de er lette å oppdage når du besøker de!