Aktiviteter og attraksjoner på Rügen

På Rügen, som er Tysklands største øy (926 km²), er det en hel mengde å uforske under ferieoppholdet. 60 km med hvite sandstrender innbyr til spaserturer året rundt. Praktbyggene som er oppfør i den såkalte Bäderarchitektur (i.e. kurbadakritektur fra århundresskiftet mellom 1800- og 1900-tallet) gir øyen en karakteristisk sjarm. Enestående er også de lokale pirene og ikke minst den verdensberømte utsikten som man har fra utallige steder på øyen.

Spankuler rundt i det eksklusive østersjøbadet Binz og avlegg den historiske bykjernen i Bergen auf Rügen en visitt. På den bilfrie øyen Hiddensee kan du utmerket slappe av i ro og mak. Utforsk naturen i nasjonalparken Nationalpark-Zentrum Königstuhl og besøk minnesmerket på neset Kap Arkona; tallrike slott og herregårder venter bare på deg! Det eventyrlige landskapet rommer to nasjonalparker. Det lokale kjøkken frembringer alltid en sann nytelse med sine stadig nye retter. Rügen setter også wellness og spa i høysetet; hvor kan man bedre la seg skjemme bort, om ikke i slike omgivelser? Du ser at det finnes mye å oppleve fra et feriehus på Rügen.

Nyt de mange strendene på Rügen

Krittkysten og Königsstuhl på Jasmund

Kontrastdannende rager de hvite krittklippene i været mellom det blå havet og de grønne bøkeskogene. Dette bildet møter de besøkende på Rügens nordøstlige halvøy Jasmund. Med sine 118 meter utgjør Königsstuhl (no.: Kongestolen) den høyeste av disse krittklippene. Under istiden rev kilometerhøye isbreer disse krittklippene opp av undergrunnen og stilte dem opp vertikalt. De mest bissarre krittklippeformasjonene fremviser nok de såkalte Wissower Klinken.

Kap Arkona

Øyens nordligste punkt utgjør virkelig en høydare. Begge de to fyrtårnene ved neset Kap Arkona kan skimtes på langt avstant. Frem til rundt år 1160 var det slaverne som holdt til på denne odden, før danskene erobret den og samtidig brakte kristendommen til Rügen. I dag står Østersjøens eldste fyrtårn her, nemlig Schinkels Leuchtturm som ble reist i 1826/27 og oppkalt etter sin byggherre Karl Friedrich Schinkel. Imponerende viser også kysten seg med sine opptil 46 m høye klinter.

Jaktslottet Granitz

På åsen Tempelberg, som med sine 109 m utgjør den høyeste toppen sørøst på Rügen, ligger jaktslottet Granitz som ble oppført i løpet av tiåret 1836-1846. Fra de fire slottstårnene har gjestene et uforglemmelig utsyn utover store deler av øyen, mens det inne i selve slottet finner sted regelmessige utstilliger.

Slottet Spyker

Renessanseslottet Spyker stammer fra svensketiden og ble bygget i løpet av det kvarte århundret 1570-1595. Med sine fire rundtårn ligner bygningen en borg. Den svenske dronning Kristina forlenet slottet til feltmarskalk grev Carl Gustaf Wrangel af Salmis som takk for dennes innsats for den svenske krone under tredveårskrigen. Slottsanlegget ligger rett ved innsjøen Spykersee og innbyr i dag til avslapping og pauser.

Putbus

Residensbyen Putbus kalles også øyens Weiße Stadt (no.: Hvite by). Den strekker seg ut langsmed havbukten Rügischer Bodden og ble i sin tid anlagt som fyrsteresidens av fyrst Wilhelm Malte. I dag forhekser de strålende hvite, klassisistiske bygningene de besøkende med sine rosetrær. De største severdighetene er residensteatret, orangeriet, slottskirken, fyrstefamiliens mausoleum og hagehuset Rosencafe.

Störtebeker-Festspiele

Hvert år siden 1993 har festspillene Störtebecker-Festspiele funnet sted i open-air teatret ved slottet Ralswiek. I stadig vekslende iscenesettelser med flere enn 100 medvirkende, hester, skip og spesialeffekter passerer livet til den legendære sjørøveren Klaus Störtebeker revy og hensetter publikum tilbake til en forlengst svunnen tid. Hver kveld finner skuespillet sin finale i et fyrverkeri over havbukten Großer Jasmunder Bodden.

Rasender Roland

Jernbanen Rügensche Kleinbahn (RüKB) alias Rasende Roland er sannsynligvis Tysklands mest kjente, nostalgiske smalsporbane. I flere enn 100 år tøffer den rundt på øyen og trafikkerer i dag den 26 km lange strekningen mellom tettstedene Lauterbach og Göhren. Både lokalbefolkningen og jernbanefrelste fra hele verden tar seg gjerne en tur med Rasende Roland.

Rügenpark i Gingst - et miniatyrland

Alle severdighetene på øyen Rügen kan her i miniatyrform betraktes med forbauselse. Skjønt ikke bare disse; også severdigheter fra resten av verden står her utstilt i miniformat. Toget Emma bringer deg gjennom hele parken og forklarer deg alt som er vedt å vite. Parken er åpen fra begynnelsen av april til slutten av oktober.