Aktiviteter og attraksjoner i Sachsen

Lei feriehus i Sachsen

Delstaten Sachsen byr på en mengde saker og ting som bør oppdages og utforskes. Byene i Sachsen bærer på en rik kultur og historie; de fascinerer med overordentlige severdigheter og er nært forbundet med verdensberømte navn som bl.a. Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn-Bartholdy og Robert Schumann. Delstatshovedstaden Dresden, messebyen Leipzig og andre byer som Bautzen, Görlitz, Zwickau og Chemnitz venter alle på å kunne vise gjestene sine praktfulle vitnesbyrd fra fortiden samt et rikholdig kulturtilbud.

Skjønt også landskapet fremstår med en usedvanlig variasjon og innbyr til diverse aktiviteter ute i den frie naturen. Selvfølgelig finnes det også i Sachsen mange fornøyelses- og temaparker som med sitt mangfoldige program begeistrer både store og små. Her følger en kort presentasjon av de mest betydningsfulle byene samt deres severdigheter, fornøyelsesparker og øvrige attraksjoner, slik at du enkelt skal kunne planlegge fritidsprogrammet for ferien i Tyskland.

Dresden

Hovedstaden i delstaten med det velklingende, offisielle navnet Freistaat Sachsen (no.: Fristat Sachsen) er Dresden som har fått tilnavnet Elbens Firenze på grunn av dens bygninger fra renessansen, barokken og 1800-tallet, den praktfulle kirkekuppelen på Frauenkirche og elven Elbens panorama. Blandingen av urban attraktivitet, verdensberømte samlinger og levende tradisjoner innen musikk og billedkunst utgjør den kulturelle atmosfæren i dagens Dresden; hertil kommer det skjønne elvelandskapet langs Elben med storartede slott og villaer.

Dresdener Zwinger

Dresdener Zwinger er et verdensberømt barokk kunstverk og et håndfast vitne om et glansfullt fyrstehoff. Rikt utsmykkede paviljonger og gallerier omgir den høviske festplassen og frembringer en fantastisk kulisse sammen med yndige vannfontener.

Den saksiske barokks krone

Ensemblet av paviljonger og gallerier danner et mesterverk innen den høviske barokken som er enestående i verden. Rik skulpturpryd harmonerer med praktfull arkitektur i et helhetskunstverk. Anlegget som opprinnelig var blitt tiltenkt rollen som orangerie, tjente etterhvert utelukkende som representasjonsbygning for Sachsens kurfyrste August der Starke og derigjennom som festlokale for berusende kalas. Diamantene i kronen utgjør klokkepaviljongen med klokkespill av Meißen-porselen, vollpaviljongen med fantastisk skulpturpryd, den matematisk-fysikalske salongen og porselensamlingen. Verdensberømte skatter huser billedgaleriet av gamle mestere med sin hovedattraksjon i den Sixtinske Madonna av Raffael.

Leipzig

Den selvbevisste borgerbyen Leipzig fremstår i dag mer levende enn noen gang; byen danner et pulserende sted for messer, kongresser og handel, men også for shopping, kultur- og natteliv. Fascinerende bygninger fra renessansen og barokken, historiske handelstorg og passasjer stråler med sin nye glans og innviterer til sightseeing og shopping. Eksklusiv kunst- og kulturnytelse kan oppleves i drakthuset, operaen, kabaretene, teatrene, jazzkjellerne og med koret Thomanerchor. Bach, Mendelssohn-Bartholdy og Schumann bygget opp Leipzigs musikktradisjon.

Chemnitz

Som Sachsens tredje største by tilbyr Chemnitz imponerende kunstskatter, kulturelt mangfold, prektig jugendstilarkitektur, nostalgisk industrikultur og idylliske landskap. Operahuset har gjennom sine suksessrike Wagner-oppsetninger gitt byen tilnavnet saksiske Bayreuth, mens kunstsamlingene til stadighet sørger for overskrifter gjennom sine renommerte spesialutstillinger. I industrimuseet gjenoppleves Sachsens 200 år gamle industrihistorie.

Bautzen

Siden år 1002 er byen Bautzen alias Budyšin qua kulturelt og politisk sentrum vært hovedstad for sorberne som i dag utgjør en slavisk minoritet i regionen Lausitz. Byens kjennemerke er Alte Wasserkunst (no.: den gamle vannkunsten). Store severdigheter er festningsanlegget fra middelalderen, den historiske bykjernen og den imponerende borgen Ortenburg. 17 staselige tårn og bastioner rager opp mot himmelen; det mest kjente er tårnet Reichenturm som også kalles schiefer Turm (no.: det skjeve tårn). Besynderlige kneiper og rustikke vertshus i trange smug innviterer deg gjerne inn.

En ferie i Sachsen byr på moro for hele familien

Görlitz

Midt i hjerte av Europa ligger byen Görlitz. Imponerende byggekunst med arkitektur fra sengotikken, renessansen, barokken, byens grunnlegging og jugendstilen preger det lukkede bybildet og vitner om den rike fortiden til den forhenværende tørklemaker- og handelsbyen. Flere enn 4.000 bygninger er erklært verneverdige. Görlitz som har fått tilnavnet Perle der Oberlausitz (no.: Oberlausitz' perle) fremviser et middelaldersk sentrum som er omkranset av meget skjønne, lukkede boligkvartal fra tiden rundt byens grunnleggelse.

Zwickau

Komponisten Robert Schumann og bilbyggingspioneren August Horch fremstår som Zwickaus berømte borgere. Musikkelskere får erfare alt om Robert Schumanns liv og virke i komponistens fødehus; autofile lærer på sin side mye om automobilens triumftog verden rundt i August-Horch-Museum. Sentrum av Zwickau, som er sanert med omtanke, tilbyr praktfulle severdigheter fra forskjellige århundre.

Verdensarv

Muskauer Park, som stammer fra begynnelsen av det 19. århundret, demonstrerer et usedvanlig eksempel på en europeisk landskapspark som drev pionerarbeid innen utviklingen av kunstig anlagte ideallandskap; denne parken var med på å skape et nytt oppsving for en bevisst utforming av landskapet i byene og preget utviklingen av landskapsarkitektur som vitenskapelig disiplin. Muskauer Park befinner seg på grensen mellom Tyskland (Sachsen) og Polen og ansees som begge statenes fellesprosjekt.

Den 18 km lange dalen til elven Elben strekker seg fra slottet Übigau i nordvest til slottet Pillnitz og Elbens øy sørøst i delstatshovedstaden Dresden. Midtpunktet i denne elvedalens kulturlandskap danner silhuetten til Dresdens berømte, historiske gamleby med byggene Frauenkirche, Brühlsche Terrasse, Kunsthochschule, Residenzschloss og Semperoper. Langs Elben har vide enger, historiske landsbykjerner, severdige parkanlegg, praktfulle slott og steile vinåser gjennom århundrer føyet seg sammen i en enestående harmoni av byarkitektur og naturlig elvelandskap.