Aktiviteter og attraksjoner i Erzgebirge

Erzgebirge egner seg naturligvis fremragende til fotturer. Mange kilometer med markerte turstier fører også opp på de høyeste toppene og belønner vandreren med et herlig utsyn utover et enestående fjellpanorama. Den mest kjente vandrerruten er nok Kammweg.

Skjønt også for kulturelskere tilbyr regionen rundt Erzgebirge diverse utfluktsmål. Her følger et utvalg av aktivitetsmuligheter og attraksjoner som skal sørge for avveksling under feriehusoppholdet i Tyskland.

Mange flotte aktiviteter og attraksjoner i Erzgebirge

Kammweg

Turstien Kammweg strekker seg 197 km gjennom naturen i fjellkjeden Erzgebirge. Fra fjell til fjell og fra utkikkstårn til utkikkstårn skaper denne vandreruten på Erzgebirges bergkam i nærheten av den saksisk-böhmiske grensen en egenartet fotturopplevelse.

En kreativ opplevelse: Borgen Scharfenstein

Den over 750 år gamle borgen Scharfenstein huser en enestående samling i utstillingen Sehnsucht nach dem Licht (no.: Lengsel etter lyset). I flere tiår hentet samleren Johannes Martin betydningsfulle vitnesbyrd fra det lokale kunsthåndverket til dette jule- og leketøysmuseet. Her kan tradisjonell og moderne folkekunst fra Erzgebirge beundres. Mange av utstillingsgjenstandene kan man bokstavelig talt begripe, berøre, bevege og føle. Severdig er dessuten utstilingen om borghistorien og Erzgebirges folkehelt Karl Stülpner, borgens cisterne og hovedtårn og utstillingsrommet Tonne med vekslende utstillinger. Selvfølgelig er det også mulig å kjøpe figurer fra Erzgebirge, betrakte kunsthåndverkere i sitt arbeit, avlegge en visitt i kneipen Burgschänke og nyte de vidundelig skjønne omgivelsene fra utkikkstårnet.

Julemarked i Annaberg-Buchholz

Innhyllet i den ofte nedsnødde gamlebyen levendegjør julemarkedet gamle skikker og tradisjoner. Sammen med de bodene som er så typiske for Erzgebirge, pyramiden og all mulig slags julegaver ansees dette som et av de skjønneste julemarkeder i denne regionen som kalles de berømte treskjæringers vugge. Her er du omgitt av en hyggelig juleatmosfære med kulinariske nytelser etter bestemors oppskrifter.

Adam-Ries-Museum Annaberg-Buchholz

Adam-Ries-Museum, som ble grunnlagt i 1984, befinner seg i det tildigere bolighuset til det tyske folks regnemester Adam Ries og er viet dennes liv og virke. Her holdt han til under sølvgruvenes glansperiode i Annaberg fra 1523 og helt frem til sin død i 1559. Minneutstillingen på dette ærverdige stedet gir de besøkende informasjon om historiske regnemetoder, regnemestere, historiske regnebøker, mål- og vektenheter i det gamle Sachsen, samtidige metoder for regning på linje og demonstrering av romerske tall ved hjelp av abakus-kulerammen. Man får også innsyn i en original utgave av Coß, et av de mest betydningsfulle verk innen middelalderens regnekunst, som bl.a. sammenfatter datidens algebrakunnskaper og de fremdeles gyldige kvadratiske ligningene. Etter forhåndsbestilling gis det adgang til Annabergs regneskole og det matematisk-genealogiske bibliotek. Omvisning etter forespørsel. Mandager stengt.

Seiffen

Leketøymakernes by Seiffen har en høy stjerne blant både store og små. Gjennom sine begavede kunstverkmanufakturer og leketøysmuseet Erzgebirgisches Spielzeugmuseum Seiffen er dette stedet blitt verdenskjent og synonymt med treskjærerkunst fra Erzgebirge, nøtteknekkere, lyeholdere og pyramider. Et besøk i leketøyslandsbyen Seiffen bør du altså ingenlunde gå glipp av.

Slottet Schlettau

Finn skatten i slottet. Om det så er salt-, sølv- eller tyske allérveier; alle veier fører til slottet Schlettau. Uaktet sine nær åtte hundre år fremstår slottsbygningen likeså livlig og munter som i sine glansdager. I det romantiske Erzgebirge går hele familien på skattejakt, lager ting av naturmateriale og lar seg forbause av skramlende modelljernbaner.

Karl-May-Haus og Museum Hohenstein-Ernstthal

Minne- og litteraturmuseet befinner seg i fødehuset til forfatteren Karl May (1842-1912) i byen Hohenstein-Ernstthal. Hans romanfigurer Winnetou, Old Shatterhand og Hadschi Halef Omar er velkjente over hele Tyskland og også langt utover landets grenser. Siden 1985 har det 300 år gamle huset inneholdt en utstilling om eventyrforfatteren hvis verk er blitt oversatt til 28 språk verden over. Veverstuen er et kombinert oppholds- og arbeidsrom med en 1800-talls innredning som gir de besøkende en viss anelse om forholdene som Karl May vokste opp under. Annen etasje danner museets kjerne med en kronologisk og ærefull fremstilling av de enkelte avsnittene i Karl Mays liv og virke. En eventyrlig menneskeskjebne som selv forløp undertiden mer eventyrlig enn historiene til Mays egne helter. Mandager stengt. Omvisninger tilbys.

Sachsenring

I nærheten av småbyen Hohenstein-Ernstthal ved Chemnitz ligger motorsportbanen Sachsenring som årlig trekker hundretusener av besøkende hit til Sachsens midte. På denne motosportbanen, som tilhører Verkehrssicherheitszentrum Sachsenring, finner det årlig sted to store kvalitetsløp. Her arrangeres det i hvert fall frem til år 2011 løp i motorsykkel-VM.