Aktiviteter og attraksjoner i Thüringen

Byene i Thüringen fremstår liksom historiske perler med severdigheter av usedvanlig stor betydning. Det være seg Martin Luther, Goethe, Bach eller Schiller; mange verdensberømte navn er nært forbundet med byer som Erfurt, Jena, Weimar, Gera og Eisenach. Thüringens byer inviterer året rundt til opplevelsesrike reiser og tilbyr den enestående kombinasjonen av levende historie, mesterlig arkitektur og kulturelle høydepunkt.

Erfurt

Vurderer du et feriehus i Tyskland til din neste ferie, kan du la deg friste av et opphold nær Erfurt. Byener hovedstaden i delstaten Thüringen, som ligger i Tysklands grønne hjerte. Byen ble grunnlagt i år 742 av Bonifatius og vokste qua krysningspunkt mellom gamle handelsveier i middelalderen til en mektig kjøpmanns- og universitetsby. Om byens forhenværende rikdom vitner ennå de mange, omhyggelig restaurerte renessanse- og bindingsverkshusene, som sammen med de øvrige bygningene og den berømte Kräme

rbrücke (no.: Kremmerbroen) danner en av de best bevarte middelalderske bykjernene i Tyskland.

Jena

I det 18. og 19. århundret utgjorde Jena et av Tysklands åndelige sentre; siden dén tid er byen uoppløselig knyttet til store navn som Schiller, Feuerbach, brødreparet Schlegel, Fichte, Hegel og Goethe. Skjønt Jena er blitt minst like kjent ute i den vide verden for det ildfaste Jenaglasset som for Goethe; et besøk i det optiske museet ved Carl-Zeiss-Platz er følgeriktig en plikt. I tillegg til en av Europas største brillesamlinger presenterer museet også optiske instument fra fem århundrer og dertil verdens eldste planetarium.

Gera

I delstatens nest største by, Gera, ble maleren Otto Dix født i 1891. Kunstsamlingen rommer ca. 400 av Dix' arbeider som stammer fra alle hans perioder. Severdige er også rådhuset fra 1600-tallet med sin rikt utsmykkede hovedportal og torget som med sin lukkede bebyggelse ansees for å være et av Thüringens skjønneste. De enestående hulene ved Gera ble etter det 16. århundret anlagt som bryggerikjellere og undergraver bokstavelig talt byen den dag i dag med en lengde på 9 km.

Eisenach

Byen Eisenach og borgen Wartburg er blitt gjort kjent gjennom tallrike verdensberømte personligheter og historiske begivenheter. På Wartburg, som har stått på UNESCOs Verdensarvliste siden 1999, bodde landgrevinnen Elisabeth som fikk helgenstatus etter sin død; og her oversatte Martin Luther det Nye Testamentet til tysk. Dessuten er Eisenach fødestedet til den verdensberømte komponisten og virtuosen Johann Sebastian Bach.

Verdenskulturarv Weimar

Goethe sa en gang: Es ist in Weimar noch viel Gutes beisammen (no.: I Weimar er det ennå samlet mye godt). Også i dag strutter byen av kulturminnesmerker. Her har UNESCO med god grunn vernet nesten alt; nærmere bestemt det klassiske Weimar som omfatter ikke bare bygninger, men dertil også parkanlegg. På listen står Goethes hus, Schillers bolig, steder der Herder oppholdt seg, byslottet, Wittumspalais, hertuginne Anna-Amalia-biblioteket, grøntarealene Park an der Ilm og Schlosspark Belvedere, slottet og parken Ettersburg, slottet og parken Tiefurt og også Fürstengruft - med andre ord nok grunner til å avlegge et besøk.

Se Goethe-Schiller monumentet i Weimar

Verdenskulturarv Wartburg

Borgen Wartburg ble ifølge sagnet grunnlagt på en høyde ovenfor Eisenach i 1067. Den hellige Elisabeth bodde her, minnesangere førte krig på 1200-tallet, og så kom han, Martin Luther, som i 1521 ble lyst fredløs av Riksdagen i Worms. Under beskyttelse av kurfyrsten Friedrich III av Sachsen holdt Luther til på Wartburg fra 1521 til 1522; her oversatte sistnevnte det Nye Testamentet til tysk, mens blekkhusene angivelig fløy veggimellom.

Den alternative bjørneparken Worbis

I den egenartede bjørneparken Worbis får de besøkende anledning til å oppleve bjørner og ulver på nært hold i deres opprinnelige og naturlige omgivelser. På et 40.000 m² stort område lever tolv bjørner og en ulveflokk. Dertil finnes det en informerende natursti og et voliere der du kan vandre blant fugler som flyr fritt omkring. Parken holder åpent året rundt.

Akvariet i Erfurt

Akvariet i Erfurt huser 4.000 forskjellige havdyr, bl.a. haier, kjempemurener, pirajaer, havfisker, koralldyr og spesielle ferskvannsfisker fra hele verden. I uteområdet finnes det i tillegg fugler, krypdyr og mindre pattedyr. Parken holder åpent hele året.