Sikkerhet til sjøs
Ved mange av våre ferieboliger er båt inkludert i leieprisen, eller kan leies direkte hos huseieren. Ellers kan som regel båt leies i nærheten hvor det finnes gode fiskevann, fjorder og hav.
Har en eller flere i reisefølget båtførerbevis? Bra! Hvis ikke anbefaler vi at dere innen reisen starter setter dere inn i hvilke regler som gjelder i akkurat det området dere skal feriere i. Mindre båter med mindre motorer krever som regel ikke båtførerbevis, og for ro- og andre fritidsbåter er det ikke et krav med båtførerbevis.
Sjekkliste - dette må du huske!
- Øsekar, årer, åregafler, tau og anker bør alltid være om bord i båten.
- Dersom du skal fiske på større innsjøer, ved kysten eller ute på havet bør du også ha med lommelykt, førstehjelpsskrin, dødmannsknapp, reservedunk, pulverapparat, kniv og nødbluss.
- Kompass og sjøkart (kan kjøpes i spesialbutikker eller via internett).
- En vanntett pose for mobil og annet utstyr bør du også ha med. Vær oppmerksom på at viktige telefonnumre bør være lagret på telefonen dersom det skulle oppstå en nødssituasjon.
- Ta også hensyn til andre mennesker og miljøet, og ta med en søppelpose til avfall. Vann, solkrem og en lue er og så lurt å ha med for en lang dag på sjøen.
Tekniske hjelpemidler
Avhengig av hvilket type vann du befinner deg på kan forskjellige tekniske hjelpemidler være nyttige, og mange båter er godt utstyrt med det som er nødvendig. Ellers kan du leie eller kjøpe utstyr i spesialforretninger og sportsfiskebutikker:
- GPS
- Ekkolodd
- Elektrisk motor
Riktig bekledning
Riktig bekledning er svært viktig. Alle personer om bord må til enhver tid benytte redningsvest, også på mindre vann. Som regel har utleieren et passende utvalg av redningsvester til rådighet/leie. Dere bør før reisens start undersøke om redningsvester og lignende er på plass. Vi vil anbefale dere å ta med egne automatiske vester hjemmefra. Dette er sikre og behagelige vester å ha på.
Vær oppmerksom på den gjeldende EN-standard (minst EN 396 eller høyere). En investering som betaler seg over tid. Utover dette bør dere ta med egnede klær til turen, som f.eks. flytedresser som er tilpasset vannet, årstiden og vanntemperatur.
Sikkerhet til sjøs
Før dere drar til sjøs bes dere om å bli kjent med båten, motoren og utstyret som hører med. Hold øye med været og lytt til værmeldinger.
Finn ut på forhånd hvem som er den mest erfarne båtføreren blant dere, og hvem som skal styre båten på turen. Spesielt i nødstilfeller er det viktig at kun én person har kommandoen. Sørg for at andre vet hvor dere seiler og hvor lenge dere har planer om å være borte.
Passasjerene bør være jevnt fordelt rundt i båten. Som utgangspunkt bør det seiles langsomt og mer forsiktig i ukjente farvann. Hold et øye med vanndybden og sørg for at det alltid er dypt nok. Båt og motor kan bli skadet dersom vannet ikke er dypt nok. Spesielt i mindre båter bør man sitte stille. Dersom det blir nødvendig å bytte plass bør dette foregå med ett og ett bytte om gangen, og ikke at alle bytter plass samtidig. Vær uthvilt og edru når du kjører båt.
Følg under alle omstendigheter de gjeldende trafikkreglene til sjøs. Hold spesielt et øye med større skip og unnvik i god tid. Respekter alltid de gjeldende fartsgrensene.
Dersom været skulle bli verre, eller det oppstår andre nødstilfeller, bør dere sette kurs mot den havnen det er lettest å nå frem til. Og igjen: Det er obligatorisk å bære rednings- eller flytevest. For deres egen sikkerhet!
Nødstilfelle! Hva nå?
Vær alltid forberedt på at en ulykke kan forekomme og ta alltid forhåndsregler. Ved en ulykke er det viktig å huske følgende; behold roen, bli ved båten og tilkall hjelp.
Dersom båten ikke lenger kan manøvreres, eller dere ikke når inn til kysten, må dere under alle omstendigheter ringe etter hjelp. Det samme gjelder også ved mangel på drivstoff eller andre problemer som kan oppstå under seiling.
Dersom en passasjer faller over bord, start umiddelbart og rolig med «mann over bord»-prosedyren. På båter uten stige hentes personen lettest om bord ved roret og ved motoren, som da skal være slått av.
Skulle båten kantre, forbli alltid ved båten og tiltrekk dere oppmerksomhet ved nødbluss, rop og vinking. Ring straks etter hjelp dersom dette er mulig. Opplys deres siste kjente posisjon så nøyaktig som mulig. Ta ikke av klær og sko, våte klær isolerer også mot kulde.
(08/2011) Alle opplysninger etter den beste viten og med forbehold om endringer. Trykkfeil kan forekomme. Ytterligere informasjon om lisenser, forskrifter, båtførerbevis, restriksjoner etc. finner dere også på internett, f.eks. på deres ferielands offisielle turistnettsted.