Oppskriften på den perfekte hytteturen

De fleste av oss forbinder hyttetur med avslapning, familietid og å være tett på naturen – enten det er på fjellet, ved fjorden eller ved sand og svaberg. Og derfor er det å dra på hyttetur noe av det fineste man kan unne seg i en travel hverdag.

Wondering what the stars mean? Our experts use these to clarify the quality of the holiday home. It's pretty simple; the more stars, the more comfort you can expect.
Trykk for å aktivere kortet

Elsker du å gå fottur i skog og mark? Kribler det i magen når du tenker på en milelang langrennstur i påskesola? Eller lengter du etter suget i magen når du setter utfor en bakke med slalåmskiene godt festa til beina?

Mange bruker hytteturen som en base for fantastiske naturopplevelser. Men i begrepet «hyttetur» ligger det også mye annet, som for eksempel kvalitetstid med familie og venner, ren avslapning, fyr i peisen, myke sokker og gensere og en mulighet til å komme litt vekk fra forpliktelsene hjemme.

skigåer

Tips til hyttekos på hytteturen

En hyttetur kan derfor by på så mangt. Og å dra på hyttetur er ikke forbeholdt dager med strålende solskinn og puddersnø utenfor hytteveggen – selv om det jo ofte er det man ønsker seg når man er på hyttetur.

Hvis du trenger litt inspirasjon til hvordan du opprettholder hyttekosen når regnet plasker ned eller turfølget trenger en velfortjent hviledag, kan du ta en titt på våre 6 tips til hytteaktiviteter som bidrar til hyttekosen:

1. Spillekveld er lik med hyttekos

Det første tipset til koselige hytteaktiviteter er ikke et banebrytende ett, men fortsatt en uunnværlig del av denne lista. En spillekveld er en morsom og fin måte å samles om en felles aktivitet og tilbringe kvalitetstid sammen – og den blir bare bedre av fyr i peisen og regn på vindusruta.

Sørg for å ta med litt forskjellige spillmuligheter, slik at dere finner noe som alle synes er gøy. Enten det er Uno, Monopol, Alias eller Politisk ukorrekt – det finnes tusenvis av spill der ute for alle aldere og interesser.

Tips til aktiviteter på hytteturen med familien

2. Gjør høytlesning til en typisk hytteaktivitet

Å sette seg ned og lese en bok på hytta er som oftest noe man gjør alene. Men høytlesning trenger ikke være forbeholdt familier med små barn.

Så sett deg godt til rette i sofaen på hytta med kjæresten, gode venner eller familien, og les en god historie høyt for hverandre. Gjennom høytlesningen får alle ta del i å skape bilder til den historien som blir fortalt. Den gir dere en felles leseopplevelse og kan lett bli følgets nye favoritt-ting å gjøre på hytta.

3. Se soloppgangen fra en fjelltopp

Lista over ting å gjøre på hytta trenger ikke utelukkende å holde seg til det som kan gjøres innenfor hyttas fire vegger. For hvis dere er lei av å gå de samme turene opp fjell og over knauser i området, kan dere gi turen en vri og prøve noe dere ikke har gjort før.

En av de fineste tingene dere kan gjøre når dere er på hytta, er å stå grytidlig opp og komme dere opp til en topp i nærheten før sola har stått opp. Å være ute omringet av fjell, vann, lyng og trær, mens solen titter opp over horisonten gir dere garantert et minne for livet. Hvem vet, kanskje du kan fiske en fjellørret på vei hjem igjen?

Se soloppgangen fra en fjelltopp på hytteturen

4. Hytteaktivitet som trener hukommelsen

Innendørs huskelek er en hytteaktivitet som kan bidra til mye moro. Velg et rom på hytta og gjem fem av gjenstandene i rommet. Det må være ting som er synlige og som de andre mest sannsynlig har lagt merke til – ellers blir det for vanskelig. Så lar du en i turfølget gjette hva du har gjemt.

5. Den klassiske hytteaktiviteten

Flaskebane er en sikker vinner når vi snakker morsomme ting å gjøre på hytta. Den krever selvfølgelig at det fortsatt er snø utenfor hytteveggen, og kan derfor være et fint alternativ til langrennsturen eller turen i skitrekket når du er på vinterferie

Alt dere trenger er en flaske med litt vann og fantasi nok til å utforme den kuleste flaskebanen med krappe svinger, hopp, og heftige nedfarter i snøen. Kanskje dere kan lage to baner ved siden av hverandre og holde en flaskebane-konkurranse? Det er garantert moro for både små og store barn!

6. Hyttemat over åpen ild bidrar garantert til hyttekosen

Få ting er så koselige som å tenne opp et bål og grille marshmallows og pølser ute i det fri. Men hva med å ta den litt lenger og lage gourmetmiddag på bålet, for eksempel coq au vin? Eller server pannekaker og kaffe laget over åpen ild til frokost?

Det er faktisk nesten bare fantasien som setter grenser for hva man kan lage på bål, så lenge du har med aluminiumsfolie og smør. Og å sitte rundt bålet og spise et nydelig måltid sammen, er det mange regner som selve definisjonen på hyttekos.

Men husk at det bare er tillatt å tenne opp bål ute i naturen fra den 15. september til den 15. april.

 

Lei hytte i Norge

Aktiviteter ute i snøen på hytteturen

Oppskriften på en god hyttetur ligger i pakkelisten

Det er en god idé å ha en plan klar for mulige hytteaktiviteter, slik at dere er forberedt på både nydelige dager ute og hyggelige dager inne, hvis været ikke blir som dere håper eller tenåringen ikke gidder enda en langrennstur.

Men den viktigste ingrediensen – den som ligger til grunn for en koselig hyttetur med morsomme aktiviteter – er pakkelisten. Og før du setter i gang med å fylle sekken, er det en god idé å sjekke værmeldingen. Høst, vinter og vår kan være kald på fjellet – spesielt om vinteren. Og hvis det skal regne, blåse eller snø mye, er det viktig å være forberedt på det også.  

Husk å ta varme klær med på hytteturen

Her er vår versjon av den perfekte pakkelisten til hytteturen

Er du litt usikker på hva annet som skal med utover ullundertøyet og regnjakka? Vi har laget en pakkeliste til hytteturen, som du kan tilpasse etter værmelding og årstid for hytteturen:

Toalettsaker og klær:

Som oftest pakker man mye mer av denne kategorien enn nødvendig, så her er trikset å pakke lett og kun gå for det mest nødvendige. Det vil si:

 • Undertøy + ekstra skift
 • Sokker + ekstra skift
 • Ullsokker til turen
 • Ull/sportsundertøy til ski- og fjellturer + ekstra skift
 • Tøy til avslapning på hytta etter dagens aktiviteter
 • Tannbørste og tannkrem
 • Deodorant
 • Toalettpapir
 • Håndkle
 • Såpe på en liten reiseflaske

 

Yttertøy:

Dette punktet på pakkelisten skal man ikke ta lett på før hytteturen. Husk at «det ikke finnes dårlig vær, bare dårlige klær»:

 • Vindjakke og turbukse (sommer)
 • Skibukse og jakke (vinter)
 • Fleecejakke
 • Lue
 • Votter til fjellturen og skihansker når dere skal på hyttetur om vinteren
 • Regntøy, hvis værmeldingen krever det

 

Det viktigste utstyret til hytteturen

Riktig, og nok, klær og toalettsaker er veldig viktig. Men uten godt utstyr blir ski- eller fjellturen en kjedelig affære. Derfor må dere heller ikke ta lett på utstyret når dere pakker til hytteturen:

 • Gode fjellsko (sommer)
 • Ski, skistaver og skisko som passer til hele følget (vinter)
 • Skismøring (vinter)
 • Skibriller (vinter)
 • En sekk til å ta med på tur
 • Termos og drikkeflaske
 • Førstehjelpsskrin – husk gnagsårplasteret!
 • Mat nok til hele turen – her er det en god idé å inkludere hele følget i valg av meny til hytteturen
 • Hodelykt/lommelykt
 • Solbriller eller solkrem
 • Lader til mobil, nettbrett og andre nødvendigheter
 • Brettspill eller kortspill til spillekvelden
 • En god bok
 • Fyrstikker
 • Litt ved til bålet eller peisen på hytta (hvis det ikke allerede er på plass)

Det er viktig å ha utstyret på plass til hytteturen

Så snart du har pakka sekken med tingene fra pakkelisten og har alt utstyret på plass, er det bare å glede seg til å komme i gang med hytteturen!

Se våre ferieboliger i Europa