Bilferie i Norge - våre beste tips

Planlegger du en norgesferie med bil? Skal du på ferie i Norge kan du la opplevelsene starte allerede på vei til destinasjonen. Norske veier tar deg gjennom spektakulær natur – majestetiske fjell, krystallklare fjorder og frodige skoger kan også oppleves fra bilvinduet. Vi gir deg våre beste tips til bilturen og 5 kjøreturer dere bør oppleve i Norge.

Bilferie med familien i Norge

Ferie i Norge med bil

Mange planlegger norgesferie med bil i sommer, og det med god grunn. Ikke bare fordi vi lever i en spesiell tid hvor det er vanskelig å få reist utenlands på ferie. Da er Norge og bilen et trygt og godt valg til sommerferien. Men fortvil ikke, Norge er et utrolig vakkert land og det egner seg veldig godt til å oppleves på fire hjul. Vi gir deg våre beste tips til bilferien.

hytte i norge

Bilferie i Norge med barn - Slik lykkes du

Vet du ikke helt hvordan du skal gjennomføre en norgesferie med bil, ei heller en bilferie med barn i baksetet? Med litt planlegging kan det bli en fantastisk del av ferien for absolutt hele familien. Før du drar kan du for eksempel vise barna alle de spennende stedene langs veien på et kart, og la de følge med underveis. Her er våre 3 beste tips til biltur med barn.

Når du reiser på roadtrips og biltur med barn er det viktig at alle sitter godt og riktig sikret, og at det legges inn hyppige stopp underveis. Det finnes mange gode informasjon – og inspirasjonskilder på nett som du kan bruke i planleggingen.

Bilferie i Norge - Nasjonale Turistveger

1. Engasjer barnet og la de selv finne ut av om vi "...er framme snart?"

Klassikere som "Er vi framme snart?" og "Er det lenge igjen" kjenner de fleste barnefamilier til på biltur. Derfor er det viktig å planlegge bilturen og norgesferien på barnas premisser. Målet er ikke å komme raskest mulig fram til endedestinasjonen, men å komme glad og fornøyd fram. Et godt tips for å engasjere barn i bil er å printe ut kjøreruten på forhånd og la barna følge med selv, eventuelt sammen med et kart. Da kan barna selv finne ut av hvor de er og hvor langt det er igjen.

Lei hytte til bilferien i Norge

2. Pakkeliste til biltur med barn - underholdning og kos på bilferie

Det kan være smart å ha pakket en sekk eller bag til barna som de kan ha i baksetet. Da har de fri tilgang på leker, snacks, drikke og underholdning. Her er våre beste tips til pakkelisten for norgesferien med bil:

 • Mat, drikke og snacks til bilturen

 • En varm genser eller et pledd og en pute å lene seg inntil

 • Lydbøker og nettbrett

 • Solkrem

 • Kryssord eller sudoku

 • Antibac og våtservietter

 • Solbriller

 • Leker og kosebamser

3. Test ut en lek i bilen som underholder hele reisefølget

Det er enkelt å få tiden til å gå for små passasjerer som er sliten eller lei av å sitte i bil. Test for eksempel ut "bilbingo". Her er det om å gjøre å forberede et lottobrett med bilder av ting som man typisk ser på eller langs bilveien og kjøreruten dere skal på. Spillet går ut på å krysse av alle objektene man ser - første mann til bingo!

En annen morsom lek er "mitt skip er lastet med". Her er det om å gjøre å komme på flest ord på samme bokstav. Første deltager begynner å si "mitt skip er lastet med "aper", neste deltaker kan da enten si noe på annet på A, eller si noe på neste bokstav i alfabetet, f.eks. "bananer". Det er om å gjøre å ikke si samme ord flere ganger. 

Finn ei hytte i Norge

Orden og oppbevaring på norgesferien med bil

En norgesferie i bil kan også by på en del kaos og rot - hvis du ikke planlegger i forkant og pakker bilen smart. Pass også på at bilen er ren og pen før avreise og at bilen er i god stand, spesielt hvis bilen er av en eldre modell. 

For å holde orden inne i bilen, med aktive barn, leker og nettbrett, kan det være smart å ha et oppbevaringsystem. Her finnes det mange typer, f.eks. en ryggstøtte-lomme hvor barna kan ha mat, drikke, bøker og leker i. Er du redd for gris og søl kan det være lurt å investere i noen beskyttelsesmatter som du kan legge rundt. 

Har du med hund på bilferie er det viktig at både sikkerhet og komfort er på plass. Her bør du ha et stort nok transportbur og egnet sikkerhetssele.

Lei ei hytte i Norge på din norgesferie med bil

Når bilen er klargjort, bagasjen er pakket og alle er spent fast, er du klar for å legge ut på veien. Det er mange fordeler med en bilferie, og mange setter nok pris på friheten som følger. Familien bestemmer selv tempoet, antall pauser, og hvilke attraksjoner som skal oppleves underveis. 

Vel fremme hytta er det også godt å ha egen bil, slik at du kan komme deg rundt i løpet av oppholdet. La bilturen bli en del av ferien og ta gjerne en omvei på veien til hytta. Hytta kan være endestasjon for en spektakulær biltur gjennom norsk natur og fantastiske opplevelser underveis. 

Se alle hytter i Norge

Opplev Norges mest spektakulære veier og kjøreruter

Det er noen av de norske veiene som skiller seg litt ut. Langs de 18 Nasjonale turistvegene kan du nemlig se arkitektur og design som passer inn i landskapet rundt. De Nasjonale turistvegene har en samlet lengde på 2,151 kilometer. Leier du en hytte i Norge og tar bilen, kan det være at turen går på nettopp en av disse veistrekningene.

Nasjonal turistveg Atlanterhavsveien

En av verdens vakreste bilreiser. Veien består blant annet av åtte bruer som knytter Averøy med fastlandet. Storseisundbrua er den største, og har blitt selve kjennetegnet på strekningen. Atlanterhavsveien går over øyer, holmer og skjær, og er en helt unik kjøreopplevelse. Bestill hytte på Nordmøre i dag og la bilturen bli en godt start på ferien.

Nasjonal turistveg Geiranger – Trollstigen

Norges mest besøkte turistvei. Underveis på turen kjører du blant annet på Ørnevegen, den svingete veien fra Geiranger oppover mot Eidsdal. Helt på toppen ligger utsiktpunktet Ørnesvingen. Her kan du nyte utsikten over Geiranger og Geirangerfjorden. Trollstigen er en spektakulær opplevelse der veien svinger seg gjennom 11 knappe svinger, og tar deg oppover i fjellsiden. På toppen kan du gå ut på to utsiktpunkter. Skal du på ferie i Møre og Romsdal kan du oppleve Nasjonal turistveg Geiranger – Trollstigen, i tillegg til mange andre severdigheter. 

Tar du fylkesvei 55 over Sognefjellet befinner du deg på det som ofte blir kalt en av Norges flotteste veistrekninger. Den Nasjonale turistvegen går mellom Luster og Lom, og er den høyeste fjellovergangen i Nord-Europa. Opplev det varierende og mektige fjellandskapet underveis, og legg inn stopp på strekningen. I Lom kan du besøke stavkirken og spise god, tradisjonell mat. Skal du overnatte i Sogn og Fjordane kan du kjøre fv55.

Gode tips til bilferien i Norge

For at bilferien i Norge skal bli så behagelig som mulig, er det noen ting det er verdt å tenke på før du vender nesa mot din neste feriedestinasjon: 

•    Sjekk at bil, forsikring og sikkerhetsutstyr er i orden før du drar. •    Hvis du reiser med barn er alltid en god idé å sørge for at kjøreturen blir morsom og lærerik. •    Ikke glem å sjekke bilen en gang iblant. Det er viktig å holde øye med både lufttrykk og oljenivå underveis. •    Glem heller ikke å ta mange, gode pauser. Det kan sikkert friste å kjøre så langt som mulig på kortest mulig tid, men for at sjåføren skal være årvåken, er det viktig med noen stopp. 

Kan du heller tenke deg en lengre bilferie i Europa? NOVASOL formidler ferieboliger i 28 land, og du vil garantert finne drømmeboligen i vårt store utvalg.

Planlegg norgesferien din i bil godt - her er noen gode tips til hvordan!

For å få fullt utbytte av bilferien er det alltid en god idé å gjøre litt research på forhånd. 

 • Nasjonale Turistveger - Les mer om de Nasjonale Turistvegen og planlegg ferien

 • Norsk Kulturarv  - Få tips til kulturarv rundt omkring i Norge. 

 • NAFs Lokale Opplevelser - Her finner du tips til unike, lokale opplevelser