Ferie på Vestlandet

Majestetiske fjell, dype fjorder, spektakulære fossefall og mektige isbreer. Det er selvsagt Vestlandet vi snakker om. Når du er på ferie på Vestlandet venter de store opplevelsene på deg, fra frodige øyer og forblåste skjær ytterst i havgapet til lune dalfører og sjarmerende bygdesamfunn innerst i fjordene. Naturomgivelsene inviterer til aktive feriedager uansett når på året du vil besøke fjordlandskapet, og er du blant de som ønsker en avslappende ferie i et rolig tempo vil du garantert føle deg hjemme i vår vestligste landsdel.

Under har vi samlet våre beste tips til en opplevelsesrik vestlandsferie.

Ferie Vestlandet

Hvorfor ferie på Vestlandet?

Norgesferie er synonymt med naturlige attraksjoner, og Vestlandet symboliserer akkurat det kanskje mer enn noen annen del av landet vårt. Fra Rogaland i sør til Møre og Romsdal i nord viser den norske naturen seg frem fra sin aller beste side. Fjordlandskapet, fjellene og isbreene som ligger her er helt unike, og bør definitivt oppleves. På tur gjennom fjordenes rike vil du også kunne oppdage lokal gastronomi, frisk fjelluft og landlig stillhet. NOVASOLs hytteutleie på Vestlandet er som skapt for deg som vil ha kort reiseavstand og muligheten til å kombinere aktiviteter, med ro og avslapning. 

4 gode grunner til å velge ferie på Vestlandet

1. Kortreist ferieglede

Hvorfor legge ut på langtur til det store utland når det eksotiske Vestlandet ligger i vår egen bakgård? Den vakre og varierte landsdelen lokker besøkende fra hele verden på ferie til Norge, og her er det alltid noe nytt å oppdage, også for oss nordmenn. 

2. Kulinariske opplevelser

Ikke bare er reiseavstanden kort, på Vestlandet venter også et fantastisk matfat basert på kortreist mat! Hele regionen er fullstappet med lokale råvarer som ligger til grunn for deilige retter og velsmakende drikker, som stolt serveres av de som selv står for produksjonen. Her kan du smake den verdenskjente eplesideren i Hardanger, den unike geitosten i Undredal og havets fantastiske skalldyr i Kalvåg. En ferie på Vestlandet er en fest for smaksløkene! 

3. Helårsaktiviteter

Frister det å kjøre en runde i skibakken, etterfulgt av en sykkeltur og til slutt bading i friskt brevann? Det er ikke mange steder som kan lokke med alt dette på ett og samme sted, på en og samme dag. I for eksempel Stryn og på Folgefonna kan du stå på ski midt på sommeren, på samme ferie hvor du kan utøve mer tradisjonelle sommeraktiviteter. 

4. Kultur og natur i vakkert samspill

På ferie i Norge er det flust av muligheter til å kombinere kultur- og naturopplevelser. Besøker du byer som Bergen, Stavanger, Førde eller Ålesund kan du for eksempel starte dagen med å bestige et fjell eller fiske i både salt- og ferskvann, før turen går videre til restauranter og kulturelle høydepunkt i byen.   

Lei en hytte til ferien på Vestlandet

Naturlige høydepunkt på Vestlandet

De aller fleste av de mest berømte attraksjonene i våre vestligste fylker er naturskapte. Her finner vi blant annet verdens nest lengste fjord, Sognefjorden som strekker seg 204 km fra Nordsjøen og inn i Sogn og Fjordane. Fjordene har også funnet veien til UNESCOs liste over verdensarv, hvor Vestnorsk fjordlandskap trekkes frem gjennom de to eventyrlige fjordene Geirangerfjorden og Nærøyfjorden. En annen berømt fjord er Lysefjorden, først og fremst for de verdenskjente fjellformasjonene, Kjerag og Preikestolen.

Fjordene rammes inn av majestetiske fjelltopper, som Romsdalseggen i Møre og Romsdal, Skålefjellet i Sogn og Fjordane, Ramnabergnuten i Hordaland og Skomakarnibbå i Rogaland. Hånd i hånd med fjord og fjell går fossefall. I vest er det ikke bare mange fosser, her er også noen av verdens aller høyeste fossefall. Blant de aller mest kjente fossene du kan oppleve på vestlandsferien er Vøringfossen, De syv søstre, Laukelandsfossen og Steinsdalsfossen. Sistnevnte er blant de mest besøkte i landet, og skiller seg fra fosser flest med at du kan gå tørrskodd på baksiden av fossefallet! 

Trives du best med sand under tærne? Da har du kommet til riktig sted, her finnes nemlig noen av landets aller vakreste sandstrender. De kritthvite strendene på Jæren kan minne om postkortbilder fra øyer i Stillehavet, mens strender som Hoddeviksanden har gjort Stadt til et surfeparadis i vest. I tøff konkurranse med andre strender i landet har Refviksanden i Vågsøy blitt kåret til Norges aller fineste badestrand. 

Når vi først er inne på naturlige severdigheter fortjener også isbreene å nevnes. I Sogn og Fjordane kan du fortsatt se Jostedalsbreen, som er den største isbreen på europeisk fastland. Jostedalsbreen har en rekke kjente brearmer i fylket, som Bøyabreen i Fjærland, Briksdalsbreen i Loen og Nigardsbreen i Jostedalen. 

Ferie nær vakker natur på Vestlandet

Søk og bestill din neste ferie på Vestlandet

Ferie på Vestlandet med barn

Skal du på vestlandsferie med barn? I tillegg til de naturlige severdighetene kan Vestlandet også by på et stort utvalg av familievennlige attraksjoner som er spesielt tilrettelagt for de minste i familien.

Her er noen av våre favoritter:

  • Ved Ålgård i Rogaland ligger regionens største fornøyelsespark, Kongeparken. Her finnes det et bredt tilbud av opplevelser for store og små i alle aldre. 
  • Et stykke nord for fylkesgrensen mellom Rogaland og Hordaland kan du besøke Mikkelparken familiepark i Kinsarvik, et eldorado for de yngste! Her kan barna leke, bade, klatre og hilse på dyrene i gården. 
  • Flåmsbana mellom Myrdal og Flåm. Verdens kanskje aller vakreste jernbanestrekning tar deg gjennom vill vestnorsk natur. Denne turen kan kombineres med en sykkeltur på Rallarvegen, hvor tusenvis av syklister årlig triller gjennom storslått høyfjellsnatur. 
  • Når du leier hytte i Sogn og Fjordane står de naturlige severdighetene i sentrum, og her kan hele familien ta del i aktiviteter som brevandring på Jostedalsbreen og sightseeing på Sognefjorden.
  • I både Bergen og Ålesund kan du bli bedre kjent med undersjøiske vesener. Akvariet i Bergen er Norges største akvarium, og en svært populær attraksjon blant byens besøkende. Like utenfor sentrum av Ålesund ligger Atlanterhavsparken, en arkitektonisk perle ytterst i havgapet.
  • Fortsetter du turen nordover fra Ålesund kan du ta turen innom Atlanterhavsbadet, et stort badeland i Kristiansund. 

Vestlandet er med andre ord en eventyrlig region for deg som skal på ferie med barn i Norge! 

5 unike veistrekninger for en bilferie på Vestlandet

Vil du på bilferie i Norge? Lengst vest i landet vårt finner du ikke de lange strekningene med motorvei, her er det svingete, bratte og sjarmerende veistrekninger som fører deg fra den ene perlen til den andre.

Ofte kan også selve bilturen være en opplevelse, og vi har samlet noen av de mest unike strekningene:

1. Atlanterhavsvegen. Den kommer man ikke utenom når man snakker om unike veistrekninger, tettere på det mektige havet kan du knapt nok komme uten å bli våt på beina! Veistrekningen snirkler seg fra øy til øy mellom Bud og Kristiansund over åtte forskjellige broer, og omtales ofte som verdens aller vakreste bilreise

2. Trollstigen er en annen berømt veistrekning i samme fylke. Dette mesterverket av en vei svinger seg gjennom den trolske naturen mellom Åndalsnes og Valldal, og trekker besøkende fra hele verden til Møre og Romsdal. 

Bilferie på Vestlandet

3. Gamle Strynefjellsvegen som bringer deg fra Østlandet til Vestlandet, oser av gamle tradisjoner innen veibygging. Strekningen er omgitt av fargerik og dramatiske naturomgivelser, og kan oppleves fra både bil- og sykkelsetet. 

4. Aurlandsdalen er et annet kunststykke av en veistrekning. Dersom du kjører fra vest begynner dalen fra Aurlandsvangen og tar deg gjennom den 40 km lange Aurlandsdalen. Dette er et populært område for både fotturister, syklister og bilturister. 

5. Lysevegen innerst i Lysefjorden er en annen populær turistvei på Vestlandet. Fra Lysebotn i Forsand tar veien deg gjennom 27 skarpe svinger oppover de dramatiske fjellandskapene rundt Lysefjorden. 

Fiskeferie på Vestlandet

Vil du fiske på ferien? Velkommen til paradis! På Vestlandet kan du fiske villaks i tallrike elver, fjellørret på viddene og storfisker i fjord og hav. Her er det uendelige muligheter for store fiskeopplevelser både for deg som vil vandre fra vann til vann med fiskestanga i hånden og for deg som trives best i båt. Ta for eksempel turen på Hardangervidda og prøv fiskelykken i en rekke fjellvann. Her kan du få virkelig stor ørret på kroken! Lakseelver er det mange av på Vestlandet, og blant de mest kjente er Nausta i Sunnfjord, Lærdalselva i Sogn og Etneelva i Etne. 

Se alle hytter for en fiskeferie på Vestlandet

Vil du fiske etter torsk, sei, steinbit og andre saltvannsfisker er sjøen på Vestlandet gavmild. Fra innerst i de mange fjordene til ytterst i havgapet vil du kunne hente opp en rekke forskjellige delikatesser fra sjøen.

Sognefjorden fortjener å bli nevnt blant de fiskerike fjordene, her er det fantastiske fiskemuligheter fra ende til annen. Fra nord til sør på Vestlandet finner du aktører som tilbyr fisketurer både på fjorden og ute i havet, hvor lokale guider tar deg med til sine aller beste fiskeplasser. 

Finn din perfekte hytte på Vestlandet

Hos NOVASOL finner du et stort utvalg feriehus og hytter på Vestlandet. Finn din perfekte hytte og se frem til en opplevelsesrik ferie på Vestlandet!
 

Se våre ferieboliger i Europa