search

Hytte og feriehus i Åmli

Øst i Aust-Agder, med grense mot kommunene Fyresdal og Nissedal i Telemark, ligger Åmli. Landskapet er preget av store skogsområder som enkelte steder strekker seg helt opp til tregrensen. Her kan du tilbringe ferien i en privateid hytte, omgitt av praktfull natur på alle kanter. 

Ferie i Åmli?

Legg ferien til hyggelige Åmli, kommunesenteret som vokste opp rundt stasjonen på den for lengst nedlagte Treungenbanen. Det sjarmerende bygdesentret ligger på begge sider av Nidelven, som renner lystig forbi på sin ferd mot havet. Aust-Agders lengste elv har sitt utspring i innsjøen Nisser, så vidt over fylkesgrensen til Telemark noen mil lenger nord. En fin måte å bli kjent med det lille tettstedet på er å gå en tur i Sentrumsløypa. Turen tar deg både gjennom og rundt Åmli og er lett tilgjengelig for både små og store turgåere. Mesteparten av den er også egnet for rullestolbrukere. Underveis er du innom 10 ulike historiske steder, og det er satt opp skilt med bilde og informasjon på norsk, tysk og engelsk. Blant annet passerer du Elvarheim museum, som rommer en stor samling av utstoppede dyr. 

Best utsikt over den sentrale deler av kommunen får du fra toppen av det 430 meter høye Trogfjell. Fra parkeringen ved Elvarheim er det halvannen kilometer til toppen, en tur som ikke blir sett på som spesielt krevende. 

Aktiviteter i naturen 

Øverst i Tovdalen finner du det populære og naturskjønne hytteområdet Hillestadheia, som ligger på rundt 600 meters høyde og er et av mest snøsikre områdene på denne kanten av landet. Vanligvis legger snøen seg ved juletider og blir liggende til påske, og det blir kjørt opp rundt 30 kilometer med skiløyper av ypperste klasse. 

Sommer og høst byr området på andre naturopplevelser. Ørreten vaker villig i de fiskerike skogsvannene, som også egner seg utmerket for oppdagelsestur med kano eller kajakk, samtidig som Hillestadheia et eldorado for fotturer. Den høyeste toppen i området er Lindeknuten, som rager 858 meter over havet. Et populært turmål i dette fascinerende området mellom kyst og høyfjell er den mektige Rjukanfossen. Fra bilveiens slutt er det en times vandring langs Tovdalselva til Årdalen naturreservat, der fossen ligger. Fortsetter du vandringen videre innover i Setesdal Austhei, opplever du at det typisk sørlandske heilandskapet gradvis forvandles til høyfjell. Vi formidler utleie av hytter og feriehus over hele Norge og tilbyr også et stort antall hytter på Hillestadheia. 

Attraksjoner og severdigheter

Åmli er en gjestfri kommune. Spesielt velkommen føler kanskje de besøkende på Dølemomarknadet seg. Den siste helgen i august valfarter tusenvis av mennesker fra fjern og nær til den lille grenda Dølemo for å oppleve den unike markedsstemningen, der rundt 150 salgsboder frister med et variert utvalg av produkter, som tradisjonell husflid, kortreiste matvarer, antikviteter og klokker. På scenen opptrer kjente artister.

En kort kjøretur fra Dølemo, øverst i Tovdalen, ligger Hillestad galleri, som lokker med spennende kunstutstillinger og kunsthåndverksprodukter. De spesielle hillestadsmykkene er viden kjent og har en sentral plass i galleriet. Utendørs kan du ta deg en tur i kunststien, som fører deg fordi flere kunstverk av ulik størrelse som er plassert ute i naturen. Familiens yngste trives gjerne best i galleriets lekepark, der skumle rutsjebaner, tårn og underjordiske ganger er blant attraksjonene. 

Kommunens nordligste utpost er det fredfulle dalføret Gjøvdal, som ligger vakkert til mellom skogkledde høydedrag. Den flotte naturen byr på gode fiskemuligheter, flotte badeplasser og lange padleturer i elva Gjøv. Kilometervis med skogsveier innbyr også til familievennlige sykkelturer. I et fredfullt jordbrukslandskap ligger Gjøvdal kirke, som er en langkirke fra 1803 og et naturlig stoppested langs veien gjennom dalen. Verdt et besøk er også Flatlandsmoen, der du kan se rester av tufter, gravrøyser og rydningsrøyser fra et gardsbruk fra folkevandringstiden (400-600 år e.Kr.). 

Hytte i Åmli

NOVASOL er Europas største formidler av private feriehus og hytter. Vi leier ut et stort antall hytter i Aust-Agder, også i innlandskommunen Åmli. Velger du en hytte fra NOVASOL ligger alt til rette for en vellykket ferie med nærhet til store naturopplevelser. Prøv oss neste gang du planlegger å leie en hytte i Åmli.