Feriehus og hytte i Sauda

Kontrastfylte Sauda ligger i den nordlige delen av Rogaland.  Leier du er en hytte i Sauda, kan du nyte nærhet til både by og natur. Her kan du velge om du vil dyrke kafelivet  i sentrum  eller om du vil snøre på deg fjellstøvlene og legge i vei mot noen av Rogalands høyeste fjell. På godværsdager strekker utsikten seg fra Stavanger i sør til Folgefonnas evighvite snøkappe i nord, og de høyeste toppene rager opp mot 1600 meter over havflaten. 

De mange kontrastene gjenspeiler seg også i selve samfunnet. Side om side med storindustri og livlig handel, finner du velstelte gardsbruk og gamle, tradisjonelle hus. Naturen byr på storslagne fjellsider og høye fossefall, mens de dype skogene skjuler skatter som klukkende elver og idylliske innsjøer der fisken biter villig. Det er nesten som om alt det vakre Ryfylke har å tilby har samlet seg på et sted!

A family with their dog enjoying dinner outside during a stay in a holiday home

Aktiviteter og opplevelser

Vinterstid kan du boltre deg i bakken i Sauda skisenter, som er det best utbygde alpinanlegget i hele Rogaland. Så sant snøforholdene tilsier det, finner du dessuten flotte skiforhold  i de to lysløypene. Den ene ligger rett utenfor sentrum, den andre høyere oppe i den fagre Slettedalen. Sommerstid er det merkede turstier i alle de frodige dalførene og de imponerende fjellområdene. Jettegrytene i Åbødalen og Høllandsfossen med sin romantiske steinbro er bare to av en rekke lett tilgjengelige utfluktsmål. 

Verdt å nevne er også at gatene i den trivelige småbyen innerst i Saudafjorden, takket være fjernvarme fra smelteverket, er snøfrie hele året! Sauda har for øvrig hatt bystatus siden 1998. 

Det er alltid noe å oppleve når du legger ferien til en hytte i Norge. Leier du en hytte i Sauda er grunnlaget lagt for minnerike feriedager med full frihet til å legge opp dagene akkurat slik du selv ønsker det.

Attraksjoner og severdigheter

Nasjonal Turistvei Ryfylke, som går Oanes til Røldal, fører  gjennom Sauda. To av Saudas største attraksjoner er med på listen over severdigheter langs veien; Svandalsfossen og Sinkgruvene i Almannajuvet.  

Svandalsfossen ligger ved fylkesvei 520 og er med sin store vannføring et imponerende skue. Her er det tilrettelagt med parkeringsplasser, informasjonstavle, utsiktspunkter, rekkverk og bruer. For ikke å snakke om de 540 trappetrinnene som tar deg fra fjorden og helt oppunder det buldrende fossefallet. 

Sinkgruvene byr på industrihistorie av beste sort. Det var her industrieventyret startet, da det i 1881 ble gjort funn av sink, jern og kobber. Gruvedriften startet året etter, og  inntil 80 mann jobbet samtidig i disse karrige omgivelsene. Ta deg et par minutter ved det bratte juvet og tenk på at malmen den første tiden ble fraktet med kløvhest ned til fjorden. Det setter det hele litt i perspektiv. Gruvekafeen og galleriet holder åpent daglig. Er du riktig heldig får du også være med på en guidet omvisning. 

Historiens sus kan du også føle på en rusletur gjennom Åbøbyen, som er et  boligområde med 120 hus bygget av kanadiske Electric Furnace Company Limite. Klasseskillet boligstrukturen representerer er påfallende. Flerfamiliehusene ble bygget først og ligger nærmest fabrikken, mens eneboligene for sjefer og funksjonærer lå lengst borte fra fabrikken og røyken. Mens Åbøbyen forteller om  vår nære fortid, tar Jonegarden på Hustveit og den gamle mølleplassen Risvoldtunet, deg med lenger tilbake i historien.

I foajeen i Saudahallen kan du beskue Fagerheimsamlinga, som omfatter mer enn 100 trearbeider.  Tema for samlingen er «Frå vogge til grav», og den tar for seg alle aspekter av livet i en liten vestlandsbygd rundt år 1900.

Feriehus og hytte i Sauda

NOVASOL leier ut hytter og feriehus over hele landet, deriblant et stort antall hytter i Rogaland. Det er lett å trives i Sauda, som byr på attraksjoner og opplevelser for enhver smak. Leier du en hytte i Sauda bor du tett på den vakre og kontrastfylte naturen. Dagene planlegger du som du selv vil, enten det er naturopplevelser, småbystemning eller industrihistorie som frister. Prøv NOVASOL neste gang du ønsker å leie en hytte i Sauda.